Cum face Ilie Bolojan de la PNL reformă în aparatul bugetar

Nu știu dacă știți, dar Ilie Bolojan e marea speranță a PNL-ului în materie de om politic cu imagine bună și care e văzut drept muncitor. Mare parte din reputație se datorează timpului petrecut ca primar al orașului Oradea.

Dar știți cum e în viață, când ceva e prea frumos ca să fie adevărat…ei bine nu e. Dl. Bolojan a dat un interviu la Europa FM despre cum s-a pus el pe reformat aparatul bugetar odată ajuns în fruntea Consiliului județean Bihor. Am zis să văd și eu despre ce e vorba că văzusem multă lume lâundând faptul că ”face ordine”, ”dă afară din bugetari”, ”eficientizează” și alte cuvinte din astea de miros a CDR și anii 90.

Vă recomand să citiți / ascultați întreg interviul ca să nu ziceți că am eu ceva cu omul. Dar mie mi se pare că e cam mult PR la mijloc și cam puține lucruri bazate pe o analiză a situației din teren. Iată de exemplu unde s-a tăiat (sursă):

Ilie Bolojan a anunțat o reducere globală de 420 de posturi (dintre care 165 erau vacante) în cadrul celor 10 instituții care țin de Consiliul Județean. Este vorba despre Muzeul Țării Crișurilor, Bilblioteca Județeană, Filarmonica, două teatre și  două reviste de cultură.

Deci la muzee, bibliotecă și teatru era problema. Acolo erau trântorii bugetari. Iată spre exemplu ce se poate eficientiza aici:

Prin urmare, din cele cinci posturi de pază vor fi desființate patru posturi pentru că cei care sunt pompieri și trebuie să patruleze din oră în oră, pot foarte bine să facă acest lucru toată noaptea. Personal supradimensionat la majoritatea instituțiilor.

Eu sunt curios cine face pază toată noaptea, noapte de noapte fără oprire. Nu de alta, dar turele de 24 de ore sunt ilegale. În fine, trecem mai departe. Alți trântori bugetari:

Cum, sigur, eu nu sunt de specialitate, dar oamenii pe care i-am mai întrebat mi-au spus că putem funcționa și cu doi suflători, nu trebuie neapărat să avem patru, iar dacă e un concert mare, aducem, sub formă de contracte de colaborare, toți instrumentiștii din Bihor și se poate ține concertul.

Ați citit bine, da. Dl. Bolojan nu e de specialitate, dar i-a zis cineva că 2 suflători e suficient, nu îți trebuie mai mult. Și vorba aia, dacă e ceva concert dai cu banu și vin instrumentiștii din Bihor imediat. Eu sunt curios însă de unde vin instrumentiștii ăia, de la Filarmonica din Salonta sau de la cea din Marghita? Sau de la Filarmonica din Valea lui Mihai. Adică atunci când zice că vin toți instrumentiștii din Bihor la cine se referă? În ce alte orașe din Bihor sunt instrumentiștii ăștia?

Și sincer, nu vi se pare ciudat să vină un om care nu are nimic a face cu o orchestră și să decidă că 2 suflători e suficient? O fi mult, nu o fi mult, dar eu nu m-aș băga să îmi dau cu părerea pe numărul ăsta. Decizia asta ar trebui să aparțină șefului Filarmonicii. Poate era personal administrativ care nu se justifica, nu fix oamenii care intră în concert.

Poate s-a făcut deja gluma asta, dar așa arată viitorul digitalizării aparatului bugetar? Dau afară doi suflători și pun un laptop în locul lor? Bifează și eficientizare și digitalizare în același timp. Ba ar putea chiar să dea afară toată filarmonica și să dea concerte de pe Youtube, ar economisi o grămadă de bani în felul ăsta.

Dacă speranța PNL dă afară suflători la Filarmonică și consideră asta un lucru cu care să se laude atunci nu cred că ne așteaptă lucruri bune.

Poate cu ocazia asta renunțăm complet și la Filarmonici și le transformăm în supermarket.

Pe la alții prin filarmonici se strânge lumea la concerte și cu ocazia asta mai invită și români. Aveți răbdare cu clipul, merită:

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments