#farapenali se va întoarce împotriva USR

Mă tot rog de câteva săptămâni de diverși simpatizanți USR să îmi explice și mie într-un mod coerent cum va ajuta inițiativa ”Fără penali în funcții publice” România. Răspunsurile sunt variații în jurul acelorași idei reciclate la nesfârșit:

  • scăpăm de Liviu Dragnea în felul ăsta
  • scăpăm de PSD în felul ăsta

Am o problemă cu ideile astea două din mai multe motive:

În primul rând nu scăpăm de Dragnea în felul ăsta. Liviu Dragnea are o condamnare de acum ceva timp, dar în România există și conceptul juridic de reabilitare. Reabilitarea asta zice că nu e ok ca un om care a greșit odată să plătească la nesfârșit pentru aceeași faptă. A greșit, a plătit, hai să îi acordăm o a doua șansă. Știu, știu…e Liviu Dragnea, o să ziceți că nu merită etc, dar nu asta e problema. Problema e că acest concept e unul bun. Dacă un om a furat o găină de foame, a stat 1 an la pușcărie și 10 ani mai târziu vrea să intre în politică nu prea are sens să îi spui că nu poate pentru că a furat o găină de foame. 

Când îl scoatem pe Liviu Dragnea din ecuație conceptul ăsta nu pare așa scandalos. Dar în același timp nu trebuie să uităm că și condamnarea lui Liviu Dragnea din dosarul referendumului va înceta la un moment dat să producă efecte și va omul va fi reabilitat. Așa că sunt sșanse mari ca toată povestea asta cu ”Fără penali” să nu i se aplice deloc lui Liviu Dragnea.

Oamenii care strâng semnături pentru USR nu spun asta, în fond de ce ai mai semna atunci, nu?

Separat de inițiativa asta Liviu Dragnea mai are un dosar pe rol așa că nu inițiativa USR cât pușcăria s-ar putea să îl țină departe pe domnul Dragnea de funcții publice.

Aceleași consideredente trebuie aplicate și în cazul altor PSD-iști, care vor putea ocupa funcții publice indiferent de modificarea Constituției sau nu după ce se va produce reabilitarea lor.

Nu scăpăm de PSD prin campania asta, indiferent ce zice USR. 

De ce modificăm Constituția?

Nu știu dacă a observat cineva, dar Liviu Dragnea nu e prim ministru în România. Sunt ironic, normal că ați observat, era imposibil să nu aflați de gafele Vioricăi Dăncilă, prim-ministrul în funcție.

De  ce nu e Liviu Dragnea prim-ministru? Pentru că există deja o lege care spune că Liviu Dragnea nu poate ocupa anumite funcții publice. Deci treaba asta cu ”Fără penali în funcții publice” există deja, deși nu e în Constituție. Ceea ce mă duce la următoarea întrebare:

De ce modificăm Constituția, dacă putem modifica o lege și să obținem același efect?

Dacă te pregătești să îmi răspunzi că legea poate fi modificată de PSD iar Constituția nu, atunci îți răspund de pe acum: de ce nu a modificat-o PSD-ul până acum ca să îl lase pe Dragnea să fie premier? Poate pentru că nu prea poți modifica o lege de genul ăsta fără să îți pui pe toată lumea în cap?

Atunci de ce vrea USR modificarea Constituției? Ce câștigă prin asta?


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Răspunsul e simplu: voturi, cred ei.

Vor să spună că treaba asta cu ”fără penali” e a lor, nu că se bazează pe o legislație făcută de cineva înaintea lor. Dar știți care e problema? Cu toate că au strâns semnăturile astea referendumul nu va avea loc în perioada următoare.

Practica ne omoară

Asta e de fapt marea problemă a USR, dar ei nu se deranjează cu detaliile probabil. Haideți să vă explic un pic ce urmează după ce se strâng semnăturile:

Cât timp Parlamentul e controlat de PSD+ALDE inițiativa USR nu va trece de Parlament iar USR știe asta. Nu scrie nicăieri cât timp poate petrece Parlamentul în discuții, acesta fiind de altfel motivul pentru care referendumul privind familia tradițională e încă blocat în Parlament deși a fost depus acolo din mai 2016!

