Gingii albe: descoperiți cauzele posibile ale acestei afecțiuni

Gingiile sănătoase au o culoare roz aprins. Se poate întâmpla ca acestea să capete nuanțe mai închise, tinzând spre roșu, iar acest lucru se întâmplă în general din cauza unei igiene orale deficitare sau neregulate. Gingivita sau alte probleme de sănătate, unele dintre ele destul de grave, pot provoca, de asemenea, o colorare diferită, cu apariția unor pete sau dungi albe, astfel că vorbim despre gingii albe, un simptom care trebuie ținut sub control și pentru care este întotdeauna bine să consultați medicul. Să aflăm împreună care pot fi cauzele și cum pot fi tratate.

Gingiile albe: care sunt cele mai frecvente cauze?

Gingiile albe sunt cauzate în principal de 3 stări patologice:

  1. Gingivita (infecții bacteriene foarte frecvente)
  2. Leucoplazia (keratinizarea anormală a epiteliului oral)
  3. Candidoza orală (infecții fungice ale cavității bucale)

Să analizăm în detaliu ce presupune fiecare dintre aceste afecțiuni.

Gingivita

Gingivita este o infecție de natură bacteriană, cauzată cel mai adesea de obiceiuri deficitare de igienă orală, cum ar fi lipsa de timp pentru curățarea dinților sau utilizarea neregulată a periuței și a aței dentare. Ca urmare, gingiile pot căpăta o culoare roz deschis sau albă până când, în cele mai grave cazuri, se retrag, ducând la o posibilă pirozis cu pierderea prematură a dinților.

Alte simptome legate de gingivită sunt

  • dinți slăbiți și instabili
  • sângerări gingivale
  • inflamație și roșeață gingivală
  • durere și arsură gingivală.

Candidoza orală

Candidoza orală, numită și aftoasă, este un tip de infecție fungică care se dezvoltă în cavitatea bucală, cauzată de aceeași ciupercă responsabilă de infecțiile vaginale cu patina Candida albicans.

Candidoza orală se poate răspândi de la pereții interiori ai gurii la gingii și limbă. Infecția poate face ca gingiile să apară albe, acoperindu-le cu un miros adesea urât mirositor.

Leucoplazia

Leucoplazia este o afecțiune de keratinizare anormală a epiteliului care duce la apariția unor plăci groase, albe, care acoperă gingiile, limba și pereții interiori ai gurii. Uneori, aceste zone sunt atât de groase încât au un aspect catifelat.
Această afecțiune rezultă de cele mai multe ori din obiceiurile proaste de viață care provoacă iritarea constantă a cavității bucale, inclusiv a gingiilor și a limbii. Cele mai frecvente exemple de cauze sunt:

  1. obiceiul de a fuma
  2. mâncatul fără o igienă orală adecvată
  3. consumul de alcool

Extracția dentară și albirea

Ca urmare a extracției dentare sau a albirii cosmetice a dinților, este posibil să se observe o decolorare temporară și aparentă a gingiilor, fie în jurul dintelui extras, fie pe întreaga linie a gingiilor. În ambele cazuri, acest lucru se datorează pur și simplu traumei provocate de procedura aplicată. Gingiile vor reveni la culoarea lor normală în câteva zile după ce evenimentul traumatic a trecut.

Alte afecțiuni care pot duce la apariția gingiilor albe: anemia și ulcerele orale

Anemia este o stare patologică care determină un număr scăzut de globule roșii în sângele bolnavului. Eritrocitele transportă oxigen la țesuturile și organele corpului, inclusiv la gingii, astfel încât paloarea generală afectează adesea nu numai pielea bolnavilor, ci și gingiile. Cauzele anemiei sunt multiple și, uneori, acestea au și o componentă genetică. Anemia poate fi cauzată și de o deficiență sau de malabsorbția fierului sau a vitaminei B12.

Ulcere orale sau afte

Ulcerele orale, sau aftele, sunt leziuni ulcerate dureroase care apar în interiorul gurii. Acestea pot apărea pe partea interioară a obrajilor, sub limbă sau pe partea interioară și exterioară a gingiilor. Acestea sunt dureroase la contact, atunci când mâncați, beți, vorbiți sau înghițiți. Aceste ulcere au o parte centrală clară și, dacă se dezvoltă în apropierea pereților gingiei, pot face ca gingia însăși să pară albă.

Gingiile albe și cancerul oral

În cazuri rare, gingiile albe pot indica o afecțiune mai gravă, cum ar fi cancerul oral. Această formă de cancer se poate răspândi rapid, este agresivă și poate afecta și aspectul gingiilor, al limbii și al palatului. Cancerul oral, așa cum este adesea cazul, nu este simptomatic, ceea ce poate duce la un diagnostic care nu este imediat. De fapt, potrivit Institutului Național de Cancer, mai mult de jumătate din toate cazurile de cancer oral nu sunt diagnosticate până când acesta nu s-a răspândit deja în restul gurii și nu a ajuns la ganglionii limfatici. Desigur, în aceste cazuri, tratamentul depinde de stadiul tumoral în care se află și de alegerea terapiilor împreună cu oncologul.

Cura și tratamentul pentru gingiile albe

Tocmai pentru că cauzele gingiilor albe sunt multiple, tratamentul depinde de identificarea lor.
În general, pentru a facilita tratamentul gingivitei este bine să

  1. să practicați bune obiceiuri de igienă orală cu ață dentară și periuțe;
  2. să vă supuneți vizitelor stomatologice regulate de două ori pe an;
  3. efectuarea igienei cel puțin o dată pe an.

Aftele sunt printre cele mai ușor de tratat cauze ale gingiilor albe. Acestea tind să se vindece fără alt tratament decât calmarea durerii în termen de două săptămâni; dacă, totuși, simptomele se agravează sau nu dispar în acest interval, ar putea însemna că este vorba de ceva mai grav. Medicul poate recomanda atunci clătiri orale sau corticosteroizi.
Tratamentul pentru anemie include:

  1. modificări ale regimului alimentar care pot ajuta la asimilarea mai eficientă a fierului și a vitaminei B12;
  2. suplimentarea cu vitamina C;
  3. tratamentul bolilor inflamatorii dacă acestea stau la baza anemiei.

Candidoza orală este de obicei tratată cu:

  1. medicamente antimicotice;
  2. aportul de enzime lactate;
  3. schimbarea regimului alimentar cu reducerea carbohidraților și a zaharurilor și preferința pentru legume și fructe proaspete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *