Despre harta alegerilor din București

Cineva s-a apucat de făcut o hartă a secțiilor unde a câștigat fiecare dintre candidații la Primăria Municipiului București. Rapid a început lumea să se uite la harta aia mai ceva ca ghicitoare-n palmă. Un exemplu de pe Facebook:

În cazul în care nu ați înțeles ideea: Firea a fost votată de periferie, Nicușor de oamenii din zonele mai bune. Miroase a elitism? Da. Dar nu despre asta vreau să vă povestesc azi.

Ce spune harta

Faza asta cu harta mi-a adus aminte de o chestie pățită când eram în liceu. Participam la faza pe oraș sau județ la olimpiada de geografie și unul dintre subiecte cerea să interpretăm o hartă. Nu știu cum stau lucrurile acum, dar în vremurile alea cerneala de imprimantă era scumpă așa că se tipărea un exemplar de subiecte la imprimantă și apoi se fotocopia acel exemplar în 20-30 de exemplare sau câți participanți erau. Uneori copiile erau folosite pentru fotocopiere, în loc de versiunea printată la imprimantă.

Așa că de cele mai multe ori hărțile nu arătau prea grozav pentru că se pierdea din calitatea imaginii la fotocopiatoarele alea bătrâne din școli. Ei bine, pentru că am participat la olimpiadele de geografie pe parcursul întregului liceu ajunsesem expert în a distinge ce dungi de cerneală de pe hârtie fac parte din hartă și care sunt erori de la fotocopiere.

Îmi aduc aminte că au fost vreo două situații în care copia era atât de proastă încât a trebuit să întreb supraveghetorul de sală dacă aia face parte din hartă sau e doar cerneală scursă aiurea.

De ce vă spun asta? Pentru că trebuie să înțelegeți că atunci când vine vorba de hărți nu tot ce vedeți înseamnă ceva. Unele elemente fac parte din hartă, altele în schimb deși sunt acolo nu înseamnă absolut nimic. Ca să înțelegeți o hartă trebuie să vă bateți un pic capul și să încercați să vă uitați cu atenție să vedeți dacă nu cumva sunt ceva erori pe acolo.

Haideți să luăm harta aia de la Hotnews și să ne uităm mai de aproape:

Ce se vede și ce nu se vede în hartă

În primul rând trebuie să dați zoom pe hartă și o să vedeți cum o zonă care pare în întregime albastră când harta e mică brusc începe să se coloreze roșu și viceversa.

O altă surpriză e că apar și zone cu colorate galben, acolo unde câștigător nu a fost nici Firea nici Nicușor Dan. Văzut de sus culoarea galben pur și simplu nu apare pe hartă. Harta aia pe care o vedeți voi sus e considerabil mai fragmentată dacă dați zoom.

Locurile nu votează, oamenii votează

Una dintre cele mai des întâlnite probleme  ale oamenilor care nu înțeleg cum funcționează hărțile electorale e confuzia dintre locuri și oameni.

Luați harta de mai sus ca exemplu:

  • Lacul Morii a votat cu Gabriela Firea
  • Halele IMGB au votat cu Nicușor Dan

Sună stupid, nu? Păi chiar e stupid să spui asta, dar asta se înțelege dacă uitați la hartă. E impresionant să vezi ditamai bucata din hartă hașurat în roșu sau albastru. Dar adevărul e că s-a hașurat o zonă uriașă în care nu locuiește nimeni.

O problemă similară o au hărțile electorale ale americanilor. Un exemplu e harta electorală a Statelor Unite la alegerile din 2016:

Sursă: Wikipedia Ali Zifan / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Ce e cu roșu mai sus sunt jurisdicții electorale câștigate de Trump, în timp ce cu albastru sunt cele câștigate de Hillary Clinton.

Dacă vă uitați la harta asta ați putea crede că Trump a câștigat la o diferență zdrobitoare, nu? Ei bine, nu! Hillary Clinton a obținut cu 3 milioane mai multe voturi decât Trump (68 milioane vs. 65 milioane).

Și știți de ce? Pentru că locurile nu votează. Munții Stâncoși ocupă o bucată uriașă din harta de mai sus. Acei munți nu votează deși ocupă o suprafață mare. Populația redusă care locuiește în acele zone a votat în schimb pentru Trump colorând o zonă mare în roșu.

Când vine vorba de hărți electorale e mai bine să vă uitați la distribuția populației și abia apoi la vot. O hartă ideală care ține cont și de populație și de vot arată în felul următor:

Înțegeți ce spun acum? Vedeți cât alb e pe harta aia? Parcă distribuția roșu vs. albastru arată mai echilibrat acum. În zonele alea cu alb nu prea stă nimeni. De aceea vă spun: locurile nu votează! oamenii votează!

Hărțile de genul acesta se numesc ”dasymetric dot density maps”. Nu știu cum se traduce în română expresia așa că o las așa.

Puteți să vă convingenți că am dreptate dacă vă uitați pe harta aia de la Hotnews și să vedeți cât de mulți oameni au votat în zona halelor IMGB.

Ce încerc să spun

Nu toate hărțile spun ceva. Și atunci când spun ceva trebuie luat cu un gram de sare pentru că s-ar putea să o facă prost. Era nevoie de o hartă pentru a explica felul în care s-a votat în București? Eu cred că nu, nu în cazul acesta.

Ah, și să nu uităm vorba aia cu ”nu vezi pădurea de copaci”. În 2016 Gabriela Firea a câștigat primăria cu 246.553 voturi. În 2020 a pierdut primăria cu 250.690 voturi. Altfel spus, mai multă lume a votat Firea în 2020 decât în 2016, dar ea tot a pierdut alegerile.

Având în vedere chestia asta, chiar credeți că e nevoie de o hartă cu felul în care a votat IMGB-ul pentru a înțelege alegerile astea?

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
anonim
anonim
7 months ago

O comparație cu harta covid la nivel de tara?