Despre conservatori și copii

Probabil că ați auzit cât de nasol e în Polonia, unde femeilor li s-a interzis complet avortul. Evident că măsură e luată pentru a proteja viețile copiilor nenăscuți, chiar și cu prețul vieții mamei.

În România am avut mizeria aia de referendum cu definirea familiei tradiționale unde s-a pus foarte mult accent pe ideea că totul se face pentru protejarea copiilor. Ba mai mult, ce se făceau acei copii dacă vedeau doi bărbați homosexuali pe stradă. Șoc și groază!

Ei bine, vreau doar să vă reamintesc (dacă ați avut vreodată îndoieli) că toată treaba asta cu ”ne gândim la copii” e apă de ploaie și nimic mai mult. Cum? Cu cifre, ca întotdeauna, de data asta de la Eurostat:

Cine conduce în clasamentul țărilor cu cei mai mulți copii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială? Exact, România, cu 35,8%.

În traducere, în 2018, 1 copil din 3 în România trăiește în sărăcie ori sub risc de excluziune socială.

De asta îmi e greu să simpatizez cu cei care tot aruncă argumentul ăsta cu copiii când vine vorba de măsuri conservatoare. În engleză există chiar un termen pentru a descrie atitudinea asta, numit ”think of the children”.

Până acum niciunul din proponenții ”familiei tradiționale” nu s-a agitat când guvernul PNL s-a opus creșterii alocațiilor copiilor. Nimeni nu pare deranjat de faptul că 1 din 3 copii trăiește în sărăcie. Niciun conservator nu se agită că sunt zeci, poate sute de mii de copii pentru care întreruperea școlii în timpul pandemiei ar putea să fie catastrofală. Sau că guvernul dă chix sistematic în materie de politică educațională indiferent de culoarea politică.

Conservatorii sunt pro-viață până acea viață apare pe pământ. Apoi se transformă brusc în libertarieni și zic ”tu l-ai făcut, tu să îl crești!”.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Malcolm
Malcolm
2 months ago

Mic addendum: nu li s-a interzis complet avortul, chiar in linkul respectiv e explicata situatia. In caz de incest, viol sau sanatatea mamei pusa in pericol e voie in continuare, au eliminat situatia in cazul copiilor cu malformatii. Nu sunt de acord cu asta, nu ma intelege gresit, doar ca daca esti putoare ca mine si nu dai click pe link(stiam dinainte de situatie), doar citesti textul, intelegi ca e interzis de tot si pare cam fake news. Altfel nu e chiar cum zici tu legat de conservatori. Ai dreptate la faza ca cei de dreapta nu sunt mari avocati ai cresterilor alocatiilor, ei au sustinut acum ca din cauza crizei dar cred ca am fi avut discutii similare si in vremuri de liniste. Si eu sunt pentru alocatii mai mari si tot ce spui tu acolo in penultimul paragraf, pe vremea mea alocatia pe care o primeam nu acoperea… Read more »

Malcolm
Malcolm
2 months ago
Reply to  Daniel

Poate ca doctorii aia din Moldova refuza ca nu vor sange pe maini si ca nu e o interventie asa usoara cum cred unii. Alte motive nu prea vad ca in general doctorii nu au alergie la bani. Problema mea cu avortul e ca a fost foarte fetisizat in ultimii 10-15 ani. De la un subiect tabu despre care se vorbea mai pe la colturi si in soapta ca era rusine sa ajungi in situatia asta, azi a devenit un motiv de mandrie, un fel de coming out al femeilor, ceea ce mi se pare din toate punctele de vedere complet gresit. Iar avortul nu e chiar o interventie asa usoara ca o extractie de masea cum au foarte multi impresia, mai ales daca te duci mai tarziu. Suntem in 2020, sunt numeroase metode de a evita sarcina, scuza asta nu tine, fara suparare. Daca ai acces la internet nu… Read more »

anonim
anonim
2 months ago

“Libertarian” vorbind, ce-i aia “alocație pentru copii”? Ce, statul te-a pus sa îl faci? Chiar serios vorbind e de discutat cât ajuta copii sau economia și societatea alocațiile și subvențiile.
Și câteva păreri ale unui medic (ginecolog) :
“viata e o boala cu transmitere sexuala cu mortalitate de 100%”
Si
“fiecare dintre voi reprezinta de fapt un avort eșuat” – depinde din ce punct de vedere privești.
Pana la urma alocația aia în loc sa ajungă la copii o beau părinții needucati

anonim
anonim
2 months ago
Reply to  Daniel

Nu te-a obligat statul sa faci copii.
Ai dat exemplul cu colegele poloneze care se plâng ca e greu sa faci o întrerupere de sarcina în Polonia ; eu am văzut în România și reversul: cât de ușor se poate fece un avort. Ma rog erau anii 1990 dar nu mi se pare normal sa faci al 2lea sau al 3lea chiuretaj la nici 16 ani.
E de fapt vorba despre asumarea consecințelor faptelor fiecăruia.
Nu sunt sarcastic dar în România statul se poartă la mișto cu tine și când face referendum și când taie alocațiile

Johnny
Johnny
2 months ago
Reply to  anonim

Anonim, tu nu îl contrazici pe Daniel, chiar ilustrezi exact ce zice – trecerea de la poziția conservatoare până la nașterea copilului (valoarea vieții, moralitatea alegerii, compasiunea pentru cel slab – pruncul neajutorat) la cea libertariana după ce s-a născut (fiecare pentru el, „mergi sau crăpi”, treaba ta cum te descurci). Sunt de acord că cele două sunt contradictorii – conservatorii consecvenți ar trebui sa fie preocupați și de sprijinirea familiilor (in Polonia partidul la putere a luat astfel de măsuri), libertarienii consecvenți ar trebui sa nu se preocupe de ce fac oamenii în niciun moment. Eu înțeleg că poziția lui Daniel era mai degrabă critica fata de strutocamila românească când sărim de la conservatorism la libertarianism după cum ne apucă.