Imigranții nu vor alți imigranți în țara lor de adopție

Am dat recent peste un articol ușor dubios pe Hotnews despre un patiser român din Londra. Articolul e dezlânat și nu îmi e clar ce a vrut autorul să ne transmită, dar are câteva chestii interesante despre psihologia emigrantului tipic (nu doar român).

În primul rând trebuie menționat că patiserul nostru român spune că nu vrea să angajeze englezi pentru că:

  1. Îi ia prea mult  timp și bani să le facă training.
  2. Englezii nu se omoară să stea peste program.

Așa că patiserul român din Londra angajează doar români, deloc englezi. Iată ce zice despre muncitorii români din Anglia: 

“Sunt disperaţi să muncească. Sar imediat la oportunitatea de a munci. Dacă apar două ore suplimentare, se oferă. Un englez ar putea spune în schimb ‘da, dar nu duminica asta, cealaltă’ “, şi-a apărat patronul român decizia de a angaja numai concetăţeni.

Sună un pic a exploatare și discriminare pe bază de naționalitate, chestie care e ilegală în Anglia. Trecem peste asta însă și ajungem la al doilea punct de interes:

“Sunt mai mulţi români decât britanici aici. Este vina guvernului britanic pentru că a spus ‘bună ziua, veniţi’. Frontiera este mult prea deschisă”, a opinat el. El atrage atenţia că pentru româniii care vorbesc între ei limba natală şi urmăresc posturi tv româneşti, este important să se integreze. Totuşi, afirmă el, “sper că guvernul înţelege că Marea Britanie are nevoie de români”.

Adică e ok că a venit el, dar acum că a ajuns el în UK restul imigranților să se mai ducă înapoi la ei în țară. Cu toate că ”frontiera e prea deschisă”, el nu angajează britanici ci doar imigranți români.

Faza e că atitudinea asta am văzut-o la mulți imigranți în UK și Europa, inclusiv între români: imediat ce se stabilesc într-o altă țară și se integrează în cultura locală devin mult mai puțin toleranți față de alți imigranți decât localnicii. Iar politicienii noștri fac fix același lucru: deși România are printre cele mai mari diaspore din Europa, unii europarlamentari vor un regim de imigrație mai dur

De ce fac asta? Imigranții probabil o fac de teamă să nu își piardă locurile de muncă în fața unor alți imigranți dispuși să facă aceeași muncă mai ieftin, cum au  făcut și ei de altfel. Parlamentarii conservatori precum cel din linkul de mai sus au o atitudine negativă în general față de imigrație, deși repet, în cazul celor români ar trebui să reprezinte inclusiv interesele a câteva milioane de români din diasporă.

Partea tristă e că oamenii care au beneficiat cel mai mult de pe urma imigrației sunt și cei care încep să i se opună ei.

 

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mălin
2 years ago

Oh! Povești cu români care fac asta pe aici prin Spania aș putea să-ți spun zeci. Mai toți care apar pe aici și își fac o firmă caută să angajeze români pe salarii cat mai mici posibil si să lucreze cât mai mult posibil.

jollyca
jollyca
2 years ago

Specific pentru UK am si povestea unei prietene care sta de vreo 3 ani acolo. Mi-a confirmat ca englezii nu prea se omoara cu munca, cel putin comparativ cu imigrantii. Nu cred ca imigrantii sunt mai “infometati”, eu cred ca e vorba pur si simplu de cultura.

…iar chestia cu intoleranta e simpla dupa mine: multi romani pleaca de aici ca sa scape de… romani. Imagineaza-ti surpriza lor (neplacuta) cand acolo dau peste alti romani care au probabil aceleasi obiceiuri pe care le aveau si in tara.

Rilache
Rilache
2 years ago

Zilele trecute, pe contul de FB al Digi-ului, pe un videoclip de 20 de minute (și ceva?) era un sociolog care vorbea exact de asta la români: autorasismul (implicit xenomania).

Autorasismul în care ești cel mai bun ospitalier cu un străin (practic e lozincă și crez), dar cu semenii tăi români le dai un șut, că doar ți-e rușine cu ei…