Economiile tale ar putea finanța PSD-ul

Via zoso și Digi24:

„Luaţi în calcul, există o sumă uriaşă – aţi văzut, aproape 35 de miliarde de bani ai populaţiei aflaţi în depozite bancare. Banii ăştia trebuie să circule în economia naţională”, spune Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF.

Mai întâi, care e povestea din spatele declarației?

PSD vrea să facă un fond de investiții uriaș cu care să finanțeze investiții. Pentru cei care citesc blogul de ceva timp subiectul e probabil cunoscut pentru că am mai scris despre el și părerea mea e următoarea: Fondul acesta va plimba bani dintr-un buzunar al statului în alt buzunar al statului, doar că vor fi scoși 100 de lei din buzunarul stâng, însă doar 50 vor ajunge în buzunarul drept.

Partea cu adevărat interesantă însă a fost întotdeauna de unde vor scoate acei bani cu care vor alimenta fondul, pentru că România nu are venituri din petrol precum Qatar sau Norvegia, două țări cu fonduri similare: Ei bine, conform proiectului de lege pentru înființarea fondului statul va grupa toate acțiunile pe care le are în companiile de stat sub administrarea acestui fond de investiții. Acele acțiuni singure nu pot fi folosite în nici un fel pentru că nu reprezintă cash, dar ele pot genera lichidități în două feluri:

  1. Prin vânzarea unei părți a acelor acțiuni la bursă – Spre exemplu Fondul poate decide să vândă 10% din cele 70% pe care îi deține în Transgaz pe bursă. Cu banii obținuți va putea face investiții
  2. Prin dividende – adică ori de câte ori o companie în care statul deține acțiuni are profit și distribuie dividende, acei bani vor ajunge în visteria fondului în loc să meargă la statul român.

Problema cu cele două surse de venituri e următoarea: cele două surse sunt de fapt doar una, pentru că statul român a muls cam tot ce a putut din dividende. Practic, în 2017 s-au distribuit dividende din profitul pe 2016, dar apoi a mai venit o rundă de distribuiri de dividende în toamnă asta pentru că statul român rămăsese fără bani de buzunar.

Așa cum am mai scris companiile de stat care ar trebui să facă parte din fond sunt în momentul de față decapitalizate și sunt nevoite să se împrumute pentru a face investiții. Ba mai mult, cel puțin în cazul Transgaz investițiile sunt ținute la minim pentru a avea profituri mari.

Așadar, cel puțin pentru 2018, companiile de stat vor avea probleme în a plăti dividende la nivelul anului 2018. Mai mult, sunt șanse mari ca dividende acelea să meargă la buget pentru că nici statul român nu stă prea bine la capitolul bani. Iar asta înseamnă că pentru a putea exista, fondul de investiții va trebui să fie alimentat din alte surse decât dividendele, cel mai probabil din vânzări de acțiuni la bursă.

Revenind la declarație

Acum că avem și contextul necesar haideți să revenim la declarație și să discutăm problemele ei:

  1. Pentru a putea scoate ceva bani de pe bursă e nevoie ca acele acțiuni să fie atractive, e nevoie ca acele companii să fie conduse profesionist astfel încât să genereze profit și să nu crape prea curând. Ori domnul Ursache, vice președinte al ASF, crede că românii cu depozite la bancă vor scoate banii aceia și vor cumpăra acțiuni în niște companii cu consilii de administrație populate de PSD.
  2. Sunt foarte puțini românii care joacă la bursă ”pe persoană fizică”. Știți cine cumpără în schimb acțiuni la bursă? Fondurile de pensii private! Adică fix alea pe care PSD ar cam vrea să le eviscereze pentru bani și cărora le-a tăiat din finanțare! Altfel spus, s-ar putea să nu existe un interes teribil de mare pentru acele acțiuni.
  3. Banii aceia de care zice vicepreședintele ASF nu stau degeaba ci sunt folosiți de bănci pentru a acorda credite. Acele credite finanțează economia reală și statul român deci circulă! Din păcate eroarea asta de gândire arată faptul că dânsul nu prea înțelege cum funcționează sistemul pe care îl supraveghează.

Ce ne spune însă declarația asta? În primul rând că Guvernul nu se bazează foarte tare pe banii venind de la companiile de stat pentru a alimenta Fondul ci se va încerca vânzarea de acțiuni pe bursă (apropo de asta, impresia mea de amator într-ale bursei e că o vânzare masivă de acțiuni va duce la scăderi puternice a prețului acțiunilor pentru companiile deja listate).

În al doilea rând sunt șanse mai mari acum (cred eu) ca întreg proiectul cu Fondul să fie îngropat pentru că orientarea spre depozitele populației e de regulă ultima soluție pentru multe guverne. Cum ziceam și mai sus, populația ține banii la bancă pentru cazuri de urgență, nu pentru investiții având în vedere dobânda mizerabilă la depozite.

Așadar, având în vedere cele de mai sus, chiar sunt curios, voi ați cumpăra acțiuni ale acestor companii de stat de pe bursă?

 

P.S: Pentru cei care au curiozități legate de cine e domnul acesta care ocupă funcția de vice-președinte al Autorității de Supraveghere Financiară puteți găsi mai multe informații aici. Eu personal am să opresc la două chestii:

  1. a fost consilier al Președintelui Bancorex până la falimentul Băncii
  2. apare într-un dosar de corupție deschis de anchetatorii francezi în faimoasa ”Afacerea Costea”.

Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul, dar ești o persoană ocupată (știu cum e!), îți pot trimite un newsletter săptămânal pe mail cu ce articole am mai scris. Nu îți fă griji, te poți dezabona automat oricând vrei (un click și s-a rezolvat). Tot ce trebuie să faci e să introduci emailul în căsuța de mai jos și un nume (ca să pot spune ”Bună Mihai”, nu ”Dragă utilizator”) apoi verifică emailul pentru linkul de confirmare (dacă nu apare nimic vezi și în Spam).

Abonare Newsletter pe mail

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

 

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x