Am fost la vot în Marea Britanie – cum m-am înscris și de ce

Una din chestiile mișto la britanici e că iau democrația foarte în serios. Spre exemplu eu, deși nu sunt cetățean britanic, am dreptul să votez la alegerile locale din orașul în care locuiesc.

Cum am aflat că pot vota

Recunosc, am fost un pic surprins când am aflat că pot vota. Când m-am mutat în UK nu știam foarte multe lucruri despre sistemul lor electoral, dar iată-mă votând, 2 ani mai târziu.

Am auzit că pot vota la alegeri deși nu sunt cetățean britanic din mai multe surse.

 • Prima dată de la colegi de muncă, atunci când am avut cu ei o discuție despre credit score. Am să revin asupra subiectului mai jos.
 • De la autoritatea electorală locală – Concret am fost informat prin scrisori primite în poștă că am dreptul să votez la alegerile locale din orașul în care locuiesc.
 • De la 2 partide diferite – Green Party și Labour Party mi-au trimis fluturași în poștă în care îmi spuneau că, deși sunt străin, am dreptul să votez la alegerile locale. Evident că ambele mi-au explicat și de ce e bine să votez pentru ele.

Ce trebuie să faci pentru a putea vota

Anglia are un sistem oarecum diferit față de cel al României când vine vorba de persoanele care pot vota.

În România tot ce trebuie să faci pentru a vota e să te prezinți în ziua votului la urne. Listele electorale conțin toți oamenii care au reședință în acea localitate și au drept de vot. Dacă nu ai buletinul pe acea localitate sau nu ai mutație nu poți vota la alegerile locale, chiar dacă locuiești în localitate.

La alegerile europarlamentare, parlamentare și prezidențiale nu e musai să locuiești în localitatea în care votezi.

În UK lucrurile sunt ușor diferite. Pentru a putea vota trebuie să te înscri într-o listă (”electoral register”). Dacă te muți dintr-o localitate în alta nu trebuie să îți faci mutație pentru a vota, e suficient să actualizezi adresa în ”Electoral register”. Aceste registre electorale sau liste electorale sunt menținute de autoritatea electorală locală. Poți găsi autoritatea electorală locală din Anglia dacă știi care e codul poștal al zonei tale pe pagina asta.

Atât înscrierea în Electoral Register cât și modificarea datelor ulterior se poate face online sau prin corespondență. Vei primi apoi o confirmare prin poștă cu faptul că te-ai înscris și că totul e în regulă.

Detaliile care trebuie furnizate pentru a te înscrie nu sunt teribil de complicate:

 • nume și prenume
 • adresa la care locuiești
 • de când locuiești la acea adresă și dacă te-ai mutat în ultimele 12 luni
 • naționalitate
 • data nașterii
 • numărul de la asigurări sociale (NINO)
 • dacă vrei să te înscri în ”open register
 • dacă vrei să votezi prin poștă

Cu vreo 2-3 săptămâni înainte de vot am primit un plic acasă în care mi se spunea:

 • adresa unde vor fi urnele de vot,
 • data votului
 • orele între care pot vota
 • numărul meu de înregistrare pentru alegerile respective
 • un număr de telefon unde pot suna pentru informații

Practic aveam toate informațiile necesare pentru a vota pe o bucată de hârtie cât un pliant normal.

De ce e bine să votezi la alegeri

Odată pentru că așa e frumos, nu? E un drept democratic câștigat prin sânge, fie că vorbim de România sau Anglia. Apoi votul e unul din (puținele) mecanisme directe de control al activității politicienilor.

În Anglia însă mai e un motiv pentru care merită să votezi: credit score mai bun.

Ce e credit scorul? E un indicator care spune cât de ok ești când vine vorba de dat bani împrumutați înapoi. Există ceva similar și în România, dar cel românesc e axat mai mult pe chestii rele. Altfel spus, în România ți se dă credit la bancă dacă ai venitul necesar și nu apari cu întârzieri la plată.

În Anglia e mai complicat: poți avea venitul necesar, poți să nu fi avut întârzieri, dar să nu ți se acorde creditul sau să ți se acorde în condiții mai dezavantajoase. De ce? Pentru că în Anglia nu e suficient să nu ai întârzieri. Dacă nu ai avut niciodată un credit spre exemplu, dar vrei să aplici pentru unul vei fi considerat mai riscant decât dacă ai fi avut unul anterior și ai fost bun platnic.

Practic, primește un număr de puncte pentru anumite chestii pe care le faci sau nu:

 • ți-ai plătit facturile la curent, apă și internet la timp: primești X puncte
 • ai avut un credit de consum și ai dat banii la timp: primești Y puncte
 • ai un card de credit și dai banii înapoi la timp: primești Z puncte.

În afară de asta însă mai primești puncte și pentru chestii de genul: ești înscris în ”Electoral Register”. De ce? Pentru că oamenii care merg la vot sunt aparent mai conștiincioși și când vine vorba de plătit datorii. Cel puțin așa se consideră în UK.

Așadar a vota în UK îți aduce beneficii și în afara celor direct democratice: credite în condiții mai bune, vei fi aprobat pentru a lua ultimul iPhone în rate (datorită credit scorului bun) și așa mai departe.

România din păcate nu are Electoral Register așa că, pentru moment, la noi nu există stimulentul acesta.

Concluzii

E bine să votezi în UK sau măcar să te înscri în Registrul Electoral. Dacă nu pentru a vota oamenii care să te reprezinte atunci măcar pentru un credit score mai bun.

Următoarea postare e despre campania electorală pentru alegerile locale și cum am votat efectiv.

Foto din cover: Wikipedia

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x