Șoc și groază cu ”Marele Alb”

Zilele astea a apărut încă un documentar pe tema ”ce nașpa e Biserica Ortodoxă Română, nu-i așa?”. Dacă nu știți deja e ceva de la Recorder și merge pe aceași temă clasică că BOR e corupt și nașpa și nu ar trebui să le mai dea statul român bani.

Acum cei dintre voi care citesc blogul ăsta de mai mulți ani poate vă aduceți aminte că prin 2018 (acum 3 ani) scriam un articol intitulat ”Catedrala Mântuirii Neamului ar fi trebuit construită de Stat” în care ziceam următoarele chestii:

Păi BOR nu e instituție a Statului Român și, prin urmare, nu e supusă regulilor de transparență ale acestuia. Deci BOR nu e obligată să facă licitație publică pentru atribuirea lucrărilor de la Catedrală. Ce intră și ce iese în contabilitatea BOR nu e atât de transparent precum contabilitatea instituțiilor publice. Ori asta e mană cerească pentru politicieni.

Asta era acum 3 ani, da? Și totuși multă lume șocată că se întâmplă fix asta! Oameni buni, în ce realitate trăiți voi? Că mi se reproșează des că sunt pesimist și cinic, dar nu știu cum se face că lucrurile pe care le zic se cam adeveresc. Era evident că treaba asta cu donațiile va fi folosită, dar suntem șocați că e folosită.

Haideți să vă mai zic niște chestii pe care nu aveți unde să le citiți în altă parte:

Reputație proastă

Nici BOR nu e încântată de donațiile astea, dar are nevoie de ele. Din nou, scriam acum 3 ani:

Toate acele zeci de milioane de euro alocate catedralei nu vin fără obligații, în ciuda faptului că sunt donații. BOR trebuie să livreze voturi, influență politică în comunitățile pe care le păstorește și (posibil) multe alte lucruri la schimb, inclusiv bani (explic mai jos). Și nu o zic doar eu, o zic până și preoții (via Casa Jurnalistului), sumele astea mari dedicate Catedralei nu fac altceva decât să atragă priviri urâte de la populație și oameni care își bagă nasul în afacerile BOR (la propriu).

Problemele BOR nu sunt de ieri de azi, în trecut un alt proiect jurnalistic (”Să fie lumină”) a luat la purecat treburile Bisericii și a dus la mai multe scandaluri, inclusiv articolul ăsta care discută fix despre istoricul finanțării Catedralei.

Toate scandalurile astea crează o problemă de imagine pentru BOR. Dacă aduni și laicizarea noii generații la problema asta atunci lucrurile nu arată prea ok pentru ei. Și în ciuda a ce zic oamenii în social media BOR știe asta și înțelege că fiecare scandal din ăsta le diminuează influența și veniturile viitoare.

Ce încerc să spun e că nici BOR nu e încântat să ia bani de la Guvern pentru că sunt conștienți de riscurile care vin la pachet cu banii ăștia, inclusiv faptul că își strică reputația. Pe de altă parte însă nu prea au de ales pentru că proiectul Catedrala Mântuirii Neamului va înghiți în continuare mulți bani.

Ai cui sunt banii care merg la catedrală?

Sunt răutăcios poate, dar nu pot să nu observ câtă zarvă și gălăgie vine pe filiera: ”nu vreau ca taxele și impozitele plătite de mine să se ducă la BOR” dintr-un anumit colț al României în particular. E vorba de tinerii bravi din industria IT care sunt scutiți de impozit pe venit, dar se plâng că banii lor din taxe și impozite se duc la BOR.

Oamenii care câștigă minimul pe economie finanțează Catedrala aia din impozitul lor pe venit, un ITist în schimb nu pentru simplul motiv că el nu plătește așa ceva. Celelalte chestii plătite din salariu sunt asigurări de diverse feluri deci banii aceia nu ajung la bugetul central și implicit nu la Catedrală.

Faza e că dacă ești scutit de niște impozite ar cam trebui să ai grijă când spui că ”ți se duc banii din impozite pe prostii”.

Când tragi linie majoritatea României plătește taxe și finanțează Catedrala Mântuirii Neamului, fie că ne place sau nu. Iar majoritatea e creștin-ortodoxă și consideră Catedrala un lucru bun. Mergând pe principiul vox populi, vox dei și având în vedere că ei o finanțează în cea mai mare parte ar trebui înțelegem că vom avea o Catedrală.

E irelevant dacă asta e pe placul clasei mijlocii sau nu.

Și dacă altcineva ar plăti pentru catedrală?

Hai să zicem că se face pe plac minorității care își dorește ca BOR să nu mai primească bani de la stat. Gata banul de la stat, dar Catedrala tot trebuie terminată. Bun, de unde vin banii?

Iar aici avem variante:

  • BOR crește prețurile pentru înmormântări, botez, nunți. Na, corporatistul care urăște BOR tot în biserică se însoară, tot în biserică își botează copilul. Din păcate asta aduce bani pe termen lung, dar nu se însoară suficienți oameni pentru a face bani ca lumea pentru o Catedrală care trebuie construită azi.
  • acceptă donații din alte părți.

Acum haideți să fim realiști aici. Donațiile astea mari de care are nevoie BOR nu vin fără complicații. Dacă vin de la statul român atunci apar politicienii cu pretenții, iar asta e o problemă și pentru BOR.

Dar dacă ar venii donațiile alea din altă parte? Gen, de la frații noștri de la Răsărit și confrați în credință rușii.

Ce ar crede corporatistul român care urlă ca BOR să nu ia donații de la statul român dacă BOR ar lua donații de la Biserica Ortodoxă Rusă de exemplu? Sau de la Gazprom? Ar fi mai bine?

Știu, știu, credeți că exagerez, nu s-ar întâmpla asta, nu are cum!

Apropo de asta, Ungaria finanțează o grămadă de chestii prin Transilvania și nu ne convine, ba chiar s-a lăsat cu conflicte diplomatice.

Deci implicit ar fi imposibil ca Rusia să finanțeze BOR ca să poată influența opiniile și politica din România, nu e așa? Statul român și BOR știu asta, apropo. Ca regulă de bun simț, dacă un român plecat din țară în 2017 știe asta, sigur știu și băieții deștepți din România și BOR.

Pe scurt: dacă statul român nu face donațiile alea, sare altcineva. Iar acel altcineva ar putea să nu ne convină și mai tare.

Conflict de clase

Se fură în multe locuri în România. De exemplu în HORECA de ani de zile se face evaziune fiscală și pe lângă asta continuă să primească scutiri de taxe, reduceri de taxe și tot felul de beneficii fiscale. Ia vedeți câți bani se raportează în Vamă de exemplu și spuneți-mi că nu e ridicol.

Ăia sunt bani care ar putea ajunge la construcția de spitale vorba aia ajung în buzunarele unor patroni care fac tot ce pot ca să evite plata taxelor. Dar nu o să vedeți investigații Recorder pe tema asta, pentru că nu e subiect sexy pentru publicul lor.

Publicul Recorder nu prea vrea să știe că din cauza faptului că nu cer bon fiscal la cherhana in Vamă nu ajung bani pentru spitale. Ba lucrurile sunt chiar mai clare, când ANAF a încercat să facă ceva în privința evaziunii din HORECA în 2015 s-a întâmplat asta:

Inspectorii Antifraudă, veniţi în uniforme pe litoral, au fost cei mai fluieraţi de pe plaja din Vama Veche. Echipa şi-a văzut imperturbabilă de drum, printre vamaioţi. Un Logan al ANAF a fost atacat cu sticle, iar parbrizul i-a fost spart. Poliţia îl caută acum pe făptaş. „Ce, au venit ţanţoşi în uniformele lor şi au crezut că vom face pe noi de frică? Uite că n-am făcut“, a spus Claudiu, vânzător la un chioşc cu hot-dog. (sursă)

Sunt sigur că ăștia nu sunt oamenii care cer ca BOR să nu mai primească bani, sigur vorbim de alt public țintă. Și nu, nu a fost o chestie izolată, în presă s-a dus o campanie întreagă împotriva ANAF în perioada în care se întâmpla treaba aia fix pe ideea asta.

Dacă peste tot se fură atunci e în regulă să se fure și la Catedrală sau BOR în general? Nu, nu e în regulă. Dar nu trăim într-o lume ideală așa că ajungem să ne întrebăm de ce publicul reacționează la unele furturi, dar la altele nu. De ce clasa de mijloc e în mare parte nepăsătoare la ce se întâmplă cu HORECA? Ba chiar acum câțiva ani de zile se lua apărarea lor în fața ANAF. De ce Biserica e luată la șuturi în schimb?

Suntem nația care a inventat vorba ”fă ce zice popa, nu ce face popa”, așa că vă rog să mă scuzați dacă nu cred că românilor din clasa de mijloc le pasă de morală în discuția asta. La urma urmei vorbim de o biserică pe care ei nu prea o frecventează (cel puțin la nivel declarativ) și de care nu le prea pasă (cel puțin la nivel declarativ). Și atunci?

Ei bine, eu am o teorie:

Vedeți voi, Biserica nu e parte din România clasei de mijloc așa cum e HORECA. Biserica e ceva retrograd, ceva ce amintește românilor din clasa de mijloc de sărăcie, săraci, rural, asistați sociali oameni în vârstă, PSD și alte chestii din astea care nu sunt cool.

Așadar Biserica e o chestie retrogradă pentru ei care consumă bani din taxe și impozite. A se remarca similaritatea discursului cu cel referitor la asistații sociali care iau bani de la stat și cheltuie banii aiurea. Apoi tot discursul referitor la corupție e similar cu cel folosit împotriva PSD.

Votanții PSD și asistații sociali care cheltuie bani la cârciumă invocă imagini din rural iar Biserica e strâns asociată cu lumea asta.

În alte cuvinte BOR nu face parte din modernitate în accepțiunea clasei de mijloc românească și reprezintă o relicvă de care își aduc aminte în mod stânjenitor la botez, nuntă și înmormântare.

Atunci când apare o investigație care confirmă convingerile astea ale clasei de mijloc atunci se lasă cu vânzoleala de acum.

HORECA în schimb înseamnă baruri, restaurante și cafenele, timp liber, văzut cu prietenii, munte și mare. Astea sunt chestii care plac clasei de mijloc. De aia atitudinea vis-a-vis de evaziunea practicată acolo și toate beneficiile fiscale pe care le primește HORECA e mult mai relaxată.

Așadar clasa de mijloc vrea să se taie finanțarea pentru ceva folosit preponderent de rural, urbanul mic, oameni în vârstă, săraci etc. Aceeași clasă de mijloc nu are niciun fel de problemă cu ce face HORECA însă pentru că e o chestie asociată cu traiul decent, timpul liber și modernitate.

Ceea ce, din nou, nu scuză problemele BOR, ci doar explică de ce problemele altora (deși uneori sunt mai grave – gen HORECA) nu au parte de aceleași dezbateri și aceeași atenție.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cristian Banu
1 month ago

Cred că o să tot apară genul ăsta de „investigații”, fiindcă USR are probleme serioase, deoarece nu au livrat nimic. Primarii au dezamăgit că sunt varză, la guvernare au dezamăgit, cu excepția lui Drulă, care a livrat ce vrea publicul lor. AUR e mai radical, mai pe gustul targetului lor. Când caramicu a zis că „âmi pare rău la doamna Viorica”, aia a fost bomboana pe colivă. Nu cred că vor mai depăși 10%.

Malcolm
Malcolm
1 month ago

“Dacă aduni și laicizarea noii generații la problema asta …” Nu mai stiu exact unde am intalnit expresia, posibil la Eftimie pe blog sau pe la Dorin Lazar, deci nu am venit eu cu ea dar mi-a placut la nebunie felul in care a descris o buna parte din categoria de oameni despre care vorbesti tu in paragraful asta: “atei catolici”. Un oximoron dar unul functional. In sensul ca e o buna categorie de oameni, in special mai tinerei, care se tin cu mana de nas cand aud de BOR dar care altfel aplauda ca focile la orice stire legata de papa Francisc. A nu se intelege ca ar fi ceva gresit la suveranul pontif, ci doar ca oamenii astia nu au o problema cu religia in sine de fapt, nu sunt atei, agnostici, nu au un crez secular, ci doar le pute varianta romaneasca, dar altfel nu au vreo… Read more »

Last edited 1 month ago by Malcolm
Cristian Banu
1 month ago
Reply to  Daniel

De fapt, ura lor este împotriva „sarakilor”, a „pupătorilor de moaște”, nu neapărat împotriva bisericii, la fel ca și ura împotriva nevaccinaților, împotriva practic orice nu e „din lumea lor”. USR este singurul partid care aparține unei clase sociale și respinge programatic orice nu are legătură cu asta.
Este și o formă de manelism aici (deși în teorie urăsc și asta cu toate că la Berăria H jucau pe mese la Albastros și Naste din Berceni), ei au valoare și dușmani. De aia le-a și furat AUR jumătate din electorat, fiindcă sunt mai autentici, mai activi, mai… din popor. Dar și ei tot cu corupție, ciocoi și haiducisme, plus componenta „mistică”, care cred că e mai consistentă cu „ce e la ei pe suflet” decât ateismul USR, care nu cred că trece dincolo de miștoul la adresa sarakilor care „pupă moaște”.

Asdad2005
Asdad2005
1 month ago

Documentarul celor de la Recorder a venit sa prezinte relatia Biserica-Stat si mai ales relatia dintre biserica si clasa politica. Dincolo de toate implicatiile descrise de tine plus ipocrizia anumitor lupii moralisti raman niscaiva probleme: Orice ONG/cult daca stie cum sa se pozitioneze cu politicul poate obtine bani publici foarte usor ce nu pot fi urmariti sub nici o forma. Aici buba este legislativa si se poate face un cadru care sa transparentizeze totul. Mai mult se pot face alte programe sau granturi care sa armonizeze toata nebunia si sa incetam cu suspiciuni cand vine vorba de finantarea vreunui lacas de cult sau alte nebunii. Nu am vazut nici un politician indiferent de culoare politica sa faca ceva pe partea asta. In perceptia publica va ramane si mai intiparita imaginea preotilor ce s-au imbogatit peste noapte deoarece au facut diferite combinatii. Si din pacate exemple sunt cu duiumul si mai… Read more »

Malcolm
Malcolm
1 month ago
Reply to  Asdad2005

Nu castiga absolut nimic la capitolul imagine BOR daca anula pelerinajele de anul asta sau din toamna trecuta. Aia care ii urasc ii urau oricum in continuare, nu le trecea ura doar pentru atata lucru. Pierdeau in schimb imens in cadrul propriei audiente, oamenii au nevoie de biserica mai ales in perioada asta cenusie. Asta unu la mana. Doi, BOR nu functioneaza pe aceleasi mecanisme ca un festival, comparatia e putin spus nefericita. BOR are un anume calendar de sute de ani, Untold/Saga se pot tine oricand, oricum cei care se duc acolo sunt in stare sa se stranga si la -20 de grade, nu e ca si cum sunt acolo pentru muzica si nu au metode de incalzire. 🙂 Sa nu uitam totusi ca biserica a fost printre primele inchise la inceputul pandemiei si nu i-a plans nimeni de mila. In schimb asta vara cand era absolut clar ca… Read more »

Last edited 1 month ago by Malcolm