Ce au făcut partidele politice in primele 100 de zile

A trecut suficient timp încât să ne putem face o idee de cum se comportă fiecare partid după primele 100 de zile în Parlament. Am scris aici despre principalele realizări ale fiecărui partid, dar cred că discuția despre partide trebuie să fie condimentată și cu ceva cifre. Așa că am analizat:

  • Cât de activ a fost fiecare partid politic
  • Cât de activi au fost vedetele fiecărui partid

Cine a fost sub așteptări și cine peste?

Dacă nu ai chef să citești mai departe concluziile sunt simple:

  • PSD, ALDE și UDMR, adică actuala coaliție de guvernare ”de facto” își văd de treabă având cea mai mare pondere a propunerilor de modificare a legislației.
  • PNL și PMP sunt cele mai active partide de opoziție.
  • USR nu pare a se regăsi și are o activitate sub așteptări.

Atenție însă, analiza e una pur cantitativă. O lege bună poate face cât 10 proaste, dar nu sunt eu în măsură să spun care lege e bună și care nu, motiv pentru care analiza asta nu acoperă astfel de aspecte.

Acum, dacă vrei să înțelegi cum am ajuns la concluziile de mai poți citi mai departe:

Propuneri legislative

Partidele aflate la guvernare pot să treacă în principiu cam orice lege pe care o vor așa că e de așteptat ca din partea lor să vină cea mai mare parte a inițiativei legislative din cele două camere. În același timp însă, partidele aflate în opoziție vor trebui să negocieze cu partidele de la putere dacă vor să treacă propriile legi. Prin urmare vor fi constrânse să meargă mai departe doar cu acele inițiative legislative care au șanse de a obține suport de la toată lumea. Asta înseamnă că nu trebui să avem pretenții de la un partid de opoziție să aibă foarte multe legi la numărătoare.

 

Partid Nr.propuneri legislative Procent
PSD 31 29.52%
PNL 17 16.19%
USR 3 2.86%
UDMR 13 12.38%
ALDE 15 14.29%
PMP 15 14.29%
Minoritati 11 10.48%
Total 105 100.00%

Numărând însă propunerile legislative înregistrate în Camera Deputaților în primele 100 de zile se pare că, așa cum era de altfel și de aștepat, PSD are cele mai multe propuneri. Locul 2 revine PNL-ului la o diferență destul de mare, fapt explicabil prin faptul că PNL e un partid de opoziție. UDMR și ALDE au un număr mare de propuneri, chestie care este iarăși normală având în vedere faptul că, având ajutorul PSD pot trece cam orice lege vor.

USR are cel mai mic număr de propuneri legislative, mai mic decât al minorităților, ori decât al PMP, partid cu aproape jumătate din numărul lor de oameni în Camera Deputaților. Din păcate USR pare în primele 100 de zile mai de grabă un partid de oameni cu gura mare, dar care nu prea fac nimic altceva decât să se plângă pe facebook. Sper să mă înșel în privința lor.

Surprinde oarecum numărul mare de inițiative venind de la PMP, dar, din ce înțeleg, grosul parlamentarilor de acolo sunt din fostul UNPR, fiind deci veterani ai Parlamentului.


56% din numărul de propuneri legislative vine de la partidele aflate la putere, în timp ce opoziția are 33%. Raportul e mai echilibrat decât ne-am fi așteptat, dar rămâne de văzut dacă se va păstra până la finalul de an.

Intrebări și interpelări 

Aici partidele din opoziție au ocazia să arate că nu sunt acolo doar pentru a face act de figurație, indicând locuri unde legea propusă e deficitară, cerând clarificări de la inițiatorii ei (partidele de la putere de regulă). Întrebările sunt de regulă cereri de confirma o informație, de a răspunde dacă un aspect e sau nu adevărat. Interpelările sunt întrebări ceva mai complexe care vizează politica guvernamentală (sursă). O categorie specială de interpelare este cea a Primului Ministru. Practic, parlamentarii au posibilitatea de a adresa Primului Ministru întrebări privind politica dusă de cabinetul său. La fel ca întrebările sau interpelarea simplă, aceasta e o ocazie a partidelor de opoziție de a pune sub discuție politica guvernului.

În Camera Deputaților arată cam așa:

Partid Deputați Întrebări și interpelări
Nr. deputați Procent Număr Procent
PSD 154 46.81% 189 27.75%
PNL 69 20.97% 307 45.08%
USR 30 9.12% 45 6.61%
UDMR 21 6.38% 19 2.79%
ALDE 20 6.08% 7 1.03%
PMP 18 5.47% 77 11.31%
Minorități 17 5.17% 37 5.43%
Total 329 100.00% 681 100.00%

PNL e primul loc la capitolul întrebări și interpelări, la distanță mare de PSD. Chestia asta poate fi explicată prin faptul PSD nu prea are motiv să pună întrebări, având în vedere că legile sunt discutate probabil anterior în cadru restrâns. În același timp însă numărul mare întrebări și interpelări arată că PNL încearcă măcar să facă opoziție. Deși are de 2 ori mai puțini parlamentari, USR are de aproape 7 ori mai puține întrebări și interpelări decât PNL.

O altă chestie interesantă e că PMP face mai multă opoziție decât USR în Parlament, având un număr mai mare de întrebări și interpelări (77 PMP față de 45 USR) deși USR are aproape de 2 ori mai mulți deputați (18 PMP vs. 30 USR).

În Senat lucrurile arată în felul următor:

Partid Senatul Intrebari si interpelari din care: Interpelari PM
Nr. senatori Procent Numar Procent Numar Procent
PSD 67 49.26% 112 16.45% 6 31.58%
PNL 30 22.06% 131 19.24% 12 63.16%
USR 13 9.56% 36 5.29% 0 0.00%
UDMR 9 6.62% 5 0.73% 0 0.00%
ALDE 9 6.62% 6 0.88% 0 0.00%
PMP 8 5.88% 10 1.47% 1 5.26%
TOTAL 136 100.00% 300 100.00% 19 100.00%

Și aici PNL pare principala opoziție în Parlament având cel mai mare număr de interpelări ale Primului Ministru și cel mai mare număr de întrebări. USR are de 2,3 ori mai puțini senatori, dar de 3,6 ori mai puține întrebări și interpelări. Mai mult PNL are 12 interpelări ale Primului Ministru în timp ce USR are zero. Până și PMP are 1 interpelare.

Nu îmi e clar ce intenții au, dar îmi e destul de clar că în primele 100 de zile NU au făcut opoziție așa cum trebuie și au dormit pe ei și la propriu (Goțiu) și la figurat.


Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Ce au făcut personalitățile

Media de întrebări și interpelări e de 2,07 în Camera Deputaților, respectiv 2,21 în Senat. Foarte puțin aș zice, dar asta e România. În cazul propunerilor legislative, de regulă tot partidul sau o mare parte din partid semnează pentru aceeași propunere. Prin urmare, vom avea o medie de 0,3 propuneri /deputat deși mulți deputați figurează cu 1-2 propuneri.


PMP – Partidul Mișcarea Populară

Traian Băsescu – Partidul e construit în jurul lui Traian Băsescu, figura nr. 1 a partidului. Fostul președinte al României e un membru foarte activ în Senat, având nu mai puțin de 63 de luări de cuvânt și 3 inițiative legislative.

Robert Turcescu – Omul care a demonstrat că poți fii agent sub acoperire, te poți da singur în gât și apoi te poți purta ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Activitatea sa parlamentară include 17 luări de cuvânt, 5 propuneri legislative, 6 întrebări și interpelări și 5 declarații politice.

ALDE – Alianța Liberalilor și Democraților

Călin Popescu Tăriceanu  – La fel ca și în cazul de mai sus, ALDE a fost construit în jurul său. Spre deosebire de Traian Băsescu însă, Tăriceanu are doar 22 de luări de cuvânt în Senat asta deși, atenție, este Președintele Senatului. În plus Tăriceanu se mai poate lăuda cu 0 (zero) inițiative legislative.

