S-a găsit stat paralel la USR

Nu vreau să fac hatereală gratuit la adresa USR, dar unele lucruri sunt atât de bizare încât nu pot să nu le semnalez.

Ministrul Economiei de exemplu ne anunță pe Facebook de niște chestii care nu au nicio treabă cu Ministerul Economiei:

Varianta pe scurt: USR a împins anul trecut o lege prin care valoarea caselor de marcat se scade din impozitul plătit de o firmă. Care impozit? Orice impozit zice USR. Realitatea e un pic mai nuanțată (TVA-ul, accizele de exemplu sunt excluse) iar aplicarea legii în practică se doveșde complicată pentru unele firme. Dar nu asta vream să subliniez ci altceva, auziți aici:

Dacă statul ne obligă să luăm case de marcat, măcar să fie costul lor deductibil din impozitele pe care ni le ia statul.

Fraza de mai sus e spusă de un Ministru. Care Ministru face parte din Guvern. Care Guvern…guvernează statul ultima oară când am verificat. Care guvern are majoritate și în Parlament.

Deci o persoană care guvernează statul spune că statul ”ne obligă” (incluzându-se și pe el acolo) să avem case de marcat. Nu știu de voi, dar mie asta mi-a adus aminte de ”statul paralel” al lui Liviu Dragnea. S-au făcut multe miștouri atunci de statul paralel, dar uite că el există și e bine mersi în continuare, doar că nu la PSD ci la USR.

Apropo de asta, să nu credeți că Liviu Dragnea a inventat treaba cu statul paralel, e tactică veche asta, dar care pare să fi revenit cumva la modă în ultimii ani. Trump de exemplu a candidat pe ideea de ”drain the swamp” promițând că va scăpa țara de politicienii corupți deși Partidul Republican care îl susținea avusese majoritatea locurilor în cel puțin una din camerele Congressului aproape pe tot parcursul celor două mandate ale lui Obama.

Trump a fost un caz de politician cu discurs anti-establishment, dar susținut de establishment. Pe partea celalaltă a bălții, în Marea Britanie, Boris Johnson a candidat cu un mesaj anti-establishment deși partidul său conduce Marea Britanie din 2010 încoate neîntrerupt.

USR a intrat în Parlament în 2016 ca partid anti-establishment și a mers pe aceeași temă și în 2020. Până la un punct mesajul anti-establishment e de înțeles pentru un partid tânăr. Dar în cazul USR a cam trecut perioada asta, iar mesaje de genul celui de mai sus arată bizar acum. Dar atitudinea anti-establishment a rămas prezentă în comunicarea USR. Deși e la putere și reprezintă statul, Claudiu Năsui încă vorbește despre stat ca un adversar deși el face parte din acel stat.

Concluzia acestei postări e una un pic tristă: USR încă pare prins în atitudinea anti-establishment deși au ajuns la putere. Sper că atitudinea asta nu va marca următorii ani pentru că am văzut la Trump cum se manifestă: în loc să guverneze și să facă lucrurile promise a căutat adversari cu care să se lupte. Asta e problema când te definești drept opoziția la altceva. Când acel ”altceva” dispare motivul existenței tale dispare și el.

Așa și USR care și-a construit identitatea pe ideea de anti-establishment, în special anti-PSD. Fără PSD ca mare dușman USR pare în căutarea de dușmani (statul) nu neapărat de guvernare.

În altă dezordine de idei am observat în ianuarie un tipar neobișnuit în ceea ce privește postările din social media ale celor din Guvern:

  • Primul Ministru Cîțu postează despre economie în continuare și se răfuiește cu PSD-ul.
  • Ministrul Finanțelor nu prea postează pe social media, dar când o face e despre agenția aia a UE care nu e chiar agenție, dar care vine la București și de care Alexandru Nazare continue să se ocupe din motive care îmi scapă.
  • Ministrul Economiei Năsui postează despre zero impozite pe salariul minim și credit fiscal pentru case de marcat, chestie care ține de Ministerul Finanțelor nu de Ministerul Economiei.

