Firmele românești din IT au cele mai mari probleme la recrutare din UE

Nu o zic eu, o zice Eurostat într-un comunicat recent:

România e în cap de listă, fiind țara cu cele mai mari dificultăți în recrutare a IT-iștilor se pare. Conform Eurostat însă doar 3% dintre firmele IT românești au încercat să recruteze:

Among the EU Member States, enterprises in Romania found it most difficult to recruit ICT specialists. Although only 3% of Romanian enterprises recruited or tried to recruit ICT specialists during 2018, 90% of them found it hard to fill these vacancies.

Procentul de 3% este foarte mic având în vedere cât de multe firme de IT recrutează. Nu îmi e foarte clar cum au ajuns la acel 3%. Scormonind prin metodologia Eurostat pentru interviuri am găsit însă o posibilă explicație: partea de recrutare în IT e opțională în chestionar, deci sunt șanse mari să fi trecut peste ea intervievații. În afară de asta interviul în sine (găsiți totul în manualul pe 2019 – metodologie & întrebările) are doar 2 întrebări simple:

Problema e reală, însă acel 3% (și probabil și acel 90%) sunt o anomalie, procentele fiind probabil diferite.

O idee controversată

Problema scutirii de impozit a IT-iștilor e cunoscută în mediul consultanților fiscali de ani buni de zile. Eu scriam despre chestia în februarie 2018, înainte să fie adusă în discuție de Ludovic Orban, și aminteam că nu sunt dovezi care să indice că această scutire a ajutat sectorul IT din România.

Am explicat de ce argumentele aduse în favoarea scutirii nu au sens economic și, dacă ne-am lua după ele atunci nu ar mai plăti nimeni impozit.

Ei bine, având în vedere faptul că e foarte dificil pentru firmele din IT să recruteze uite o idee controversată:

Cum ar fi dacă am elimina scutirea pentru programatori și cei aprox. 200 milioane EUR care vor ajunge la buget din aplicarea impozitului să se ducă spre programe de reconversie profesională (pentru a oferi posibilitatea mai multor oameni să învețe programare) sau spre extinderea numărului de locuri din universități pe filiera IT?

Ăla io, ăla io?! Vedeți voi, asta înseamnă politică de stimulare a activității economice: investiții în educație și recalificare profesională. Dar e mai simplu să dai scutirea. Te întreabă apoi careva din IT de sănătate îi zici: ”aaa, păi dacă vrei asta sau alaltă, atunci trebuie să îți tai scutirea”. I-ai închis gura și l-ai trimis la plimbare, iar tu te poți întoarce la jocurile de putere care sunt mult mai interesante decât guvernatul țării.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
anonim
9 months ago

Strungari digitali. Analfabeți funcțional. 90 % din itisti ăștia habar nu au sa scrie un mail.ca să nu mai zic de o scrisoare. Și inculți. Și mai ales fuduli. Fără ei nu se poate. Digitalizare și apoi să curgă lapte și miere.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x