Repet! USR știe că proiectul nu va trece de Parlament cu un guvern PSD+ALDE. 

De ce face asta? Pentru voturi, am zis și sus, dar nu cred că realizează cât de periculoasă e strategia asta pentru ei.

Se pregătește terenul pentru dezamăgire?

Au început ușor, ușor să curgă pe facebook mesaje despre posibilitatea ca măsura să nu treacă. Apar tot felul de versiuni de poveste de genul:

  • Nu trece acum, dar va trece când ajungem noi la putere. Ok, dar în cazul ăsta ce sens mai are? Poți modifica legea când ești la putere, de  ce vrei să modifici Constituția?
  • Strângerea semnăturilor e doar un prim pas. Ok, e un prim pas către ce? Care e pasul 2? Organizarea referendumului când ești la putere? ce sens are, că PSD nu mai e la conducerea țării. 

Ori de câte ori vin cu contra argumentele de mai sus, mă lovesc de aceleași chestii repetitive, plus sunt acuzat ori că sunt PSD-ist ori că USR face ceva, în timp ce eu doar cârcotesc. Cele două sunt argumente slabe care indică un pic de disperare în a nu găsi o justificare coerentă pentru campania asta.

Și cred că aici e esența în a înțelege ce se întâmplă în USR

De ce face USR asta?

USR e un partid născut din stradă. Prin esență e un partid reacționar care se definește prin negarea unei anumite stări de fapt. Știu că sună criptic, dar nu e greu de înțeles: singura filozofie care unește membrii USR e opoziția față de PSD. Dacă PSD se desființează mâine în 6 – 12 luni USR se sparge în mai multe bucăți. 

De fapt, asta e o chestie pe care o înveți în primele lecții de filozofie și logică: nu poți defini ceva ca  negația a altceva. De exemplu nu poți defini lumina ca absența întunericului. Nu poți defini ziua ca absența nopții. Atunci când un partid se definește drept antiteza unui alt partid, cele două vor dispărea în același timp.

Campania ”Fără penali” e modul USR de a se defini drept opusul PSD. Mesajele lor sunt întotdeauna de genul: PSD e corupt, noi nu suntem. Întotdeauna fac referire la PSD mai întâi, apoi la ei. 

De ce e relevantă discuția asta? Pentru că ei nu sunt capabili în momentul de față să vină cu o idee coerentă de guvernare. Sunt oameni de stânga și oameni de dreapta acolo. Sunt socialiști și libertarieni, conservatori și progresiști sub același acoperiș la USR, uniți doar de ura PSD.

”Fără penali” e modalitatea conducerii USR de a ține partidul unit și relevant pe scena politică, altfel riscă spargerea.

”Fără penali” nu ajută România însă, nu ajută cetățenii de rând să ducă o viață mai bună.

Un partid pregătit să preia puterea ar avea un guvern din umbră, adică oameni pe fiecare domeniu major (economie, infrastructură, apărare, interne etc) care să monitorizeze și să combată măsurile PSD. Un USR pregătit de a guverna ar avea deja aceste structuri formate astfel încât să vină cu un program electoral coerent. PSD a câștigat alegerile un niște slideuri de powerpoint care, deși erau fain formatate, nu erau realiste. Dar a fost suficient. Nici PNL nici USR nu au avut și, foarte important, nici măcar în momentul de față nu au un program economicși social în cazul în care mâine se anunță alegeri anticipate.

Pentru USR a crea un astfel de plan economic și social ar fi extrem de dificil având în vedere diferențele de opinii din partid. Preferă așadar să se concentreze pe ”Fără penali” care va aduce și voturi și va coaliza și partidul. Partea proastă e că ”Fără penali” nu ajută cu nimic România.

De ce spun că se va întoarce împotriva USR?

