Despre scandalul NN Pensii – Wirecard cu banii din Pilonul II

Ce scandal mă întrebați? Păi ăla în care NN Pensii a băgat niște bani de pensii într-o companie care nu știe unde a pus 1,9 miliarde de euro.

Ce s-a întâmplat cu Wirecard?

Wirecard e o companie germană din sectorul Fintech, o chestie foarte la modă și care atrăgea multe investiții anterior pandemiei.

Wirecard oferea servicii de procesare a plăților și emitere de carduri virtuale și fizice. Procesarea plăților e chestia aia care se întâmplă când plătiți o factură online cu cardul. Cineva trebuie să facă partea de arhitectură de servicii care să preia datele de pe card, să le verifice, apoi să spună emitentului cardului să dea drumul banilor iar firmei a cărei factură e plătită de la cine primește banii.

Compania a crescut destul de mult în ultima vreme, la fel ca tot sectorul Fintech de altfel.

Ei bine, prin Ianuarie 2019 Financial Times scria despre cum autoritățile germane anchetau Wirecard pentru o posibilă fraudă. Frauda, explica Financial Times într-un alt articol, era concepută în jurul unor entități din Asia (în special Singapore și Dubai) ale Wirecard.

Tot de la Financial Times aflăm că acuzații de fraudă fuseseră aduse și în trecut:

It is not the first time the group’s accounting practices have been called into question. Accusations of suspect accounting were levelled in 2008, 2015 and 2016. Each time Wirecard has alleged market manipulation, sparking investigations by the German market regulator, BaFin.

În mai 2018, o firmă privată de investigații găsise numeroase nereguli și indicii de fraudă la subsidiara din Singapore. Și ca să fim sinceri, Financial Times scrisese despre tot felul de ajustări ciudate în contabilitatea Wirecard de prin 2015. Puteți urmări firul poveștii pe scurt aici.

Pe parcursul anului 2019 au fost mai multe schimbări de situație ciudate în povestea asta. Spre exemplu, autoritățile Germane au decis brusc să interzică ”shortsellingul” acțiunilor Wirecard, adică pariuri împotriva deprecierii acțiunilor. Apoi autoritatea germană de supraveghere a piețelor financiare (BaFin) a decis să acționeze în instanță jurnaliștii și oamenii care au scris despre neregulile Wirecard.

Acum, cei dintre voi care știu măcar tangențial cum funcționează lumea asta probabil vă întrebați: Wirecard nu avea auditor?

Avea, unul mare chiar, Ernst & Young. Doar că iată ce zicea un tip de la Wirecard Germania despre unul din testele importante făcute de auditor (sursă):

So long as profits claimed for the customer relationship were large enough, “no fuc**ing impairment test is necessary!”, he said.

Așadar, un auditor care s-a lăsat intimidat de client a dat ok-ul pe situații financiare dubioase. Autoritățile de supraveghere au zis că dacă auditorul e ok cu asta, atunci și ei sunt ok. Iar investitorii văzând că autoritatea de supraveghere e ok cu asta au zis și ei că sigur lucrurile sunt ok. Practic mai toată lumea pe lanț se baza pe celălalt că își face treaba fără să mai facă propriile verificări.

Ce s-a ales de Wirecard? Acuzațiile de fraudă s-au dovedit reale: din firmă lipseau 1,9 miliarde de euro. După aflarea veștii, acțiunile de pe bursă ale firmei au scăzut puternic și firma a intrat în insolvență. Șeful Wirecard a fost la rândul lui arestat imediat ce și-a dat demisia.

De ce au făcut asta? Oamenii și-au exagerat veniturile pentru a putea să atragă mai multe fonduri de la investitorii, între care Softbank, unul din cei mai mari investitori în startup-uri de tehnologie din lume.

Ce treabă are Wirecard cu NN Pensii?

Ei bine, la finalul lui 2019 NN Pensii avea 130 de milioane de lei investiți în acțiuni Wirecard. Banii investiți erau din pensiile Pilon II ale românilor. Ziarul Financiar zice că investiția asta ar fi fost cea mai mare în afara României a fondului de pensii.

Bun, am dat multe informații și linkuri mai sus. Dacă ați dat click pe ele poate ați observat că niciunul nu e din 2020. Cel mai vechi articol despre problemele Wirecard este chiar din 2015. În ianuarie 2019, Wirecard era anchetat de autoritățile germane și cele din Singapore. Repet, ianuarie 2019, nu ianuarie 2020.