Cumva niciunul din cei trei nu pare că se simte ok în poziția în care e și pare că ar vrea altceva. Poate de aici și statul paralel.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Asdad2005
Asdad2005
8 months ago

Greu cand esti la putere, dar te distrezi cand esti opozitie.

Daniel
8 months ago
Reply to  Asdad2005

Da, e distractie mare in opozitie, dar daca vine vremea guvernarii si te prinde nepregatit te asteapta cosul de gunoi, langa PNTCD si PDL.

Asdad2005
Asdad2005
8 months ago
Reply to  Daniel

Usr își joaca existenta în următorii ani. Problemele nasoale pentru ei sunt cam următoarele: 1. Nu au o foarte mare priza la publicul larg. Sunt frumoase lozincile, dar lumea e sătulă de ele. 2. Nu au un real control asupra ministerelor. Cel mai detestat este Vlad Voiculescu, care încearcă sa spargă niște găști în ministerul sănătății. Pentru functionarii vechi de acolo, alături de alte grupuri domnu Vlad este un coșmar. Dacă el sparge bubuoiul din DSP-uri chiar merita o statuie. 3. Foarte putini membri ai lor, au confirmat pe undeva. Din păcate singurii care par mai competenți și apropiați la realitățile curente sunt Drula și Voiculescu. Ori cu 2 oameni e greu sa razbati. 4. Întreaga birocrație românească este ceva nou și greu de digerat pentru ei. Pe lângă asta birocrația asta se elimina destul de greu, multe partide preferând sa gestioneze în loc s-o simplifice. Cu toate acestea Usr… Read more »

Asdad2005
Asdad2005
8 months ago
Reply to  Daniel

Tu vorbesti la modul cel mai idealist. Realitatile romanesti curente, bat si cel mai optimist om de pe lumea asta. In Ministerul Sanatatii sunt o gramada de omuleti ce sunt cam de prin 90-2000, oamenii aia au supervizat cam tot ce tine de sanatate si sanatate publica. Daca jumate din oamenii aia ar fi fost profesionisti cum spui tu, s-ar fi vazut ceva. Ori cam tot ceea ce vedem este pasatul problemei de la unu la altul. Pe langa asta spitalele romanesti sunt foarte “sigure” ele avand 0 infectii nosocomiale prin anumite rapoarte, desi toata lumea stie ca nu e asa. Cum am ajuns aici? Pai iti spun eu prin larga complicitate a acelor functionari publici cu pretentii de profesionisti. Mergem mai departe, in Ministerul Transportului, minister ce a fost pastorit de domnu Ludovic Orban. Au fost la un moment reportaje privind mania studiilor de fezabilitate sau cu multi de… Read more »

anonim
anonim
7 months ago

Încă una de azi cu statul paralelhttps://www.hotnews.ro/stiri-esential-24565369-raluca-pruna-fost-ministru-justitiei-autoritatile-stau-tolereaza-retele-vaccinari-paralele-scapa-cine-poate-succes.htm. Problema e ca un membru deosebit al usrplus, actualmente ministru al sănătății și-a început cariera importand “paralel” medicamente. Ceea ce nu înțeleg sau se fac ca nu înțeleg o serie de oameni aparent inteligenți e ca incompetenții psd-ului par a fi mai competenți de multe ori decât competenți (aparent tehnocrați) ai usr-plus. Cât despre campania de vaccinare nu prea îmi aduc aminte sa fi văzut un experiment de birocratizare mai amplu și mai digitalizat. Singura diferența ca acum nu mai trebuie dosar cu șină și stampila cu trebuie sa funcționeze platforma, sa meargă imprimanta, sa comunice cu serverul sa nu ningă ca întârzie mașina cu vaccinuri și trebuie sa revii mâine deși locuiești la 200km de centrul de vaccinare (dar acolo ai prin loc mai repede). Cică bursa locurilor de vaccinare e 500 euro pentru un esențial grăbit și pana la 1000 pentru… Read more »