Facebook pune umărul la distrugerea democrației, inclusiv in România

Nu sunt genul care să fac afirmații bombastice sau clickbait de dragul traficului, așa că titlul postării nu e cu nimic exagerat. În postarea asta vreau să vă explic:

 • Ce s-a întâmplat?
 • Cum pune urmărul facebook la distrugerea democrației
 • De ce ar trebui să mă intereseze pe mine chestiile astea?
 • De unde obține facebook informațiile?
 • Ce puteți să faceți voi pentru a vă proteja

Ce s-a întâmplat

S-a scris mult până acum despre influența negativă pe care o are facebook asupra mediului politic și a alegerilor în particular. De fiecare dată însă era vorba despre influența indirectă a platformei asupra alegerilor noastre, mai exact despre faptul că facebook ne arată tot timpul știri care ne plac, ceea ce ne face să credem că toată lumea e de acord cu noi. Prin urmare, unii nu mai merg la vot, crezând că nu e nevoie. Altă problemă era cât de ușor se răspândesc știrile false și hate speech-ul pe facebook, pentru că facebook nu făcea nimic în sensul ăsta.

Dar cele de mai sus, deși extrem de periculoase nu sunt motivul pentru care scriu postarea asta azi. Motivul e altul:

Facebook a lăsat două companii dubioase, Strategic Communication Laboratories prin laboratorul lor, Cambridge Analytica (o să le spun SCL pe scurt) și Global Science Research să culeagă informații despre utilizatorii săi fără acordul acestora. SCL a folosit apoi acele informații pentru a influența alegeri în SUA, Marea Britanie. În România SCL e implicată în discuția privind lupta împotriva corupției deși nu e clar de partea cui!

SCL pare să dețină informații despre 80 de milioane de oameni, din care vreo 30 de milioane ar fi profile complete (cu nume, prenume, siteuri pe care umblă etc.)

Puteți citi povestea întreagă în The Guardian, publicația britanică reușind să obțină informații de la un whistleblower din interioul SCL. Un rezumat foarte bun în limba română poate fi citit pe blogul lui Orlando Nicoară. Vreau doar să subliniez câteva puncte importante:

 • Facebook nu e victimă nevinovată în povestea asta pentru că știa ce face SCL de prin 2015. Cu toate astea nu i-a deranjat din treaba lor.
 • Facebook a încercat din răsputeri să blocheze publicarea articolului din The Guardian, deci se știau cu musca pe căciulă. Channel 4, post de televiziune britanic, urmează să difuzeze zilele astea un documentar investigație pe aceeași temă. În ambele cazuri Facebook a amenințat că va acționa în judecată.
 • Printre metodele de culegere a informațiilor se află și folosirea unor quizuri de genul: ”Află (ce fel de persoană / personaj din vreun film / cu cine semeni /diverse alte mizerii) ești”. Odată cu informațiilor oamenilor care făceau acele quizuri aplicația prelua și informația prietenilor acestora.
 • Cineva de la Global Science Research lucrează pentru Facebook în prezent deși nu e foarte clar cât de strânse sunt legăturile dintre cele două companii.

Și minciunile nu se opresc aici pentru că un reprezentant al Facebook a fost audiat în Parlamentul Britanic săptămâna trecută și a spus așa:

Christian Matheson (MP for Chester): “Have you ever passed any user information over to Cambridge Analytica or any of its associated companies?”

Simon Milner: “No.”

Matheson: “But they do hold a large chunk of Facebook’s user data, don’t they?”

Milner: “No. They may have lots of data, but it will not be Facebook user data. It may be data about people who are on Facebook that they have gathered themselves, but it is not data that we have provided.”

Ori tot ce a spus tipul de la Facebook mai sus s-a dovedit a fi fals, ceea  ce înseamnă că omul a mințit în timpul unei audieri parlamentare.

Cum pune umărul facebook la distrugerea democrației

SCL a fost implicată atât în scandalul alegerii lui Trump, dar aparent și în influențarea referendumului privind Brexitul.

SCL l-a avut ca președinte pe Steve Bannon, strategul lui Trump la alegerile prezidențiale. SCL a fost implicată direct în scandalul alegerilor americane fiind acuzată că a contribuit activ la răspândirea de știri false pentru a discredita pe Hillary Clinton și Partidul Democrat. Când spun discredita mă refer inclusiv la acuzații că în subsolul unei pizzerii ar exista o temniță în care democrații fac trafic cu și abuzează sexual minori. Consecința directă a acestui zvon a fost că un nebun s-a dus la restaurantul respectiv și a împușcat o grămadă de oameni. Nu a contat pentru nimeni că restaurantul respectiv nici măcar nu avea subsol (fizic vorbind, nu exista un loc sub pământ care să poată fi numit subsol).

În Marea Britanie s-a vorbit despre rolul SCL în împrăștierea de fake news privind imigranții pentru a împinge electoratul spre a vota pro-Brexit.

Ei bine, SCL nu ar fi reușit să facă toate astea dacă nu avea acces la acele profile de Facebook, pentru că nu ar fi știut cum și unde să împrăștie acele știri false. Informațiile culese despre utilizatorii Facebook direct de la Facebook au fost principalul motor în executarea acestor campanii! 

De ce ar trebui să mă intereseze pe mine chestiile astea?

Pentru că Strategic Communication Laboratories / Cambridge Analytica a înființat o filială în România, o firmă numită Strategic Communication Laboratories Social (Romania). SCL Romania a plătit apoi bani unei firme de lobby din SUA pentru a avea acces la membri ai Congresului American (Parlamentul SUA) pentru a le vorbi acestora despre lupta anti corupție din România. Documente și dovezi concrete în acest sens pe blogul Sorinei Matei.

Deci grupul de firme care a pus umărul la Brexit și alegerea lui Trump le-a vorbit parlamentarilor amercani despre lupta anticorupție din România! 

Altă chestie faină:

Preşedinte al SCL România este din 2015 omul de afaceri Petre Imre, fost Director Corporate Affairs al Philip Morris România, ginere al ministrului de Externe şi fost director al SIE, Teodor Meleşcanu.”

Despre ce le-a vorbit SCL senatorilor americani? Greu de spus, dar puteți citi răspunsurile date de SCL Sorinei Matei ca să vă faceți o idee.

Acum haideți să vă pun o întrebare: Dacă SCL a cules informații de pe Facebook în SUA și Marea Britanie, credeți că a făcut asta și în România?

Sunt șanse ca datele personale ale multora dintre noi să fii ajuns în bazele de date ale băieților aceștia și să existe profile bine documentate cu nume și prenume ale multor români!

De unde își iau informațiile

Vreau să vă fie clară o chestie: mulți avem conturi de facebook. Unii nu au însă și cred că sunt ok și au scăpat de tracking-ul Facebook. Asta e fals!

Facebook culege informații despre voi în două feluri:

 1. Din interiorul rețelei: Orice interacțiune de pe facebook e înregistrată! Ați dat like la o chestie, ați citit un articol shareuit de cineva, ați comentat la o postarea, Facebook știe! Orice chestie pe care o faceți pe Facebook e folosită pentru a construi un profil al vostru.
 2. Din afara rețelei: Chiar și când nu sunteți pe Facebook, sunt șanse mari ca Facebook să vă urmărească pentru că multe siteuri au buton de like și share pe facebook încorporat. Acel buton vine la pachet din păcate cu un tracker care trimite informații către facebook. Așadar dacă intrați pe un site care are buton de facebook, Facebook va fi informat că ați vizitat acel site.

Chestiile astea de mai sus erau știute de ani de zile. Nimeni nu le-a considerat însă o problemă foarte mare pentru că Facebook a spus întotdeauna că folosește acele informații pentru a vă arăta reclame. Iar asta e normal pentru că folosim gratis rețeaua iar Facebook trebuie să facă bani din ceva. 

Și Facebook nu avea nici un fel de interes comercial în a da aceste informații altcuiva pentru că ar pierde bani oferindu-le. Din păcate însă această argumentație pică dacă privim lucrurile din punct de vedere politic și pare că acesta e cazul: Facebook a dat ok-ul unei organizații cu legături politice să îi acceseze informațiile despre utilizatori, și nu de ieri de azi ci din 2015 deși era în vădită contradicție cu politicile ei interne.

Ce puteți să faceți voi pentru a vă proteja

Așa cum spuneam mai sus o parte din informațiile Facebook-ului vin de pe siteuri vizitate de voi care au buton de share pe Facebook. Și blogul meu a avut acel buton până duminică, atunci când am luat decizia de a îl elimina. Acel buton a fost introdus la rugămintea mai multor cititori care spuneau că le e mai ușor să dea share direct din pagină decât să copieze linkul și să posteze apoi separat pe Facebook. Existența acelui buton a fost un lucru bun pentru blogul meu pentru că a adus trafic în plus. În același timp nu am considerat trackerul o problemă pentru că informațiile erau strânse de Facebook pentru reclame.

Ei bine, m-am înșelat! Facebook nu e capabil să gestioneze informații private! Faptul că vi se afișează reclame pe Facebook nu e o problemă pentru mine. Faptul că puteți fi target-ați de fake news pentru că intrați pe blogul meu (și pe orice alt site cu subiecte politice) mă deranjează în schimb.

Prin urmare am luat decizia de a elimina orice tracker Facebook de pe blogul meu, chiar dacă asta înseamnă că voi pierde trafic. Îmi pare rău de cei care dădeau share și le mulțumesc pentru ceea ce făceau, dar țin mai mult la principii decât la trafic. Blogul va avea în continuare o pagină de Facebook pentru cei care stau pe acolo, dar voi începe probabil să limitez numărul de postări și acolo. Vă recomand să urmăriți blogul prin soluții de RSS (eu folosesc Feedly), acceptând notificări (click pe clopoțelul roșu din colțul dreapta jos) sau pe mail (aveți o căsuță mai jos).

