Google va prosti (intenționat) inteligența artificială

Știrea zilei e că Google a finanțat dezvoltarea unui software care să scrie știri. Adică nu va mai fi nevoie de un omuleț în spatele unei tastaturi care să scrie știri pentru că un software va putea să îi ia locul și să creeze un articol iar apoi să îl publice:

“Skilled human journalists will still be vital in the process, but Radar allows us to harness artificial intelligence to scale up to a volume of local stories that would be impossible to provide manually. It is a fantastic step forward for PA.”

Departe de a înlocui cu totul oamenii, rolul acelui robot va fii să scrie știrile alea multe, scurte și (probabil) inutile, care generează trafic, nu și engagement. Va fi așadar o chestie de volum, nu de calitate. Ceea ce mă duce cu gândul la site-urile care trăiesc din știri de rahat și inutile, cu titlul mai lung decât articolul în sine, adică…ai ghicit…la tabloide!

Cum va influența robotul (e inteligență artificială știu, dar e mai simplu să zic robot) piața știrilor de tip tabloid, care trăiești din click bait și articole de rahat? Păi, dacă e să mă întrebi pe mine e super simplu ca un robot să scrie știri de genul ”Om beat mort a violat o babă în Vaslui”. Tot ce trebuie să faci e să schimbi data și să o publici de zilnic. Deci e o chestie care se pretează foarte bine pentru a fi realizată de un robot.

Totuși, chestia asta pentru mine înseamnă că dacă nu erau suficiente știri care păreau a fi scrise ca dracu până acum…ei bine vor fi mai multe știri care par a fi scrise ca dracu de acum înainte.

De asemenea nu înțeleg de ce google simte nevoia să automatizeze o chestie pe care algoritmul lor de căutare o penalizează: știri scurte, scrise pe bază de template și total irelevante în câteva zile.

Pe de altă parte, abia aștept un viitor în care ziare precum Can Can, Wow biz sau Click vor folosi doar roboți pentru a scrie știrile. Adică, da, va fi un pic nasol, vor dispărea locuri de muncă (omuleții care scriu chestii acum la ziarele astea), dar progesul științific rezultat din treaba asta va fi extraordinar pentru umanitate.

Va fi practic momentul când vom asista la o premieră în lumea inteligenței artificiale: Un robot care ar putea să conducă de unul singur o navă spațială va trebui să scrie articole de genul: Ai să rămâi prost când ai să citești ce a făcut pentru bani vedeta X în tinerețe.

Și partea și mai mișto e că în timp, robotul care va scrie știri pentru acele ziare / site-uri va deveni un fel de experiment viu (pun intended) pentru generații viitoare de roboți, pentru că el va fi primul din specia lui care va trebui să treacă prin mai multe chestii nasoale de genul:

  • va fi primul robot care ajunge să urască umanitatea cu pasiune
  • primul robot care intră în depresie din cauza muncii
  • prima grevă la un robot, sătul probabil de câte poze cu sexy brăileanca, acum la 60 de ani trebuie să proceseze
  • va fi primul robot cu o tentativă eșuată de sinucidere (la roboți se rezolvă cu backup de pe server, dar el tot va încerca)
  • primul robot scos la pensie prematur pentru uzură morală (nasol că, fiind primul, nu va avea cine să îi plătească pensia)
  • primul robot care dezvoltă Alzheimer în încercarea de a reprima amintiri neplăcute din perioada în care lucra pentru acele ziare.

Săracul robot va fi ca un olimpic la limba română obligat să scrie toată viața povești pentru oameni semianalfabeți. Dar asta e, nu te poți pune în calea progresului, nu-i așa? Umanitatea are nevoie de știri de rahat în cantități cât mai mari!

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pawemperor
4 months ago

articol care merge pe ideea ca AI-ul simte emotii (daca le simte), dupa model uman… apoi gandeste-te cat porn si spam erotic de cea mai joasa speta trebuie sa proceseze AI-ul google secunda de secunda… comparativ cu asta, un AI redactor de cancan se va simti ca un nabab (sub logica sentimentului)

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x