O idee interesantă despre Trump

Sunt mulți oameni din cadrul Partidului Democrat și mai larg din publicul american care îl văd pe Trump ca pe un dictator malefic de dreaptă.

De unde a apărut Trump?

Nu sunt fan al acestei viziuni pentru că e mult prea simplistă și nu are în vedere cât de complexă e arena politică americană. Trump nu e noul Hitler, noul Mussolini sau mai știu eu ce minuni.

Trump în sine nu e un personaj excepțional ci rezultatul unor schimbări sociale, economice și politice profunde în Statele Unite:

  • inegalitatea economică și socială a creat un mediu proprice pentru mesajele populiste
  • diferențele în creștere rapidă între clasele sociale din SUA
  • diferența între generații, nu doar de mentalitate ci și de ordin economic, majoritatea covârșitoare a celor care fac parte din Generația X, Millenial și Gen Z având datorii considerabile și active foarte puține
  • criza economică a lovit disproporționat de rău clasa de mijloc și cea de jos. Washington-ul a făcut mai multe eforturi pentru a salva băncile și Wall Streetul decât de a ajuta economia reală.

Toate chestiile astea ar fi dus la apariția unui Trump. Dacă nu era Donald ”Stable Genius” Trump atunci ar fi fost cu siguranță altcineva.

Trump 2.0

Dar uite o altă idee interesantă peste care am dat recent (via Twitter):

Acum în cazul în care nu știți Gabriele D’Annunzio este considerat predecesorul lui Mussolini. D’Annunzio a avut cam aceleași idei ca Mussolini, dar înainte de acesta. Deși nu ați învățat de el la școală, D’Annunzio a fost extrem de popular în Italia, el aducând în lumina publicului o mare parte din ideile pe care Mussolini urma să le folosească la rândul lui. Iar Mussolini s-a inspirat puternic de la D’Annunzio, preluând o mare parte din ideile sale, gesturile sale, felul său de a vorbi și de a face politică.

Adevărata problemă nu e așadar Trump ci faptul că stilul de a face politică al lui Trump ar putea fi folosit de altcineva mult mai competent.

Imaginați-vă un tip la 40 de ani, cu maxilar lat, la costum, lăudându-se că a făcut o gălăgie de bani din afacerile sale. Mesajele sale sunt de același populism ca al lui Trump, dar tipul are trecere și în mediul de business datorită imaginii de om de afaceri pe care și-a creat-o. Dacă pe Trump lumea îl ironizează pentru felul în care a făcut bani, Trump cel nou va fi făcut bani din IT, servicii financiare sau consultanță.

Și sunt ferm convins că sunt mulți Trumpi în devenire, nu doar în SUA ci și în alte țări. Acești viitori Trumpi și-au angajat consilieri politici care îi pregătesc pentru rol și deja testează apele, inclusiv în România.

Pericolul nu e așadar Trump ci felul în care Trump face politică și cei care îi vor imita stilul.