Urmează de asemenea să implementez o conexiune securizată în viitorul apropiat astfel încât accesul pe pagină să fie privat. Măsura asta nu e justificabilă din punct de vedere comecial, pentru că mă costă bani, timp și nervi, dar simt că e necesară.

Acum trebuie să înțelegeți o chestie: eu am renunțat la traficul adus de butonul de share, dar majoritatea siteurilor nu vor face asta pentru că pierd bani.

Trebuie să vă protejați singuri de aceste trackere așa că vă recomand:

 1. Să vă instalați un add-on în chrome sau mozilla care să blocheze trackerele. Eu folosesc Ghostery și sunt foarte mulțumit de el. Odată instalat Ghostery îți afișează ce trackere te urmărsc în momentul în care ai intrat pe un anumit site. Aveți opțiunea de a bloca acel tracker dând click pe iconița Ghostery odată intrat pe un site și selectând trackerul (o să apară tăiat după ce dați click pe el). La mine Facebook și multe alte trackere sunt blocate.
 2. Nu dați click pe survey-uri, quizuri sau alte mizerii de pe facebook. Singurul motiv pentru care ele există e pentru a vă prelua informațiile de pe profil
 3. Ori de câte ori folosiți Facebook pentru a vă loga undeva editați accesul la informații și debifați tot ce se poate debifa.
 4. Citiți și implementați soluțiile recomandate de specialiști pentru protejarea datelor voastre online. Recomandare 1, Recomandare 2. Cât despre recomandări explicite pentru Facebook: Recomandare 3, Recomandare 4

Vă recomand de asemenea să intrați pe siteurile voastre preferate și să vă uitați ce trackere vă urmăresc acolo folosind Ghostery sau altă soluție de blocare a trackerelor.

Dacă vreți să înțelegeți cât de nasoală e problema citiți un scurt studiu aici.

De ce mai stau eu pe Facebook?

Pentru că nu am de ales! Pentru că prea multă lume pe care o urmăresc eu postează chestii interesante doar pe Facebook. Mi-ar plăcea ca fiecare din acești oameni să posteze altundeva, dar majoritatea nu o fac pentru că Facebook e mult mai accesibil.

Prin urmare nu pot să renunț la contul de Facebook, dar pot să limitez considerabil informațiile pe care le fac publice acolo și vă recomand și vouă să faceți la fel!

Câteva concluzii

 • Facebook pune umărul activ la distrugerea democrației acordând acces conștient la datele a milioane de oameni de pe platforma sa, care apoi sunt ținta manipulărilor de către companii care primesc bani pentru a face asta.
 • Compania aflată în plin scandal acum are o filială în România unde e implicată în discuția privind lupta împotriva corupției, fără a fi clar de partea cui!
 • Există modalități eficiente de a vă proteja informațiile online și față de Facebook!
 • A renunța la Facebook nu e o opțiune pentru majoritatea oamenilor deoarece multă lume comunică lucruri interesante / importante pe Facebook.
Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ciprian
2 years ago

Asta e continuarea la https://washingtonmonthly.com/magazine/january-february-march-2018/how-to-fix-facebook-before-it-fixes-us/

In alta ordine de idei, nu am Facebook de 1 an de zile si totusi am descoperit o groaza bloguri si de articole interesante. La tine am ajuns de la Cetin, din comentarii.
Am agregat toate blogurile pe care le urmaresc si consider interesante pe Feedly si sunt sigur ca nu am pierdut nimic.

Alt exemplu pozitiv este Radu Ghelmez, pe care il urmarea pe Facebook, dar acum poesteaza pe medium.com
Exista alternative si incet si sigur vor inchide Facebook.

Oricat de multă lume comunică lucruri interesante / importante pe Facebook, pur si simplu nu merita.

Facebook must die! The end.

Ciprian
2 years ago
Reply to  Ciprian

Poate blockchain va revitaliza social networking… Dacă nu se poate trai fără Facebook, atunci îți asumi ca nimic nu este gratis, toate au un cost, doar ca la Facebook costul e un pic ascuns și un pic cam mare 🙂

Ciprian
2 years ago

Apropo, mi-am schimbat recent telefonul cu un Samsung S8. Se pare ca nu pot sa sterg aplicatia de Facebook de pe telefon, pot doar sa ii dau disable.

rady
2 years ago

Salut. Certificat gratuit SSL gasestie la letsencrypt.org.
E valabil 3 luni insa reinnoirea lui e la fel de gratuita. Unele servicii de webhosting fac asta automat asa incat posesorul site-ului nu mai are nicio grija.

rady
2 years ago

*gasesti

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x