Garda veche muzicală încă face muzică cu mesaj social

Eminem are album nou, poate ați auzit. Nu mă dau mare expert în muzică, dar mi se pare unul din cele mai bune albume ale sale.

Și cum tipului îi place să provoace controverse are și câteva melodii care vorbesc despre problemele spinoase ale societății americane. Momentan e foarte populară melodia Godzilla:

Melodia e despre dependență:

I can swallow a bottle of alcohol and I’ll feel like Godzilla
Better hit the deck like the card dealer

medicamente

Consider it to cross me a costly mistake
If they sleepin’ on me, the hoes better get insomnia
ADHD, Hydroxycut

și așa mai departe. Melodia e o colaborare cu Juice World, un rapper tânăr și foarte promițător care însă a murit cu puțin timp înainte de a fi lansat albumul.

Între melodiile de pe album, una parcă alta doare mai tare însă:

Dacă nu ați prins ideea, e vorba despre mass-shootinguri, un fenomen care doar în 2019 a dus la moartea a 2.160 de oameni. Presa americană nu vrea să abordeze problema frontal pentru că sunt probleme la tot pasul.

Cât de ușor poți procura arme de asalt în SUA?

Aici nu mai vorbim de arme pe care să le folosești pentru a te apăra (pistoale, pușcă) ci de arme de asalt, adică semi-automate, automate, pușcă cu lunetă șamd. Asta e o problemă mai ales pentru dreapta conservatoare americană care pune semnul egal între arme și libertate. Din păcate însă libertatea asta la ei se traduce prin arme de asalt, pistolul nu pare a fi de ajuns.

Fuck the Colt 45, I’ma need somethin’ stronger
If I pop any caps, it better be off of vodka
Round after round after round, I’m gettin’ loaded (Haha)
That’s a lot of shots, huh? (Double entendre)

A deține o armă e ridicol de simplu în SUA, ceea ce explică și incidența mare a mass shootingurilor. Dar nu e vorba doar despre asta.

Politica deficitară în materie de sănătate a americanilor

I’m so much like my father, you would think that I knew him
I keep pacin’ this room, Valium, then chase it with booze
One little taste, it’ll do
Maybe I’ll take it and snooze, then tear up the stage in a few

Bolile mentale sunt o chestie frecventă în rândul oamenilor, dar majoritatea societăților moderne au învățat cum să protejeze persoanele cu astfel de probleme. În SUA însă combinația de arme la liber și lipsa diagnosticului sau a tratamentului adecvat duce la drame. Asta e o problemă atât a conservatorilor cât și a democraților, care in loc de tratament au dat liber la medicamente, cât mai multe și cât mai puternice. S-a ajuns la punctul la care se moare pe capete în SUA de supradoze, nu de droguri, ci de medicamente. Un articol bun pe tema asta găsiți aici și încă unul aici.

Here I am, alone again
Can’t get out of this hole I’m in
It’s like the walls are closin’ in
You can’t help me, no one can
I can feel these curtains closin’
I go to open ‘em
But something pulls ‘em closed again

NRA, grupul de lobby al producătorilor de arme încearcă să arunce vina exclusiv pe oamenii cu probleme mentale, dar se opun oricărei forme de restricții aplicată la achiziționarea unei arme. Și dacă nu era clar că SUA are o problemă cu sănătatea mentală, ei bine suicidul e pe locul 10 în topul cauzelor morții în SUA. SUA e printre țările dezvoltate cu cea cele mai mari rate de suicid.

And I don’t wanna be alone in the darkness (Yeah)
I don’t wanna be alone in the darkness
I don’t wanna be alone in the darkness anymore
(Hello, darkness, my old friend)

Încep să cred că Neil Gaiman avea dreptate când vorbea despre sacrificiile umane aduse zeilor moderni.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
anonim
3 months ago

amendamentul 2 face parte din mostenirea culturala a statelor unite. este foarte greu sa reglementezi asupra unei probleme care s-a aflat printre cauzele razboiului de independenta. exista si argumentul lipsei de corelare intre numarul de arme (de foc) detinute de populatie si amploarea violentei cu arme de foc sau numarul de omucideri. uite aici o estimare a numarului de arme detinute: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Estimated_number_of_civilian_guns_per_capita_by_country. tari considerate „foarte sigure” gen Austria (favorita personala) sau Suedia, Norvegia, Islanda sunt foarte „inarmate”. in Austria de exemplu armele cu praf de pusca parca nu trebuiau declarate pana nu demult. problema armelor in statele unite e mai degraba cultul violentei. nu prea am auzit in europa ca personaje gen wyat earp sa fie considerati eroi. ba chiar si cultura hip hop face mai mult rau din punctul asta de vedere (nu prea am auzit de jazz-mani sau staruri pop rock sa se impuste ca rapperi). deci degeaba… Read more »

pawemperor
3 months ago

Neil Gaiman scrie foarte bine si cumva reuseste sa transforme moartea si, in general, aspectele intunecate ale existentei intr-un basm… iti recomand si Coraline (chiar daca pare la prima vedere o carte pentru copii), este atat o adaptare moderna a Alice in Wonderland cat si o transpunere a dereglarii mintale a unui copil
cat pentru americani si armele lor, ramane cum am stabilit, a devenit ultimul bastion al American Dream, cultural este ultima doza de libertate originara pe care americanul de rand si-o mai permite (intr-o increngatura a creuzetului cultural imigrational care a format populatia statelor unite)

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x