1

Un exemplu de cum să nu îți dai cu părerea

Am mai multe surse pe care le urmăresc pentru știri zilnice. Una din acele surse e blogger-ul Zoso, care publică o listă de știri în zilele lucrătoare. Azi am dat peste un articol care se anunța promițător numit ”BBC are un articol similar”. Zic ”ok, s-ar putea să fie interesant” așa că dau click și ajung aici:

Sursă screenshot: blogul https://cuvintecuvintila.blog

Ok, un blog românesc, perfect, mai găsesc pe cineva cu pasiune pentru geopolitică. Ăsta nu e un lucru rău. Dar o regulă de bun simț în privința politicii internaționale spune că domeniul ăsta e al dracului de complicat și plin de propagandă și interpretări subiective ale realității. Fix de asta e important ca persoana respectivă să își menționeze sursele, ca să poată vedea și cititorul de unde își ia informațiile și apoi să judece singur acele fapte.

Am atras atenția și în trecut asupra acestei practici des întâlnite în media românească: subiecte complicate cu zero trimiteri sau referințe.

Din păcate nici textul de aici nu e excepție de la această practică: subiect complicat cu ZERO trimiteri relevante în text către sursele de unde sunt preluate informațiile. Și vorbim despre:

  • acuzații de colaborare cu naziștii la adresa familiei Bush
  • acuzații de rasism: ”De altfel pînă la Trump, acesta a fost considerat cel mai rasist mesaj promovat vreodată de un candidat la președinție după 1945.
  • exprimări de genul: ”În paranteză avem lista cu asemănările și deosebirile dintre CIA și KGB, exceptînd limba de predare a cursurilor. ( )

Nici o referință, nici o trimitere la o sursă pentru informațiile astea…nimic. Poate informațiile sunt adevărate, poate nu, cititorul obișnuit nu se va deranja să le verifice sau să înțeleagă nuanțele.

Și totuși textul e shareuit și oamenii preiau opinii din el, deși nu e foarte clar de unde provin informațiile, cât din ele sunt opinii și cât sunt fapte ce nu pot fi contestate. Sunt informațiile preluate de pe wikipedia? Atunci ar trebui spus că provin de acolo. Sunt preluate din altă parte, atunci dă sursa! Dacă sunt luate de pe Russia Today e una, dacă sunt de pe BBC e altceva.

Și dacă tot veni vorba de BBC, să vezi chestie și BBC are un articol similar:

Nici tipul de la BBC nu dă linkuri (boală grea și prezentă și la case mai mari văd), dar măcar spune de unde a luat informațiile: ”conform biografului lui Bush”, ”conform unui interviu din The Atlantic” și așa mai departe.

Sunt mulți care spun că schimbarea începe cu noi, dar puțini care o și fac. Nu trebuie să fie schimbări mari, ajută și cele mici, cum ar fi să refuzi să iei în considerare articolele complicate fără sursă.

Și ca o ultimă remarcă, autorul articolului de pe blogul românesc zice la un moment asa:

Cam asta ar fi trebuit să vedem noi la TV despre George H.W. Bush, sau să fi citit pe site-ul Știrile ProTV, în loc de https://stirileprotv.ro/stiri/international/sua-in-doliu-dupa-moartea-lui-george-bush-sr-cariera-remarcabila-a-celui-de-al-41-lea-presedinte-american.html, dacă acolo ar fi lucrat oameni care să își respecte publicul și meseria de jurnalist.

Nu știu cine e tipul sau cu ce se ocupă, știu însă că nu poți să te plângi că Știrile Pro TV nu își respectă publicul și meseria de jurnalist într-un articol cu ZERO referințe către sursele informației. Mai ales când faci afirmații atât de categorice și lipsite de nuanță precum cele de mai sus. Nu de alta, dar ironia situației e prea puternică, pentru a o putea ignora.