Decizia lui Iohannis explicată

Scriam într-o postare anterioară că Iohannis ar trebui să numească următorul prim ministru tot de la PSD și că ideea alegerilor anticipate e stupidă. Cred că am oripilat ceva lume cu postarea aia, dar asta nu schimbă cu nimic faptul că e cât se poate de adevărată. Acum că Iohannis a luat decizia de a numi prima nominalizare și internetul e oficial scandalizat și dezamăgit de el, haideți să vă explic câteva chestii despre decizia lui, pe care nu le veți citi pe nicăieri încă pentru că nu a apucat nimeni să trimită plicul cu știri iar influencerii trebuie sunt confuzi.

Înainte de a vă explica teoria mea haideți să stabilim mai întâi câteva ipoteze de lucru:

  • Iohannis a luat până acum decizii foarte bune și a intervenit doar în acele momente în care a fost nevoie. Asta nu înseamnă că e neapărat vreun geniu politic ci că are consilieri buni.
  • Președintele are puteri limitate (vezi mai jos explicații) și trebuie să își cântărească bine deciziile și să își țină gloanțele doar pentru situații critice.
  • Miza lui Iohannis e de a fi reales la alegerile prezidențiale din 2019. Pentru a face asta are nevoie de o imagine pozitivă. Un PSD văzut ca dușman și Iohanns văzut ca erou l-ar ajuta. Dacă electoratul său îl vede ca pe un trădător va pierde voturi.
  • Grindeanu și Tudose nu au fost primele propuneri sau nume vehiculate. Viorica Dăncilă e prima propunere.

Acum că am stabilit ipotezele haideți să vă spun și teoria mea:

Teoria mea

Cred că mișcarea de a accepta pe Viorica Dăncilă l-a surprins inclusiv pe Dragnea. Nimeni nu cred că se aștepta ca această propunere să treacă pentru că era atât de dubioasă încât, dacă ar fi fost făcută în 2017 probabil nu ar fi trecut. În sensul ăsta ar trebui să se vadă cazurile Grindeanu și Tudose, rezultate a multe negocieri.

Dragnea i-a oferit lui Iohannis o variantă extrem de neplăcută în ideea de a fi refuzată, urmând ca apoi să pună presiune pe președinte pentru a accepta propunerea numărul 2. E, dacă vreți, ca atunci când negociezi cu cineva prețul unei chestii pe care vrei să o vinzi. Dacă ești dispus să o vinzi cu 100 de lei, nu începi negocierea de la 100 ci de la 200 de lei. Cumpărătorul va începe și el negocierea de la un preț sub 100 de lei, de exemplu de la 20 de lei. După mai multe runde de negocieri ajungeți la 100 de lei preț și bateți palma.

Viorica era primul preț al lui Dragnea, mizând pe ideea că Iohannis nu va cumpăra cu 200 ci va duce prețul în jos. Doar că Iohannis a zis ”Ok, 200”.

Iohannis și-a luat țeapă strigă toată lumea! Eu zic că s-ar putea să fie mai mult de atât pentru că, de data asta, Iohannis nici nu a mai negociat alt preț. Haideți să încercăm să înțelegem de ce:

Viorica Dăncilă, noul prim-ministru al României a pierdut alegerile pentru primăria Videle în 2004, s-a făcut de râs spunând că Pakistan și Iran sunt membre ale UE și engleza ei e praf. Viorica Dăncilă nu e un membru proeminent al PSD și singura chestie care o recomandă e loialitatea față de Dragnea. Iar aici e cheia în a înțelege alegerea lui Iohannis.

 

Ori de câte ori se va face de râs Viorica Dăncilă, imaginea lui Dragnea va avea de suferit. Ori de câte ori ceva nasol se va întâmpla în economia României, se va vedea în imaginea lui Dragnea. Ori de câte ori vor exista nemulțumiri sociale la adresa ei, se va vedea în imaginea lui Dragnea. Dacă până acum Dragnea putea da vina pe Tudose sau Grindeanu și putea spune că nu și-au făcut treaba, din acest punct înainte scuza asta nu va mai exista.

De fiecare dată când Viorica Dăncilă va face o gafă, acea gafă va afecta și imaginea lui Dragnea. Grindeanu și Tudose au fost cu statul paralel, Viorica nu mai poate fi considerată cu ceilalți. Iar Viorica Dăncilă pare genul care va gafa destul.

