Guvernul și-a sabotat singur încasările din taxe și impozite

Vă spuneam acum ceva timp că e o idee foarte proastă să se dea liber la neplata taxelor și impozite. Explicam atunci că, deși sunt destul de multe companii lovite grav de situația asta, altele vor profita de pe urma ei (așa e în capitalism). E lipsit de sens ca toată lumea să beneficieze de facilitatea asta în condițiile în care unele sectoare chiar au banii necesari și capacitatea de a plăti.

Înțeleg ca anumite IMM-uri să aibă probleme, dar nu mi se pare în regulă ca toată lumea să nu plătească. Iată niște știri care în toată avalanșa asta mediatică poate au scăpat multora:

Vânzările în sectorul de retail au crescut

Ați auzit bine, vânzările retailerilor din România au crescut cu peste o treime (sursă):

România a înregistrat, în perioada 23 februarie – 15 martie, o creștere cu 37,2% a vânzărilor în retail, față de același interval de timp al anului trecut, cele mai importante salturi fiind consemnate la produsele de îngrijire personală și la alimente, reiese dintr-o analiză întocmită de specialiștii Nielsen

TVA-ul pentru luna februarie (încasat de la clienți) a rămas în buzunarele lor, dacă nu au decis ei că vor să îl plătească. Nu aveau însă obligația asta. Aceiași retaileri, au putut să nu plătească impozitul pe profit pe anul 2019.

Rămâne de văzut dacă vor plăti TVA-ul pe martie către bugetul de stat sau nu.

Mai sunt și alte firme care fac profituri frumușele în perioada asta (producători și intermediari de produse sanitare, măști, comerțul online etc.). Și ei au fost scutiți deși probabil fac o gălăgie de bani acum.

Spitalele la Ministerul Sănătății

Una dintre primele măsuri economice luate de Ministrul Finanțelor Cîțu în privința coronavirusului a fost să dea liber la neplata taxelor locale. Scriam atunci că asta e o idee foarte proastă:

Se numesc taxe locale dintr-un motiv evident: banii aceia merg la localitățile care le colectează nu la bugetul central. E o distincție foarte importantă pentru că prin această amânare Ministerul Finanțelor privează localitățile de principala lor sursă de finanțare în multe cazuri. Chiar dacă la nivel individual suma plătită nu e mare, aceste impozite și taxe locale se adună și finanțează serviciile publice locale.

Transportul în comun din localități, serviciile sociale, întreținerea școlilor și a foarte important: A SPITALELOR! Multe spitale sunt în administrarea localităților în care se află. Și nu de ieri ci de mulți ani.

Explicam atunci că primăriile vor rămâne rapid fără bani dacă nu se pot baza pe taxele locale. Alternativa era fie să primească mai mulți bani de la bugetul central, fie să treacă spitalele la Ministerul Sănătății. Ei bine, ce credeți că s-a întâmplat săptămâna trecută?

“Guvernul României a decis ca, pe perioada pandemiei, toate unitățile sanitare care se aflau în subordinea autorităților administrației publice locale să fie transferate în coordonarea Ministerului Sănătății. Va fi transferată inclusiv activitatea de numire sau revocare a persoanelor care ocupă funcții de conducere.”, a anunțat, vineri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

(sursă)

Sunt eu vreun geniu ascuns sau descendent al lui Nostradamus? Nu, sunt doar un om care știe să citească legi, abilitate rară în România aparent. Așadar dragii moșului, spitalele au trecut la Ministerul Sănătății, după cum vă spuneam încă de pe 16 martie. De ce? Eu spun că sunt șanse mari ca administrațiile locale să nu fi avut fondurile necesare.

Facilități fiscale pentru ceva ce ar trebui să fie obligatoriu

Era să fac spume când am văzut OUG 33, venit de la minunatul Guvern PNL. De ce? Pentru că între prevederile sale avem și următoarele:

Contribuabilii plătitori de impozit pe profit [editat pentru coerență], care plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului
2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiaşi trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiază de o bonificaţie calculată asupra impozitului pe profit datorat, astfel:
a) 5% pentru contribuabilii mari stabiliţi potrivit Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.609/2016 privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili;
b) 10% pentru contribuabilii mijlocii stabiliţi potrivit Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.610/2016 privind organizarea activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii, cu modificările ulterioare;
c) 10% pentru ceilalţi contribuabili care nu se încadrează la lit. a) şi b).

Pe scurt lucrurile stau cam așa: până pe 25 Aprilie ar trebui plătit impozitul pe profit pentru trimestrul 1 din 2020. Firmele care vor fi lovite de coronavirus sunt șanse mari să fie pe pierdere, deci nu ar prea avea impozit de plată oricum. Firmele care au profit (ex: retailerii) în schimb ar cam trebui să plătească tot. Dar iată, dacă un retailer își duce la bun sfârșit obligația legală de a plăti impozitul datorat va plăti oricum mai puțin cu 5%.

Deci retailerii fac și bani în criza asta, apoi plătesc și impozite mai mici. Ce sens are măsura asta? Firmele fără lichidități și dacă datorează impozit, nu vor avea de unde să plătească, cu sau fără bonificație. În schimb bonificația îi va ajuta pe cei care oricum aveau bani disponibili. Repet: nu are nici un sens măsura asta!

Dar e ok, în loc să plătească taxele și impozitele la timp firmele mari ale României mai fac câte o donație pe care o recuperează oricum din impozitul pe profit de plată. Evident că în aplauzele românilor…

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bogdan
Bogdan
1 year ago

Ce solutii de guvernare are PSDul pentru dupa alegeri??…intreb pentru un prieten…nu de alta, dar băieții ăștia ne baga in comă economica, daca pot sa spun așa…