Pentru că la un moment dat:

  1. ”Fără penali” se va bloca în Parlament, moment în care vor trebui să explice publicului că au semnat degeaba. Iar atunci indiferent de scuzele folosite, mulți se vor simți trădați. Nu se va vedea imediat, dar USR își riscă piele acolo și șansa de a se fi ales cu votanți dintre cei nehotărâți, cei de care partidul chiar are nevoie pentru a crește.
  2. Vor ajunge probabil să guverneze într-o coaliție alături de PNL și nu vor fi pregătiți pentru asta. În loc să aloce resurse pentru inițiativa ”Fără penali” USR ar fi putut să se concentreze pe recrutarea de oameni capabili pe domenii care vor deveni vitale pentru partid in viitor. Se vor trezi în al 12-lea ceas că au o armată de oameni buni la strâns semnături, dar care nu sunt potriviți pentru apărare, industrie, finanțe publice sau alte sectoare. 
  3. Presa îi va mânca de vii pentru orice gafă și gafele vor curge dacă le va lua zile sau săptămâni să își dea seama ce au de făcut sau vor pune oameni nepotriviți care s-au evidențiat prin capacitatea de a strânge semnături nu neapărat prin experiență în anumite domenii.

Urmează 2 ani agitați politic așa că luați o pungă de popcorn și ochelari sau cască și mască de gaze în funcție de cât de tare vreți să vă implicați.

Fotografie cover: By Wintereu [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Versiune de printat
Spune-le si altora

19
Leave a Reply

7 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Alex Petre

„Urmează 2 ani agitați politic așa că luați o pungă de popcorn și ochelari sau cască și mască de gaze în funcție de cât de tare vreți să vă implicați” Pentru cineva care a incasat gaze in piata saptamana trecuta, este o remarca deloc amuzanta. Plus ca nu vad scopul acestui articol, initiativa „Fara Penali” se vrea o initiative legislativa directa, care dusa la capat (cand va fi dusa la capat cu actualul sau cu viitorul Parlament) va duce la un referendum. Daca la referendum prin vot se stabileste ca persoanele condamnate definitiv, nerabilitate nu mai pot ocupa functii si demnitati publice, iar rezultatul referendumului nu va fi pus in aplicare (asa cum s-a intamplat cu referendumul privind Parlamentul unicameral) si nu va fi revizuita Constitutia, printr-o hotarare deja data de CCR referendumul „Fara Penali” tot isi va produce Indirect efectele. Adica orice modificare a Constitutiei, pentru familie traditionala sau… Read more »

Roberto

Nu te contrazic, eu strang semnaturi si rezonez cu multe dintre preocuparile tale, dupa cum si tu ai notat, PSD a castigat alegerile cu niste prezentari Power Point iar ce s-a intamplat cu guvernele de pana acum a fost un delir in crescendo, deci care ar fi o strategie eficace pentru a deteriora imaginea PSD si a convinge nehotaratii sa voteze USR? Se poate discuta daca mesajul fara penali e fost cel mai inspirat insa cred ca alegere unei campanii care sa arate clar tuturor pentru ce valori lupta USR a fost alegerea corecta. E adevarat ca imaginea USR-ului se defineste si prin rivalitatea cu PSD dar e nerealist sa crezi ca un Partid isi poate crea o platforma doar prin bune intentii iar la urma urmei asta-i si strategia cea mai eficace. Titlu articolului e un fel de truism, spatiul public e in continua miscare, daca nu te conformezi… Read more »

USR e un partid tânăr de la care nimeni n-ar trebui să aștepte să poată guverna eficient acum. E un proiect Beta care are drept principal obiectiv să testeze lucruri: nevoia de un partid nou, implicarea novicilor în politică, popularitatea pe teren a unei idei sau modificări de Constituție, mobilizarea anti-PSD și așa mai departe. #fărăpenali poate nu va ajuta niciodată România la modul direct, dar ajută România în a crea un partid-alternativă la partidele tradiționale care eșuează constant în a guverna pentru cetățeni. USR nu face ceva mai concret pentru că nu poate, e prea necopt și prea puțin popular. Se lucrează la asta. E foarte mult de discutat pe subiect. Eu când trag linie văd ceva pozitiv din toate astea: un partid în devenire care are nevoie și de greșeli pentru a supraviețui. Când analizăm USR să nu uităm în ce țară trăim, în ce context, în ce… Read more »

Ohooo, ce bine ar fi să nu repetăm greșelile altora. Din păcate realitatea nu funcționează așa, suntem foarte departe de a fi atât de eficienți încât să greșim doar cu ceva nou. Cred totuși că „succesul” USR, așa cum poate fi el definit acum, vorbește de la sine: USR există și face deranj, pe când M10 e cenușă.
Ceva interesant pe subiect e în acest episod din podcastul „Pe Bune” al DoR, în care Alex Tocilescu povestește cum a trecut prin M10 și a ajuns la USR, recomand: https://soundcloud.com/pe-bune-podcast/12-alex-tocilescu#t=30:55

Alexandru Petre

@Daniel: nu poti sa aduci o modificare Constitutiei in acest moment (familie traditionala sau initiativa fara penali) fara a introduce Parlament unicameral de maxim 300 de membri care este rezultatul vointei poporului in urma unui referendum validat. Avem o hotarare CCR in acest sens si CCR ar fi sesizata imediat si nu ar valida modificarile Constitutiei. De aceea orice referendum validat are indirect efecte asupra modificarilor Constitutiei in sensul ca trebuie neaparat tinut cont de el la orice modificare constitutionala.Din acest motiv initiativa Fara penali sau/si initiative precum alegeri locale in 2 tururi de scrutin devin foarte importante si nu pot fi ignorate daca majoritatea parlamentara (oricare ar fi ea) doreste orice modificare constitutionala.

Alexandru Petre

Imi pare rau, dar cred ca tu nu intelegi si chiar te rog sa verifici (cu un jurist, eventual specializat pe drept constitutional si institutii politice sau pe drept administrativ). In urma unei hotarari a CCR, orice modificare constitutionala tb sa tina seama de un referendum validat. Pana acum doar cel cu parlament unicameral si maxim 300 de parlamentari este validat. In acest moment nicio majoritate parlamentara Nu poate modifica Constitutia fara a introducere prevederile unui referendum validat. Se numeste efect indirect al unui referendum validat. Poti alege sa nu-l implementezi, dar in acelasi timp Nu vei putea aduce nicio alta modificare directa Constitutiei. Daca as vrea sa merg pe scenarita, as zice ca din aceasta cauza actuala majoritate parlamentare merge atat de incet cu familua traditionala – Nu o poate insera direct in Constitutie fara Parlament unicameral, maxim 300 de membri. Aici sta puterea adevarata a unui referendum validat… Read more »

Alexandru Petre

Aceasta este parerea ta, o respect, dar nu pot fi de acord. Unele modificari legislative, cele profunde pot fi facute doar cu schimbarea Constitutiei: de exemplu transformarea in republica parlamentara. Daca s-ar incerca aceste schimbari, atunci majoritatea parlamentara s-ar lovi tocmai de referendumurile validate.

„Dacă un om a furat o găină de foame, a stat 1 an la pușcărie și 10 ani mai târziu vrea să intre în politică nu prea are sens să îi spui că nu poate pentru că a furat o găină de foame. ” Ba are perfect sens. Inteleg ca foamea impinge pe oameni la multe, insa, pe de alta parte, sunt multi care prefera sa nu fure si sa manance mai putin, poate chiar deloc, decat sa incalce niste principii de existenta in societate. Ca atare, si dupa 10 ani, cine imi spune mie ca nu va fura din nou, atunci cand este pus sub suficienta presiune? Daca va trece sau nu initiativa de parlament este irelevant. Oricum votantii lor se asteapta ca PSD & Co sa puna bete in roate procesuui respectiv, sa traga de timp cat de mult pot. Nu intra decat in randul asteptarilor pe care… Read more »

Sorin Ganciu

Foarte interesant Daniel si bine argumentat (inclusiv comentariile). Felicitari!