În plus, lipsa de anvergură personală, incapacitatea de a vorbi engleza și carențele de cunoștiințe instituționale o vor izola pe ea ca și Prim Ministru, atât în România cât și la nivel internațional. În România lumea nu va trata cu ea ci cu Dragnea. La nivel internațional va fi ignorată total și, odată cu ea, PSD-ul va deveni mai nefrecventabil decât e deja.

Bun, lăsând la o parte viitoarele gafe personale ale Vioricăi, ar mai trebui avut în vedere o chestie: se apropie scadența măsurilor economice luate în ultimii ani. Mai exact:

  • creditele se vor scumpi la final de 2018, începând de 2019, sau chiar mai devreme. Inflația e prognozată să ajungă aproape de 4%, ceea ce înseamnă că ROBOR va merge la fel de sus. Creditele românilor se vor scumpi în acest interval cu până la câteva sute de lei pe lună. Nu doar creditele populației se vor scumpi ci și cele ale companiilor.
  • Leul va continua să se deprecieze din cauza situației macro economice (deficitul de cont curent), ceea ce va duce la creșterea creditelor în euro.
  • prețurile la alimente vor crește la rândul lor din cauza deprecierii leului
  • prețurile la utilități vor oscila cu posibile creșteri în funcție de mai mulți factori.

Toate aceste creșteri vor fi puse pe seama PSD, indiferent că sunt sau nu cauzate de ei, la fel cum PSD a aruncat toată vina pentru criza din 2009 – 2010 pe guvernarea PDL.

Dacă toate acele creșteri ar fi avut loc într-un mandat al lui Tudose sau Grindeanu, atunci ar fi fost ușor pentru Dragnea să spună că Prim-miniștrii nu sunt performanți, că sunt parte din statul paralel sau că, dacă ar fi fost el Prim Ministru, altfel ar fi mers lucrurile.

Mai poate spune Dragnea însă toate aceste lucruri acum, în condițiile în care Prim Ministrul e văzut ca o extensie a sa? Nu mai poate! Și, așa cum vă spuneam mai sus, orice gafă a Vioricăi e gafa lui Dragnea. Orice scumpire în mandatul Vioricăi va fi o scumpire în mandatul lui Dragnea. Statul paralel și alte scuze nu vor mai funcționa de data asta.

Planul lui Iohannis, cred eu, e să tragă de timp până la finalul de 2018 atunci când se vor aduna suficient de multe nemulțumiri încât românii nu doar să iasă în stradă, dar să iasă și la vot. 

Alegerile anticipate în acest moment nu au sens pentru că rezultatul va fi același. Rezultatul unor alegeri anticipate în 2019 ar putea fi însă cu totul altul dacă predicțiile mele de mai sus se adeveresc pentru că românii vor vota de nervi. Chiar și în lipsa unor alegeri anticipate, acele nemulțumiri îi vor permite lui Iohannis să pozeze din nou în erou și, posibil să îi readucă postul Președinte.

Totuși, așa cum ziceam și mai sus, în partea de ipoteze, dacă electoratul lui Iohannis îl vede ca pe un trădător sau crede că fraternizează cu PSD va pierde voturi și nu va fi reales. Era previzibil ca numirea de azi să îi afecteze în mod negativ imaginea. Prin urmare numirea Vioricăi Dăncilă nu ar avea sens decât dacă ar fi o retragere strategică menită să îl pună într-o situație mai bună pe termen lung. Pe termen lung, în cazul lui înseamnă final de 2018, mijloc de 2019.

 

Care era alternativa?

Un nou Tudose care ar fi durat 6 luni probabil, cu un nou blocaj instituțional și cu un nou Dragnea care să îl dea jos. E mai rea Viorica? Îmi vine greu să cred.

Cred însă că lucrurile intră acum în linie dreaptă atât pentru Dragnea cât și pentru Iohannis. Armele sunt pe masă, mânușile au fost date jos și vom vedea un nou act de genul ”good cop, bad cop”, fiecare arătându-l cu degetul pe celălalt.

Și apropo, în cazul în care aveți în continuare impresia că Iohannis trebuie să numească pe altcineva sau că trebuia să convoace alegeri anticipate, citiți mai jos:


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți alătura altor 35 de oameni care primesc săptămânal newsletter cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Puterile președintelui sunt limitate

Iohannis poate numi teoretic pe oricine, după cum îl taie capul. Propunerea însă trebuie aprobată de Parlament. Dacă președintele numește pe cineva din afara partidului sau coaliției care are majoritatea în Parlament, atunci propunerea lui va cădea. După două propuneri care sunt respinse de Parlament se declanșează alegeri anticipate.

Dacă Iohannis pune pe cine are el chef, Parlamentul va respinge propunerea și se va ajunge la alegeri anticipate. O altă problemă e că Parlamentul se poate supăra pe Iohannis și îl poate suspenda, ceea ce e nasol pentru președinte.

Tocmai de aceea, în practică, propunerea venită din partea partidului sau coaliției care are majoritatea va fi acceptată de președinte și propusă Parlamentului.

Cine are majoritatea? PSD + ALDE. Deci fie că ne place, fie că nu, tot ei trebuiau să propună prim ministrul. Iohannis putea refuza oricâte propuneri vrea, dar nimic din ce ar fi propus el și nu venea de la PSD nu ar fi trecut de Parlament. Și apoi venea suspendarea.

Așa că, spre dezamăgirea multora, Iohannis nu prea avea cum să numească pe cineva de la PNL sau USR.

Alegerile anticipate nu schimbau nimic

Tot încerc să le explic oamenilor chestia asta: alegerile anticipate azi nu ar schimba nimic. O mai zic odată:

De ce spun asta? Pentru că oamenii, în România, votează doar când sunt nemulțumiți de ceva concret. Românilor nu le plac (încă) lucrurile abstracte, precum justiția, echitatea socială, drepturile omului și alte chestii din astea care nu țin de foame. De asta nu se strâng decât câteva mii de oameni la proteste și majoritatea în București! Celorlalți nu le pasă de justiție pentru că e un concept prea abstract pentru ei!

Știți de ce le pasă în schimb? De ratele la bancă! De salarii neplătite! De mâncare scumpă! De aceea vă spun de pe acum: dacă mâine se organizează alegeri parlamentare PSD nu pierde mai mult de câteva procente raportat la alegerile din 2016 (5% cu mult optimism)! Alegerile anticipate sunt inutile în momentul de față pentru că rezultatul va fi același: PSD + ALDE + UDMR = Love!

P.S: Dacă te interesează subiectul îți recomand să citești și articolul despre Când se vor publica legile justiției

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ion Marius
2 years ago

Imi pare bine sa vad pe cineva care nu reactioneaza si comenteaza la nervi, ci judeca mai intai treburile. Intradevar, Iohanis nu avea ce face avand in vedere toate datele problemei. Singura chestie pe care a gresit-o a fost comunicarea. Trebuia sa critice mai mult PSD-ul, nu neaparat candidatul pentru ca s-ar fi decridibilizat pe sine, sa scoata in evidenta problemele generate de PDS si guvernarea haotica – cresterea robor si a ratelor-cursul de schimb in crestere -incasarile la buget, etc, sa le bata obrazul pentru vizita ratata a premierului Japoniei si sa scoata in evidenta investitiile ratate, sa le traseze niste directii pentru noua guvernare – sanatate, infrastructura si sa aduca aminte si de justitie. Basescu avea o expresie, ceva cu broasca raioasa pe care trebuie sa o inghita. Cam asa trebuia sa faca si Iohanis. Trebuia sa explice mai mult gestul pentru alegatorii lui. Ce mi se pare… Read more »

Dogaru
2 years ago
Reply to  Daniel

Nu știu să joc șah, dar trebuie să sacrifici ceva ca să câștigi.

Dogaru
2 years ago

Nu știu să joc șah, dar trebuie să sacrifici ceva ca să câștigi.

Melchior
2 years ago

Eu sunt profund dezamagit de Iohannis si nu mai votez cu el. Trebuia sa incerce sa forteze nota si sa convoace alegeri anticipate.

Gabi
2 years ago

Teoria ta e buna, dar ar avea sens doar daca mafia nu ar controla parlamentul.
In momentul in care iti vei da seama ca institutiile statului se lupta cu mafia, o sa vezi cat de simplu a fost totul: Iohannis nu a cazut in capcana suspendarii, care i-ar fi facut pe toti scapati, ba mai mult ramasi si cu puterea.PUNCT
Meanwhile la DNA, se munceste si sa speram ca au un plan si ca o sa fie bine.
Ca psd-ul va pierde si mai mult electorat prin viorica si ca Iohannis nu va avea adversar in 2019, e usor pe langa subiect.
In lupta cu mafia nu cred ca se pune problema de electorat si cine ce castiga, important e sa ajunga toti la puscarie si pe urma discutam strategii politice.

Radu
2 years ago

Ai punctat cateva chestii ok dar overall cred ca te inseli.Dragnea e deja la pamant cu increderea. Chiar sa sacrifice bunastarea tuturor doar pentru a-l face pe. Dragnea si mai de kkt? Sa scada de la 15% la cat incredere? Cat mai poate merge de jos? De ce nu l-a numit direct pe Dragnea si gata balciul?
Sunt de acord cu tine ca Dragnea se astepta sa refuze numirea, insa. Dar cred ca Iohannis a facut-o pt a subrezi si mai tare pozitia lui Dragnea in PSD. Multi baroni sunt umiliti de aceasta alegere. Daca nu o voteaza la investire? Falia din PSD sigur se largeste.
Ce ne facem insa daca Dancila trece cu OUG-urile pe justitie care vor urma? Cu institutiile care se vor inchina noului stapan? Mai avem sperante de la CCR sa judece drept cand Dragnea acapareaza Romania pas cu pas? Incet, toate vor capitula.

Luca Adrian
2 years ago

Ca sa ce? Sa iasa tot PSD? Emult prea devreme. Chiar si daca ar iesi de la guvernare acum, PSD nu si-ar pierde inca sustinatorii. Pentru ca pensionarii si asistatii sociali ar spune: “PSD a marit salariile si pensiile, Iohanis nu a vrut sa ii lase pe PSDisti sa faca bine pentru pensionari. I-au schimbat ca sa nu poata duce planurile pana la capat, si de aceea au venit scumpriri si am inceput sa traim prost!” Iar la urmatoarele alegeri, istoria s-ar repeta… Eu cred ca cel mai bine este ca atunci cand ai de-a face cu un mincinos sa-l lasi sa persiste in minciuna lui pana la momentul in care trebuie sa admita singur ca a mintit sau pana nu il mai crede nici mumasa. Vreau sa se ajunga in situatia in care pensionarii cu pensii marite cu 300 lei sa vada ca nu mai pot cumparan nici jumatate… Read more »

Irinel Birsan
2 years ago

Nu fi naiv. In orice moment Dragnea poate spune despre Viorica cum ca ar fi trimisa lui Soros. Are toate argumentele: e in Parlamentul European, se ocupa de drepturile minoritatilor. Mai face rost de o poza cu ea langa o persoana care apare intr-o poza cu Soros 🙂 si gata, Viorica vrea sa fure dacii.

erlo
2 years ago

În linii mari sunt de acord cu analiza ta, chiar dacă aș nuanța unele aspecte. Ceea ce mă nedumerește pe mine la unii dintre comentatorii tăi de aici și din GfD (unde ți-a fost distribuită analiza) este vehemența ruptă de cunoașterea Constituției, pe de o parte, dar și mai grav, în al doilea rând, este absența unei alternative reale, viabile pe care protestatarii actuali ar trebui să o alimenteze și promoveze în raport cu actuala forță politică oneroasă, aflată acum la putere. În judecata unilaterală a multora, ar trebui sacrificată una din puținele „flori”(și asta, nu tocmai cea mai pură dintre ele), fără cea mai mică grijă față de nevoia cultivării unei întregi „grădini”, care să devină o forță capabilă să intre într-o competiție cu balaurul actual. [Tocana PNL+PDL din care este constituit actualul PNL mă îndoiesc că va putea agrega această forță; USR – pe care l-am votat cu… Read more »

erlo
50 years ago
Adrian
2 years ago

Cred in aceasta varianta si incepand de ieri mai cred ca Presedintele stia despre grupul de la Cluj si ziua de ieri.
La fel de bine stia si Dragnea, drept urmare guvernul Tudoase a fost sacrificat, Dancila aruncata in negociere ca si moneda de schimb in speranta ca “ne intelegem noi”.
Ceea ce nu se astepta el este ca Presedintele stia si a acceptat prima oferta.
Am incredere ca incepem sa ne indreptam spre separarea puterilor in stat.

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x