Teodor Meleșcanu – Unul dintre dinozaurii politicii românești și-a găsit loc pe listele ALDE pentru un nou mandat. Aportul lui la procesul legislativ pare a fi mai mult unul simbolic însă: 2 luări de cuvânt, 0 inițiative legislative, 0 interpelări. Probabil dl. Meleșcanu are alte abilități, nu neapărat cele de a pune întrebări sau de a face legi.

Varujan Vosganian – Cel mai poet dintre parlamentari și fost membru marcant al PNL. Se pare că îi place mai mult să fie poet decât parlamentar pentru că are doar 8 luări de cuvânt și 4 inițiative legislative.

UDMR – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România

VERESTÓY Attila – Membru marcant al UDMR, singurul politician care a prins mandat în Parlament neîntrerupt din 1990 până în prezent și supranumit și ”Drujba lui Dumnezeu” sau Kerestoy Attila din cauza presupuselor afaceri cu tăieri ilegale de păduri. 5 luări de cuvânt în plen și 2 inițiative legislative în dreptul celui mai cunoscut politician din UDMR.

KELEMEN Hunor – Un alt membru de partid cu ștate vechi are 4 luări de cuvânt și 5 inițiative legislative.

USR – Uniunea Salvați România

Adrian-Octavian DOHOTARU – Cunoscut și sub numele de ”ăla din USR care a mâncat din gunoi”. Are 1 luare de cuvânt în plen, 1 propunere legislativă și a fost semnatar al 1 moțiuni. Își justifică omul salariul pe 3 luni cu activitatea asta? Pentru simplul fapt că a mâncat din gunoi eu aș zice că da, în fond de ce să plătești mii de dolari unui actor sau comediant când poți da bani unui parlamentar să te amuze?

Cristian Ghinea – Unul dintre oamenii USR care pare profesionist, fiind ministru al fondurilor europene în guvernarea tehnocrată Cioloș. A rămas cunoscut pentru schimbul de replici avute cu Sebastian Ghiță, într-o perioadă când Ghiță încă era puternic. Are 11 luări de cuvânt, 1 propunere legislativă și 7 interpelări sau întrebări.

Nicușor Dan – Șeful partidului, un personaj cu carisma și spontaneitatea unei pietre. Are 24 luări de cuvânt, 1 propunere legislativă și a semnat 1 moțiune (de cenzură inițiată de PNL).

Mihai Goțiu – AKA ”Ăla din USR care a adormit” pare foarte activ atunci când nu doarme: 40 de luări de cuvânt, 2 inițiative legislative, 7 interpelări și o întrebare și 5 declarații politice. Lăsând la o parte mișto-urile pare unul din cei mai activi membri ai USR-ului.

PNL – Partidul Național Liberal

Florin Cîțu – Omul cunoscut de toată lumea drept ”ăla cu atacul speculativ”. În cazul în care nu știi la ce mă refer, atunci pe scurt povestea e așa: În 2008 tipul era șef de trezorerie la ING. La un moment a văzut că leul începe să se deprecieze așa că a făcut ce ar fi făcut orice trezorerier respectabil, a mizat pe o devalorizare suplimentară și a încercat să facă bani din asta pentru ING. BNR l-a acuzat pe el și pe Lucian Isar de atac speculativ și a făcut presiuni pentru a fi dat afară din ING. A lucrat apoi ca analist independent. A fost pe locul doi pe listele PNL București după Leon Dănăilă și e la primul mandat de parlamentar.

Are 15 luări de cuvânt, 4 inițiative legislative, 1 interpelare la adresa Primului Ministru și o moțiune de cenzură.

Leon Dănăilă – Sau cum i se spunea pe facebook: ”moșul ăla care se plimbă cu metroul și a luat multe like-uri pentru asta”. Acum i se spune: ”Moșul ăla care crede că homosexualii răpesc copii”. Ce face el în Senat în afara de a fii venerabil și a debita aberații?

8 luări de cuvânt și 3 inițiative legislative, din care una de modificare a Codului Fiscal pentru că, vorba aia, cine mai bun să își dea cu părerea pe chestii de taxe decât omul care scoate apendice și înlocuiește organe stricate.

Alina Gorghiu – Fostă șefă PNL s-a remarcat prin 19 luări de cuvânt, 6 propuneri legislative, 1 interpelare și 1 moțiune de cenzură.

Raluca Turcan – Actual șef interimar al PNL și fost membru marcant al PDL are 22 de luări de cuvânt, 3 propuneri legislative, 4 interpelări și întrebări și 1 moțiune de cenzură.

PSD – Partidul Social Democrat

Liviu Dragnea: Omul care a cântat într-o formație de rock teleormănean, personajul din cauza căruia au ieșit în strada sute de mii de români, unicul, inegalabilul, Liviu ”nu am nici o vilă pe numele meu” Dragnea. Serios acum, Liviu Dragnea își ia foarte în serios rolul de parlamentar. Are nu mai puțin de 103 luări de cuvânt în plen (în 14 ședințe) și 33 de luări de cuvânt în Biroul Permanent. Doar 1 propunere legislativă, dar chiar și așa cifre impresionante.

Ecaterina Andronescu – Dacă ar fi numim persoana care a contribuit cel mai mult la distrugerea învățământului românesc atunci aceea ar fi cu siguranță Ecaterina Andronescu. În noua legislatură are 17 luări de cuvânt și 6 inițiative legislative între care și una de modificare a Codului Penal (Ca orice bun membru de partid PSD).

Alexandra Corina Bogaciu: În cazul în care nu știi cine e domnișoara, atunci nu ai fost pe fază când presa scria despre o sexy psd-istă care total întâmplător e nepoata lui Pandele. Nu am adăugat-o pe listă pentru că ar fi relevantă în vreun fel ci doar pentru clătitul ochilor după Ecaterina. Dar dacă tot suntem aici, atunci trebuie spus că figurează cu 1 luare de cuvânt (la depunerea jurământului) și 3 propuneri legislative.

Florian Bodog – Ministrul Sănătății căruia nu i-a spus nimeni că nu mai sunt vaccinuri, pentru că în fișa postului de ministru nu intră și a te preocupa de sănătatea fraierilor ăia mici care nu au oricum drept de vot.

3 propuneri legislative, niciuna legată de Sănătate, 6 declarații politice și 10 luări de cuvânt în plen.

Titus Corlățean: Omul pe care l-a durut la bască de votanții din diaspora și s-a fofilat cât a putut de tare să pună secții de vot. DNA a încercat să îl cerceteze, dar Parlamentul s-a opus scoaterii de sub umbrela protectoare a imunității. Pe lângă ceilalți colegi pare foarte profilic, cu 6 inițiative legislative, 1 declarație politică, 1 întrebare, 1 interpelare, 2 interpelări ale Primului Ministru și 39 de luări de cuvânt în plen.

Rovana Plumb: Fost ministru al Mediului, care va rămâne probabil în istorie pentru faptul că avea mașina înmatriculată în Bulgaria ca să nu plătească taxa de mediu pe care ea și colegii săi de guvernare o puneau pentru restul românilor. În actualul parlament a luat cuvântul de 69 de ori în 6 ședințe și de 17 ori în 2 ședințe ale Biroului Permanent.

Victor Ponta: Dacă scrii plagiator în google images, printre primele rezultate încă apare Victor Ponta, la câțiva ani de zile de la momentul la care a fost acuzat pentru prima oară. În fine, Victor Ponta a dispărut din prima linie a politicii românești, dar și a PSD-ului și aparent nici viața de simplu deputat nu îi priește. Are 2 luări de cuvânt până acum fiind depășit inclusiv de bomba sexy a PSD de mai sus.

Lia Olguța Vasilescu: Fost primar al Craiovei și actual Ministru al Muncii, acolo de unde ne anunță cam odată pe lună că salariile se vor mări până la cote astronomice în 1 – 2 ani. Are doar 3 luări de cuvânt, chestie explicabilă probabil prin faptul că e ocupată cu postul de Ministru al Muncii.

Impresia mea e că multe dintre vedetele partidului nu contribuie cu munca efectivă în Parlament.

Spune-le si altora

Be the first to comment on "Ce au făcut partidele politice in primele 100 de zile"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*