Cu toate astea, NN Pensii a considerat că e o idee bună să bage banii de pensii ai românilor într-o firmă în care scandalurile de fraudă s-au ținut practic scai continuu de prin 2018 până în iunie 2020 când a intrat în insolvență. Repet, chestia asta nu a apărut de nicăieri, e doar un șir lung de evenimente al căror punct culminant e căderea firmei.

Ce zice NN Pensii?

Ce ne-am aștepta în astfel de situații, că ei nu au făcut nimic greșit (sursă):

Acțiunile Wirecard nu se mai aflau în portofoliul fondului de pensii Pilon II NN la începutul lunii mai, astfel că evoluția recentă a prețului acestei acțiuni nu a afectat sumele din conturile participanților, precizează NN Pensii, ca reacție la informații eronate apărute în anumite publicații pe această temă.

Asta înseamnă că undeva între decembrie 2019 și mai 2020, NN Pensii a vândut acțiunile Wirecard. Haideți să vedem cum a evoluat prețul acțiunilor din decembrie 2019 până în prezent (sursă):

Între decembrie 2019 și mai 2020 diferența de preț e măricică:

  • 140.9 euro / acțiuni a fost maximul atins în intervalul ăsta.
  • Valoarea minimă a fost 72.2 euro/acțiune.

De asemenea, dacă ei nu aveau probleme în a deține acțiuni la momentul decembrie 2019 când deja exista o anchetă în desfășurare, e greu de crezut că le-au vândut în alt moment decât cel în care acțiunile au scăzut substanțial, adică în aprilie 2020. Nu știu cu cât a cumpărat NN Pensii acțiunile, dar îmi vine greu să cred că nu a ieșit în pierdere la vânzarea lor dacă ne uităm la evoluția cotațiilor.

De altfel și Autoritatea de Supraveghere Financiară recunoaște că NN Pensii a început să vândă când au apărut problemele, adică în partea graficului din Aprilie unde scade valoarea (sursă):

Administratorul a lichidat investiţia în actiunile Wirecard AG de îndată ce au apărut informaţii contradictorii cu privire la situaţia financiară a societăţii.

Deci sunt șanse foarte mari ca NN Pensii să fi avut o pierdere măricică de pe urma acestei investiții ratate. Cu toate astea NN Pensii ne asigură că ei știu ce fac (sursă):

Principiile noastre de investiții sunt aliniate cu profilul de risc specific fondurilor de pensii, iar pentru plasamentele în acțiuni urmărim inclusiv diversificarea geografică și sectorială, care asigură distribuția riscului la nivelul portofoliului. Ca parte a administrării active a portofoliului, NN Pensii monitorizează constant evoluția piețelor financiare și a companiilor în care fondul deține acțiuni, evaluând fiecare companie pe baza unui set complex de indicatori financiari și non-financiari.

Așa cum vă spuneam mai sus, toată lumea, inclusiv NN Pensii s-a bazat pe faptul că altcineva face verificări, fără să se mai uite și ei peste cum arată lucrurile. Nu știu ce set complex de indicatori folosește NN Pensii, dar eu m-am uitat peste investigația de la Financial Times și m-am luat cu mâinile de păr. Și asta în condițiile în care eu am cunoștiințe medii de contabilitate-finanțe.

Atenție, nu vorbim despre o investiție oarecare din multe altele, ci de cea mai mare expunere a NN Pensii în afara României. M-aș fi așteptat la mai multă vigilență din partea lor, mai ales că de aia iau comisionul acela, pentru a face astfel de analize.

Ce zice ASF de problema asta?

Pentru cei care nu știu, ASF e Autoritatea de Supraveghere Financiară. Așa cum îi spune și numele, ASF are obligația de a supraveghea instituții financiare non-bancare, cum ar fi, de exemplu fondurile de pensii. Ce zice ASF despre investiția NN Pensii în Wirecard? Păi zice o chestie foarte amuzantă în primul rând:

Cu privire la situaţia societăţii Wirecard AG, amintim faptul că în mass media au apărut ştiri cu privire la o fraudă de proportii, care nu a putut fi anticipată şi nici prevenită, cum s-a mai întamplat şi în cazul societăţilor Parmalat şi Enron. 

Deci aveți mai sus linkuri din 2015, adică de acum 5 ani, legate de Wirecard. În ianuarie, februarie și octombrie 2019 Financial Times a publicat dovezi ample legate de Wirecard (toate linkurile sus). Și ASF vine și spune că ”nu a putut fi anticipată și nici prevenită”.

