Democrația parlamentară în acțiune: Johnson vs. Corbyn

Englezii au o istorie parlamentară care se întinde pe secole (din 1215 de fapt). Iar sutele astea de ani nu sunt doar istorie, parlamentul lor e o instituție vie care, spre deosebire de cel românesc, chiar e un loc de dezbateri.

Am mai postat un exemplu de dezbatere acum ceva vreme, dar cred că vă mai pot da un exemplu primit de la un cititor (mulțumesc Rilache):

Nu discut despre orientările politice ale celor doi, nici despre lucrurile pe care le-au propus de-a lungul timpului. Priviți schimbul de replici dacă vreți să vedeți doi politicieni extrem de abili și foarte buni oratori.

În România avem discursuri parlamentare, dar nu prea avem dezbateri. Politicienii români se duc la televiziuni prietene unde nimeni nu le pune întrebări incomode. Și parlamentul englez are multe bube, dar Prim Ministrul e obligat să meargă să discute cu parlamentarii period. Atunci parlamentarii opoziției pot să pună întrebări incomode prim-ministrului.

Haideți să ne uităm la ultimii prim-miniștri ai României:

  • Ludovic Orban –
  • Viorica Dăncilă
  • Mihai Tudose
  • Sorin Grindeanu
  • Dacian Cioloș
  • Victor Ponta

Știți vreun discurs memorabil al oricăruia din cei de mai sus? Vă aduceți aminte de o dezbatere la care au participat și după care ați rămas impresionați? A avut vreunul un schimb de replici de genul celui de mai sus cu un oponent de calibru? Vorbim totuși de prim-miniștri, cei mai puternici politicieni ai unei țări.

Știu că România are o democrație tânără și nu prea avem experiență cu democrația parlamentară, dar zău că aș vrea să văd un parlament mai animat. Și nu mă refer la proteste în parlament cum face USR, mă refer la a face în parlament fix chestia pentru care a fost inventat parlamentul: dezbateri.

Până atunci o să mă uit cu invidie la englezi.

Poza din cover: By UK Parliament – CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62228373

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
anonim
8 months ago

Din lista de mai sus doar ponta și parțial Tudose au o încercare de discurs. Mă rog, la Tudose e ceva neanderthalian dar când are ceva de zis e foarte tranșant.
Cioloș: o înșiruire de lozinci un limbaj bruxellez. Orban: băiat bun să bei cu el, dar nu e de premier. Dancila și grindeanu: zero barat.
Nu sunt fan Boris Johnson dar discursurile lui sunt foarte bune. Chiar și când susține tâmpenii argumentarea și stilul sunt bune. Și nu comparativ cu Corbyn și cu Theresa May

Malcolm
8 months ago

Din lista ta trebuie din start exclusi Orban si Dancila care sunt o rusine, indiferent din ce unghi ai vrea sa te uiti, doua slugi cu stapani diferiti, unul incarca cu ura electoratul, alta e semi-analfabeta. Tudose nici mie nu mi s-a parut asa de aiurit cum il scoteau astia din presa, dar avea un discurs targetat mai mult pe electorat mai batran, ori astia tineri daca nu le vorbesti pe intelesul lor de meme, te fac ei mema si cam asta s-a intamplat si cu el. Grindeanu s-a ferit sa se faca remarcat, Ponta avea un discurs decent acum vreo 7-8 ani dar a trecut mult de atunci. Fascinant ca personaj mi se pare Ciolos, acest Mesia al politicii romanesti. M-am uitat la el si cand a fost invitat la Patraru, l-am vazut si pe afara, cred sincer ca omuletul asta e capabil sa vorbeasca ore in sir fara… Read more »

Malcolm
8 months ago
Reply to  Daniel

Mi se pare interesant ca lui Klaus nici macar nu i-ai alocat un nivel, macar Dancila a intrat la 0, Klaus nu intra pe niciunde, nici sa razi de el nu e bun. Si totusi, foarte probabil va reusi sa se laude ca a condus Romania o decada, spune ceva asta si despre noi. Barem nu m-ar mira ca ulterior sa i se acorde un post pe undeva prin organigrama UE ca doar a fost baiat ascultator, ar fi practic definitia “failing upwards”.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x