Aveau nevoie USR și PLUS de o alianță?

Discuțiile de zilele astea despre coaliția dintre USR și PLUS au fost probabil una din chestiile care m-a luat prin surprinde. Surprinderea nu se datorează evenimentului propriu zis (se știa de negocierile dintre partide de ceva timp) ci:

 1. Reacțiilor pe care le-a declanșat
 2. Felului opac în care a fost negociată și comunicată alianța.

Sunt multe de spus în privința asta, dar cred că punctul central e următorul: Alianța asta e probabil cu bătaie lungă.

Iar ceea ce vedem zilele astea sunt frânturi din ce s-a agreat pentru următorii ani. Oricum, azi am să vă vorbesc despre cât de necesară e Alianța propriu zisă pentru cele două partide, urmând ca zilele următoare să disecăm și alte probleme.

Și ca să îmi fac viața mai ușoară am să alternez între a folosi termenii ”Alianța” și ”PLUSR” când am să vorbesc despre uniunea asta.

Calendarul următorilor 2 ani

Din punctul meu de vedere nu putem purta discuția asta fără să înțelegem calendarul politic al următorilor 2 ani:

 1. Europarlamentare în mai 2019
 2. Alegeri prezidențiale în noiembrie / decembrie 2019
 3. Alegeri locale în iunie 2020
 4. Alegeri parlamentare în noiembrie 2020
 5. Negocieri pentru formarea unui guvern cu PNL

Acestea sunt evenimentele care vor marca existența PLUSR în următorii 2 ani. Cel mai probabil aceste evenimente au avut și importanța cea mai mare în desfășurarea negocierilor între partide. Înainte de a ajunge acolo însă haideți să vedem cum s-ar comporta cele două partide luate individual.

Fiecare cu a mă-sii

Acum haideți să ne gândim ce ar însemna cele 5 evenimente de mai sus pentru un partid cu o cotă de piață de 5-7% (PLUS) și pentru unul cu cotă de piașă de 8 – 12% (USR):

 1. Europarlamentare separate. PLUS ar lua 1-2 locuri, USR 2-3 locuri. Avantaj USR, dar numărul de mandate e mic în ambele cazuri.
 2. Candidat separat la prezidențiale. PLUS îl are pe Cioloș, USR probabil l-ar avea pe Barna sau Ghinea. Avantaj PLUS, iar acest avantaj e major. USR nu are nici o personalitate de calibrul lui Cioloș.
 3. Alegerile parlamentare pe liste separate. PLUS nu are nici resursele financiare sau umane, nici experiența necesară pentru a scoate peste scorul actual de 5 – 7%. USR în schimb are deja parlamentari cunoscuți, are experiență în organizare și (probabil) are resurse ceva mai multe la dispoziție. Avantaj USR și aș spune că unul semnificativ.
 4. Alegeri locale individuale. Aici e o chestie interesantă: Cioloș și-a pornit proiectul politic exact pe dos față de USR, adică de jos în sus. RO+ are comunități locale care par, cel puțin pe hârtie, destul de bine organizate. Aceste structuri teritoriale nu au fost testate politic, nu au experiență în organizare politică (probabil), dar au o acoperire considerabil mai mare decât echivalentul USR. USR e un partid plecat din București care a înghițit niște organizații și partide locale din teritoriu. Sunt filiale puternice și bine organizate ale USR, dar sunt și zone unde USR nu există pe hartă. Acele zone sunt preponderent micile orașe și comunele. Impresia, cel puțin pe hârtie, e că PLUS are organizații în acele zone în care USR nu are. Egalitate.
 5. Negocieri cu PNL individuale. Dacă PSD & ALDE pierd alegerile și PLUS, USR și PNL ar fi în situația de a negocia formarea unei majorități, cum ar decurge? PLUS probabil că ar putea obține Ministerul Agriculturii pentru Cioloș și cam atât la nivel ministerial. USR probabil ar putea obține 2 – 3 ministere decente. Aritmetica ar fi însă în defavoarea PLUS, care la 5- 7% ar putea fi înlocuit de, să zicem, UDMR. USR în schimb ar avea un scor care înseamnă că nu poate fi înlocuit. Cu toate astea nici nu poate emite pretenții foarte multe. Avantaj USR, dar realist vorbind ambele partide ar avea o mână relativ slabă în fața PNL.