Dar stați, că ASF spune că de fapt ce publică presa e irelevant:

Conform informaţiilor din presa internaţională, BaFin a făcut plângere în justiţie împotriva unor ziarişti de la Financial Times care au publicat informaţii cu privire la posibile neregularităţi în activitatea societăţii, ceea ce a reprezentat un semnal de infirmare a informaţiilor apărute în presă.

BaFin e autoritatea financiară de supraveghere din Germania. Și da, într-adevăr, au dat în judecată jurnaliști și oameni care au venit cu dovezi în scandalul Wirecard. Dar dacă ați citit mai sus, ați observat că investigații au avut loc și în Singapore de către autoritățile de acolo și ele au descoperit nereguli.

Iar faptul că o autoritate de supraveghere dă în judecată jurnaliști, pentru ASF asta reprezintă ”un semnal de infirmare a informațiilor apărute în presă”. Adică voi nu ați ridica măcar o sprânceană la știrea asta? Nu vi se pare în neregulă că autoritatea aia face fix invers de ce ar trebui să facă și dă în judecată pe cei care vin cu dovezi? Vorbim totuși de Financial Times, nu de tabloide.

Ei bine ASF a zis: dacă BaFin dă în judecată înseamnă că nu e nimic adevărat. Au ignorat probabil faptul că și KPMG a fost chemat să facă un audit extern. Vă dați seama că un audit extern făcut de un al doilea auditor nu e ceva complet normal, nu? Ei bine, aparent e ok, nu avea cum să fie anticipată sau prevenită chestia asta. Exceptând dacă ați fi citit cel mai influent ziar din lume pe partea de economie și finanțe. Altfel, da, complet imposibil de anticipat.

Despre ASF vă mai spun doar că e momentan în haos, neavând un șef cu greutate politică.

Știți ce e aiurea aici?

Mult prea multe lucruri:

  • Că NN Pensii nu citește presa economică din afară sau o ignoră cu desăvârșire. Oamenii iau comisioane pentru a face fix treaba asta: a citi presa, a verifica indici financiari și a decide care e cea mai bună investiție pentru banii de pensii ai românilor.
  • Că ăștia sunt bani de pensii, nu bani de investiții riscante. Înțeleg să bagi bani de pensii în investiții ceva mai riscante, dar zău că pe lângă astea pluteau acuzații de fraudă de ani buni de zile. Riscant nu înseamnă ”fraudă”, înseamnă s-ar putea să dea faliment, dar din motive economice, nu pentru că cineva a făcut 1,9 miliarde de euro să dispară.
  • Că ASF nu vrea să tragă de urechi NN Pensii pentru problema asta și spune că frauda ”nu a putut fi anticipată şi nici prevenită”. Măcar așa de ochii lumii să spună și ei ceva de genul: NN Pensii nu a făcut nimic ilegal, dar ar fi bine să fie mai atenți data viitoare. Dar nu, nici măcar atât, dimpotrivă, totul s-a întâmplat din senin și nu putea fi evitat conform ASF.
  • Că toată povestea asta pare să fi trecut pe lângă ASF, care se face că plouă. Oameni buni, Wirecard avea filială și în România. Care filială e supravegheată cel puțin teoretic de ASF. Aștept cu interes să văd dacă frauda asta implică și filiala din România, având în vedere că apare și ea prin corespondența publicată de Financial Times.

Discuția despre pensii private și pensii de stat

Mai țineți minte când PSD și Dragnea vreau să mute banii din Pilonul II în Pilonul I? S-a clamat atunci că din Pilonul I nu o să vedem nimic, dar Pilonul II e baza!

Am scris încă de pe atunci că discuțiile nu sunt sincere pentru că niciuna din părți nu prezintă avantajele și dezavantajele celor două sisteme. Zilele astea am aflat că fondurile de pensii pot să investească acești bani destul de prost uneori. Și că acele investiții proaste pot duce la pierderi. Ceea ce e normal, nimic pe lumea asta nu e lipsit de risc, dar unele riscuri pot fi evitate. Pierderile cauzate de Wirecard de exemplu puteau fi evitate dacă oamenii își făceau treaba pentru care erau plătiți.

Și apropo, să nu se creadă că am ceva cu NN Pensii, sunt șanse ca și alți administratori de pensii să fi băgat bani prin te miri ce unicorni și apoi să nu mai fi scos nimic înapoi.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments