Digi24 nu știu cât e cota de TVA în România

Că Digi24 sunt praf nu cred că e o surpriză pentru nimeni. Adică doar din ce urmăresc eu când mai aterizez din întâmplare pe articole ale lor știu că:

Ei bine iată încă un motiv pentru care presa economică din România moare: Digi 24 nu știe cât e cota de TVA.

Nu că vreau să fiu cârcotaș, dar cota de TVA nu mai e 24% de mult timp. De la 1 ianuarie 2016 a scăzut la 20% iar de la 1 ianuarie 2017 a revenit la valoarea de 19%. Partea și mai nasoală pentru cine a scris articolul acela e că putea să își dea singură seama că scrie o prostie dacă știa matematică de clasa a 2a:

Dacă prețul unei bancnote fără TVA e 150 RON, iar prețul cu TVA e 178 RON, cât e TVA-ul? Păi 178 – 150 = 28 RON. Cât reprezintă 28 RON din 150? Simplu, împărțim 28 la 150 și obținem 0.19 adică 19%. Asta e tot! O problemă de clasa a 2a! Cine a scris articolul de la Digi 24 e incapabil de o operațiune de clasa a 2a!

Ochiometric, 24% e aproape un sfert. Un sfert din 100 e 25. Un sfert din 50 e aproximativ 12. Cele 2 sferturi adunate dau 37, mai mult decât 28-ul rezultat. Ochiometric putea să își dea seama că e ceva în neregulă cu procentul acela.

Și ca să  fie clar, articolul e scris de cineva care se ocupă de Economie – Finanțe la Digi24:

De asta moare presa economică din România și nu dă nimeni bani pentru conținutul lor. Digi 24 nu va putea niciodată să ceară bani cuiva pentru astfel de știri și are norocul că e parte din grupul Digi, altfel nu cred că rezistau pe piață.

 

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Alex
2 years ago

Aceea este declarația unuia dintre cei care stăteau la coadă. Vezi in clipul video. Vina autorului e că da copy-paste pe site la scriptul stirii de TV, fara sa adauge ghilimele și alte elemente necesare.

Alex
Alex
2 years ago

Foarte corect ce spui tu. Explicația pentru ceea ce fac ei e simpla. Cunosc fenomenul pentru ca am lucrat multi ani in TV. Redactorii de online nu scriu materiale adaptate, ci se mulțumesc să ia scriptul știrilor si sa elimine indicatiile tehnice (timecodes, ilistratie etc). Ori acel script este intern si va fi folosit de redactorul TV, voiceover, producător si editor de montaj. Nu e nevoie sa fie puse ghilimele, pentru că oamenii astia știu ca au de introdus un sincron. Iar materialul pentru TV este ok. Problema apare în momentul in care e urcat pe site, unde va da nastere la confuzii. Și e păcat ca se întâmplă asta. Apoi lumea se întreabă de ce nu exista performante, de ce nu sunt citite sau, mai mult, de ce rade lumea de ei 🙂