După cum vedeți viața ambelor partide ar fi una dificilă, deși USR ar avea o poziție mai puternică decât PLUS. Cu toate astea nu ar fi o poziție care să îi permită în mod realist să negocieze cu PNL de pe o poziție de forță.

Hai să dăm mână cu mână

Ce se vrea prin Alianța asta? Ei bine, se pare că ar fi studii/sondaje (nu le-am văzut pe nicăieri) care spun că o alianță între USR și PLUS ar adăuga 2 – 5% la suma scorurilor individuale. Nu știu dacă e adevărat sau nu, asta doar timpul ne va spune. Ei bine, aceste procente ar duce PLUSR undeva 18% – 22%.

 1. Listă comună la europarlamentare. Scorul de mai sus ar aduce 6 – 7 locuri în Parlamentul European.
 2. Candidat la prezidențiale comun. Popularitatea lui Cioloș, împreună cu o bază de 18 – 22% l-ar duce pe acesta în turul 2 aproape sigur. Iar acolo orice e posibil, mai ales dacă electoratul PSD are de ales între Cioloș și Iohannis.
 3. Listă la alegerile parlamentare comună. Din nou 18 – 22% ar face PLUSR a 3a forță politică din România și ar schimba semnificativ peisajul politic. Practic o alianță fără PLUSR ar deveni imposibilă.
 4. Organizarea comună a alegerilor locale. Filialele puternice ale USR ar avea șanse reale de a prinde câteva primării cu ajutorul oamenilor din PLUS. Filialele PLUS cu ajutor logistic și de know how de la USR ar putea la rândul lor să prindă niște primării în zone anterior inaccesibile USR-ului.
 5. Negocieri pentru formarea unui guvern cu PNL. PLUSR ar fi un partener de alianță, nu doar un membru al unei viitoare alianțe cu PNL. Diferența e importantă pentru că se poate forța nu doar obținerea unor ministere ci și a altor poziții cheie în instituțiile statului.

Pasul către un partid de 18 – 22% sună atât de tentant încât niciunul din cele 2 partide nu își permite să ignore opțiunea asta.

Deci are sens Alianța PLUSR?

Are sens din punct de vedere politic pe termen mediu. Pe termen lung în schimb lucrurile sunt mai complicate pentru că soarta ambelor partide depinde de alegerile din 2019 – 2020.

Pe lângă asta, așa cum spuneam mai sus, alternativa ar fi:

 • Pentru PLUS – să treacă prin chinurile facerii prin care a trecut USR. Asta include probleme în organizare a alegerilor locale și parlamentare, resurse insuficiente pentru a organiza alegerile prezidențiale, frustrarea din parlament de a vedea că puținii tăi parlamentari sunt ignorați sau trebuie să se conformeze cu ce dictează PNL etc.
 • Pentru USR – Lipsa unui candidat credibil la prezidențiale ar lovi puternic în imaginea partidului. Apoi ar urma un nou drum greu spre a găsi resursele și oamenii pentru a putea face față PNL-ului. A gurrverna nu e ușor, mai ales că orice prostie făcută de PNL într-o viitoare coaliție de guvernare va afecta și USR.

Perspectivele nu arată roz pentru niciunul din cele două partide. Pe de altă parte aceste perspective nici nu sunt negative, dimpotrivă, ambele ar putea intra la guvernare dacă prind Parlamentul. Ar fi un pas uriaș pentru un partid nou format (PLUS), dar și pentru un partid lipsit de experiența guvernării (USR).

Problema e că intrarea la guvernare ar fi una periculoasă cât timp PNL conduce alianță fără drept de apel.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments