O idee interesantă despre Trump

Sunt mulți oameni din cadrul Partidului Democrat și mai larg din publicul american care îl văd pe Trump ca pe un dictator malefic de dreaptă.

De unde a apărut Trump?

Nu sunt fan al acestei viziuni pentru că e mult prea simplistă și nu are în vedere cât de complexă e arena politică americană. Trump nu e noul Hitler, noul Mussolini sau mai știu eu ce minuni.

Trump în sine nu e un personaj excepțional ci rezultatul unor schimbări sociale, economice și politice profunde în Statele Unite:

  • inegalitatea economică și socială a creat un mediu proprice pentru mesajele populiste
  • diferențele în creștere rapidă între clasele sociale din SUA
  • diferența între generații, nu doar de mentalitate ci și de ordin economic, majoritatea covârșitoare a celor care fac parte din Generația X, Millenial și Gen Z având datorii considerabile și active foarte puține
  • criza economică a lovit disproporționat de rău clasa de mijloc și cea de jos. Washington-ul a făcut mai multe eforturi pentru a salva băncile și Wall Streetul decât de a ajuta economia reală.

Toate chestiile astea ar fi dus la apariția unui Trump. Dacă nu era Donald ”Stable Genius” Trump atunci ar fi fost cu siguranță altcineva.

Trump 2.0

Dar uite o altă idee interesantă peste care am dat recent (via Twitter):

Acum în cazul în care nu știți Gabriele D’Annunzio este considerat predecesorul lui Mussolini. D’Annunzio a avut cam aceleași idei ca Mussolini, dar înainte de acesta. Deși nu ați învățat de el la școală, D’Annunzio a fost extrem de popular în Italia, el aducând în lumina publicului o mare parte din ideile pe care Mussolini urma să le folosească la rândul lui. Iar Mussolini s-a inspirat puternic de la D’Annunzio, preluând o mare parte din ideile sale, gesturile sale, felul său de a vorbi și de a face politică.

Adevărata problemă nu e așadar Trump ci faptul că stilul de a face politică al lui Trump ar putea fi folosit de altcineva mult mai competent.

Imaginați-vă un tip la 40 de ani, cu maxilar lat, la costum, lăudându-se că a făcut o gălăgie de bani din afacerile sale. Mesajele sale sunt de același populism ca al lui Trump, dar tipul are trecere și în mediul de business datorită imaginii de om de afaceri pe care și-a creat-o. Dacă pe Trump lumea îl ironizează pentru felul în care a făcut bani, Trump cel nou va fi făcut bani din IT, servicii financiare sau consultanță.

Și sunt ferm convins că sunt mulți Trumpi în devenire, nu doar în SUA ci și în alte țări. Acești viitori Trumpi și-au angajat consilieri politici care îi pregătesc pentru rol și deja testează apele, inclusiv în România.

Pericolul nu e așadar Trump ci felul în care Trump face politică și cei care îi vor imita stilul.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rilache
1 year ago

„Și sunt ferm convins că sunt mulți Trumpi în devenire, nu doar în SUA ci și în alte țări. Acești viitori Trumpi și-au angajat consilieri politici care îi pregătesc pentru rol și deja testează apele, inclusiv în România.”

Xenophilia strikes again. :-))
Cum se leagă toate frumos, stocastic chiar…

Rilache
1 year ago
Reply to  Rilache

Când a apărut fascismul în România, la începutul anilor ’20, nu e detașat să afirmăm că procuratorii — români — erau italofili? Mai târziu, germanofili?

Este tendenţiozitatea mea, mi-o asum, însă nu am cum să nu văd similitudinile care intonează același refren muzical (cu versuri diferite).

Că tai roșia cu un cuțit sau cu o toporișcă, tot o faci bucățele.

