De ce PSD nu va dispărea prea curând

E un val neașteptat de optimism în ultima vreme după ce toată lumea a văzut că PSD scârțâie din toate încheieturile. Cumva oamenii au impresia că PSD e gata gata să dea colțul.

Ei bine dragii mei, deși PSD va dispărea la un moment dat, chestia asta nu se va petrece prea curând și vă pot demonstra și de ce: pentru că în opoziție sunt oameni de genul ăsta (via B1.ro):

Profesorul Cristian Păun de la ASE, consilier al lui Ludovic Orban, a propus pentru programul electoral al PNL„ reducerea salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.000 de lei, drept soluţie pentru redresarea României.

În proiectul lui de guvernare al PNL, Păun mai propune şi tăierea celor 300 de lei pe care le primesc familiile sărace drept ajutor social.

Am scris de mai multe ori pe tema ”salariul minim pe economie va distruge economia României!”.  Anul trecut, când guvernul PSD de atunci a crescut salariul minim la 1.450 RON brut (nu net), Digi24 ieșise cu povești lacrimogene cu fabrici închise, cu economia care urma să se prăbușească din cauza asta și alte minuni.

Hotnews a făcut la fel, anunțând că fabricile de textile din România se vor închide…iată-ne 1 an și jumătate mai târziu și apocalipsa economică cauzată de salariul minim pe economie nu a venit. Fabricile nu s-au închis, economia nu s-a dus în cap, ba dimpotrivă, nu se găsesc oameni pentru câte locuri de muncă disponibile sunt.

Am mai zis-o, încercați să trăiți cu minimul pe economie! Se poate? Plătiți chirie, abonamente de transport, mâncare, haine și vedeți câte zile vă ajunge salariul minim!

Și cu toate astea încă avem oameni precum Cristian Păun care spun că trebuie redus salariul minim pe economie! De ce? Care e logica economică?

Ei bine, dacă nu știți, vă explic eu care e faza cu oamenii ăștia: ei fac parte din categoria economiștilor ”libertarieni”, niște oameni care își spun economiști deși seamănă mai mulți cu profeții unei religii. Ei nu se folosesc de studii empirice, calcule matematice sau modele econometrice ci cred cu tărie în ”Sfânta Piață” și cam atât. Pentru libertarieni orice impozit e furt, salariul minim e o abominație care îi ține pe oameni săraci iar statul e o entitate malefică ce își dorește să subjuge întreaga omenire.

Piața în schimb e sfântă și rezolvă tot, nu contează sărăcia abjectă care vine la pachet cu o economie de piață funcțională în stilul capitalismului de secol XIX și început de secol XX. Cine nu știe de chestii gen mudlarks în Marea Britanie să îl citească pe Dickens

Foto: Mudlarks, copii care nu știau că sunt săraci pentru că sunt leneși

Pentru libertarieni singurul motiv pentru care nu ai bani e pentru că ești leneș și cam atât.

În logica asta dubioasă singura modalitate prin care îi putem ajuta pe oamenii lipsiți de oportunități să iasă din sărăcie e să le tăiem ajutorul social pentru că are sens să iei bani de la amărâți, să le dai un șut în cur și să îi  trimiți la muncă.

Probabil nu ați auzit de Cristian Păun și vă gândiți că e ok, nu are prea mare influență. Ei bine, el e (aparent) consilier al lui Ludovic Orban, șef PNL și probabil șef al partidului care va conduce România după 2020.

Dar nu numai el are viziuni de genul acesta. Iată ce zice Moise Guran într-un articol recent:

Nu, n-au fost toți cei veniți la mitingul PSD asistați, dar nici n-au fost toți cei de acolo absolvenți de facultate, să o recunoaștem! […]

Soluția este o reformă a asistenței sociale pe ansamblul său. Nu, nu simpla tăiere a ajutoarelor, că nu suntem barbari, dar direcționarea lor către nevoi concrete (prin vouchere nominale sau carduri de alimente, cu excluderea achizițiilor de alcool și țigări) ar fi un mare pas înainte.

Știu, vă gândiți: ”Daniel, dar ce e în neregulă cu asta? Nu e bine să fim siguri că ajutorul social nu merge pe țigări și alcool?”. Păi vă zic eu ce e în neregulă cu asta:

În primul rând, e o măsură inutilă! Uite cât cheltuie România cu ajutorul social:

Sursa graficului

Dacă vreți versiunea cu cifre în RON puteți citi datele preluate de la Ministerul Muncii într-un articol mai vechi al meu.

România nu cheltuie nici măcar 1% din PIB pe ajutoare sociale! Cheltuie 0.091% din PIB! Aici e marea problemă a lui Cristian Păun și a lui Moise Guran: o cheltuială de 0.091% din PIB! Asta vor să reformeze ei și să se asigure că nu îi fac pe oameni să fie leneși! Repetați după mine, 0.091% din PIB îi fac pe români să nu meargă la muncă și să voteze PSD! Nu vă sună ridicol?

Înțelegeți de ce mă apucă nervii ori de câte ori aud discuții despre asistații sociali cu care statul cheltuie bani degeaba? Pentru că e un non-subiect, banii ăștia merg la cei mai amărâți dintre români și nu le asigură nici măcar un minim de trai decent.

Vreți să știți unde e adevărata problemă? Uite aici problema:

“Din cei 13.000 de asistati social, peste 7.000 au varste cuprinse intre 16 si 25 de ani, dar nu au absolvit decat una sau doua clase de gimnaziu, iar dintre acestia, circa 5.000 semneaza cu degetul”, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Ionel Tonciu, directorul AJOFM Buzau.” 
[…]
Directorul AJOFM Buzau sustine ca acestia nu pot ocupa nici macar locuri de munca necalificate, doarece majoritatea provin din mediul rural, iar naveta este costisitoare.
Am mai scris despre asta și am explicat că nu lenea îi ține pe oameni săraci, dar cu toate astea există în continuare mitul acesta că oamenii nu vor să munceacă. Nimic mai fals, oamenii ar vrea să muncească, dar cine să îi ia dacă sunt analfabeți? Puteți deschide câte centre IT vreți, putem construi câte autostrăzi vrem, vor fi inutile, nimeni nu îi va lua!

Știți cine se gândește la oamenii aceștia? Până în prezent PSD, doar PSD și numai PSD! Și fix de aceea PSD nu va dispărea prea curând, pentru că oamenii aceștia nu primesc soluții care să îi scoată din sărăcie ci doar multă condescendență:
  • Ești sărac pentru că nu muncești!
  • Dacă eu am reușit în viață și tu poți!
  • Ajutoarele sociale se duc pe băutură și țigări!
  • Le dăm bonusuri angajatorilor dacă iau oameni din zone sărace, trebuie să meargă!

PNL și USR greșesc grav dacă vor continua să se gândească la acești oameni ca la niște leneși îndărătnici și vor oferi PSD-ului un motiv să existe în continuare.

În prezent sunt în jur de 160.000 de oameni în România fără buletin. Oamenii aceștia sunt neangajabili fără un act de identitate și de multe ori ori nici nu pot beneficia de ajutoare sociale! Uite o măsură concretă!

Vrei să dispară PSD, ajută-i pe oamenii care îi votează de nevoie să nu mai depindă de ei! E atât de simplu! Nu autostrăzile, nu scutiri de taxe pentru angajatori, nu tăieri de ajutoare sociale ci ajutor concret:

  • ajută-i pe acei oameni să învețe să scrie și să citească,
  • ajută-i să își facă buletine,
  • ajută-i să învețe o meserie
  • și terminați cu poveștile astea cu ”sunt săraci pentru că sunt leneși”.