Efectele Brexitului încep să devină vizibile pentru britanici

A trecut un pic mai bine de 1 lună de când Marea Britanie a părăsit efectiv Uniunea Europeană. Efectele nu au fost vizibile încă de la început pentru că majoritatea firmelor mari și-au făcut stocuri de bunuri în ultimele luni ale 2020. De asemenea Marea Britanie e într-o carantină prelungită de dinainte de Crăciun (se fac 2 luni în curând) cu majoritatea magazinelor închise.

Bun, acum stocurile încep să se termine și lumea începe să vadă concret efectul Brexitului. În ciuda știrilor panicarde de prin România în majoritatea UK-ului nu sunt probleme cu lipsa mâncării sau alte chestii din astea.

În schimb anumite sectoare economice par să fie lovite mai puternic decât altele. Unul din ele e cel al pescuitului, adică fix cel din cauza căruia negocierile au fost blocate de mai multe ori. Ascultați la ce zice tipul ăsta:

Deci tipul ăsta și alții ca el au votat pentru Brexit crezând că nu se va schimba nimic pentru el și industria lui. Sunt în UK din 2017 și urmăresc presa lor de atunci pe subiectul acesta. Îmi aduc aminte câte discuții au fost pe tema accesului liber la piața UE și de câte ori cei care au spus că vor fi probleme au fost numiți lași, lipsiți de patriotism sau eurofili (”Remoaners” li se spune acum).

Apropo de problema tipului de mai sus, motivul pentru care nu poate vinde moluște în UE e pentru că acum 10 ani Marea Britanie a cerut interzicerea importului de așa ceva din afara UE. Principalul beneficiar al acestei interdicții a fost…ați ghicit?…sectorul de pescuit britanic. Ironic, nu?

În afară de pescuit britanicii încep să vadă cum multe firme sunt nevoite fie să nu mai livreze către UE fie să își mute logistica în UE, chestie care va duce la pierderea de venituri și locuri de muncă în UK. Asta e o problemă de competitivitate a economiei britanice pe termen mai lung și lumea nu se prinde de ea momentan.

Cea mai dureroasă chestie însă e legată de Irlanda de Nord. Lanțurile logistice în momentul de față presupun mișcarea bunurilor dinspre Marea Britanie spre Irlanda de Nord. Irlanda de Nord în momentul de față face parte din teritoriul vamal al UE, ceea ce înseamnă că bunurile care vin dinspre Marea Britanie trebuie vămuite și trebuie să fie în linie cu cerințele UE.

Va mai dura ceva până se vor așeza lucrurile iar până atunci va fi un pic dificil pentru populație și mediul de afaceri. Sunt chestii care se pot face pentru a ameliora situația pe termen scurt, însă pe termen mai lung ieșirea Marii Britanii din UE (dar rămânerea Irlandei de Nord în UE) va schimba comertul britanic iremediabil.

Aici e o chestie amuzantă pe care trebuie să o precizez pentru că e puțin cunoscută în România: Boris Johnson nu a fost niciodată pro-business, ba chiar se pare că a zis ”Fuck business” într-o discuție despre Brexit. Era vorba însă de firme în general, nu de anumite firme care o duc bine de când cu criza provocată de Covid.

Așa că iată-ne ajunși (într-un final) la momentul la care unul din cele mai pro-Brexit ziare din UK are chestia asta:

Poate părea ceva superficial, doar un ziar care publică un articol între alte o mie. Dar nu e așa, de fapt chestia asta marchează ceea ce unii oameni spuneau de acum ceva vreme și pare că începe să se adeverească: Brexit va duce la ”eterne negocieri cu UE”:

P.S: o altă chestie ironică e felul în care politicienii pro-Brexit britanici încearcă să îi convingă pe scoțieni să nu se rupă de Marea Britanie folosind fix argumentele pe care tabăra anti-Brexit le-a folosit pentru a convinge pe britanici să nu se rupa de UE.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Asdad2005
Asdad2005
2 months ago

Pai în esenta, cam asta se întâmplă când unii politicieni mint mai mult decât e cazul și lumea ajunge sa ii creadă.
Consecințele Brexitului asupra întregii situații din Regat nu sunt vizibile deoarece, pandemia ocupa prima pagină. Dar nu m-ar mira ca Scoția și Irlanda de Nord sa își obțină independentele mult visate. Și Boris Johnson alături de Teresa May și David Cameron vor întra în istorie ca artizanii acestor mișcări.
Vorba aia this isn’t the Brexit I signed for.

Asdad2005
Asdad2005
2 months ago
Reply to  Daniel

Depinde, foarte mult de ce vor eurocratii de la Bruxelles. Exista posibilitatea a unei pseudo-revenire în spațiul economic, insa costurile s-ar putea sa fie mai mari decât se așteaptă unii.
Brexitul își va arata colții foarte curând și principalii pierzători vor fi cei, care au votat pentru exit. Ceea ce ne va arata încă odată ca jocurile politice sunt decontate la final de omul de rând.