Rilache
1 year ago
Reply to  Rilache

Elena Bacaloglu?
Titus Vifor?

anonim
1 year ago

Uite so o alta comparație: Trump este un de Gaulle american. Vine de la Pat Buchanan (urvator, a căutat nominalizarea la prezidențiale
în 1996 din partea republicanilor) httpsuchanan.org/blog/trump-american-gaullist-127678
Așa cum zicea fizicianul Niels Bohr este greu sa faci predicții mai ales despre viitor. Așa că e foarte greu sa vedem in ce direcție o va lua trumpismul. Gaullismul s-a transformat intr-o semi impotenta corecta politic.
Ca Trump, de Gaulle nu si-a ascuns aversiunea față de “regimul partidelor”, ba chiar se poate spune că a venit la putere prin lovitura de stat (” cele 13 comploturi din 13 mai”) in timp ce Trump a ajuns la putere democratic (personal modul de alegere al președintelui SUA mi se pare mai democratic decât cel cu 2 tururi practicat în România) dar la nivel de discurs politic de Gaulle nu avea în cap decât să redea măreția Franței.

anonim
1 year ago
Reply to  anonim

Apropo, tocmai ce am citit despre climate Strike 20. În lumina articolului de mai sus nu crezi că un personaj precum Greta Thunberg reprezintă un viitor potențial lider autoritar? Pentru că modul de a acționa al domnișoarei pare copia la indigo a stilului Trump.

anonim
1 year ago
Reply to  anonim

@daniel
După “moaca” pe care o face când il vede pe Trump nu as prea zice că domnișoara Thunberg nu încearcă să antagonize cu orice preț
https://m.youtube.com/watch?v=hpb_eeEDUKs&feature=youtu.be

anonim
1 year ago
Reply to  anonim

@daniel
Inocența sau brain washing la domnișoara Thunberg? După privire cred mai degrabă a doua variantă.
Ideea e că Trump are un discurs apropiat de discursul lui Reagan sau poate Bush Jr. Intr-adevar press main stream se chinuie să il zugrăvească in cele mai sumbre tonuri dar nici idolii propuși (domnișoara Thunberg de exemplu) nu par întregi la cap sau macar bine crescuți (nu te poți stramba așa). Este acest comportament datorat modului de a face politică a lui Trump? Este el cel care pregătește calea unui dictator adevărat? Greu de spus, pe de altă parte foarte mulți il invidiaza (chiar și dintre democrați) pentru că a avut curajul sa se opună corectitudinii politice și pentru câțiva pași făcuți in sensul “deglobalizarii”. Să nu uităm că izolationismul a fost puternic în SUA până după WWII.

anonim
1 year ago
Reply to  anonim

@daniel
Chiar și negarea încălzirii globale e o forma de luptă împotriva corectitudinii politice. Ar mai fi de adăugat de exemplu discursul antiimigratie sau (tot a început campionatul de fotbal american) atitudinea in cazul Kaepernick
https://amp.cnn.com/cnn/2019/08/09/politics/colin-kaepernick-nfl-donald-trump/index.html
(” If he is good enough”, repetat de trump-adica nu pentru că e minoritar)

anonim
1 year ago
Reply to  anonim

@daniel Uite că a venit și răspunsul lui Trump fata de domnișoara Thunberg: https://mobile.twitter.com/realdonaldtrump/status/1176339522113679360nu nu mi se pare absolut deloc atitudine adversativa, chiar daca presa mainstream zice că o cam ia peste picior. Legat de atitudinea lui Trump fata de corectitudinea politică (echivalentul american al revoluției culturale maoiste) ceea ce il face popular este speranța că se va termina cu această ideologie absolut cretină. Apropo, inclusiv folosirea termenului de afro-american (ai folosit mai jos) face parte din jargonul corect politic. Spre exemplu acum 30 de ani inca de folosea termenul black (Vezi filmul coming to America cu Edie Murphy unde era un festival “black awarness”- captura aici https://m.imdb.com/title/tt0094898/mediaviewer/rm456492800) am cunoscut americani care acum vreo 10 ani de fereau să folosească denumirea de Blackberry și spuneau simplu berry. Doar când erau băuți ziceau “let’s check my Afro-American berry” si ” I want an afroamerican coffee”. Nu putem spune însă că e… Read more »

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x