De ce scutirea pentru IT-iști trebuie eliminată

Era să mă înnec cu cafeaua de dimineață când am citit știrea asta via digi24:

Scutirea de impozit pentru angajaţii din industria IT este pusă sub semnul întrebării de unul dintre liderii alianţei de la guvernare. Călin Popescu-Tăriceanu crede că şi alte categorii sunt importante pentru economia României şi ar merita acelaşi privilegiu, dar cum statul nu poate oferi mai multe reduceri, ar fi bine să renunţe la cele existente. 

Și asta nu e tot:

”eu vă spun ca liberal că eu cred în neutralitatea stimulentelor economice şi ca atare ceea ce se întâmplă este o distorsiune în piaţă.”

Pentru cei care nu știu, scutirea de impozit pe venit (16%) acordată IT-iștilor a fost introdusă prin 2004 atunci când într-adevăr IT-ul nu luase avânt și aveam nevoie de locuri de muncă cu valoare adăugată ridicată. Tăriceanu a fost Prim Ministru niște ani de zile de atunci, apoi a făcut parte din USL care la rândul ei a condus țara iar acum face parte din coaliția de guvernare cu PSD. Una peste alta Tăriceanu are în jur de 8 – 10 ani (depinde cum numeri) de când e la guvernare, dar niciodată nu l-a deranjat treaba asta cu scutirea. Brusc însă scutirea a devenit o problemă. Mustrări de conștiință liberală sau are ceva de negociat în Alianță? Eu tind spre varianta doi, dar e doar o părere.

Dar dacă tot am deschis subiectul scutirii pentru IT-iști, ar trebui să ne întrebăm dacă între-adevăr ajută la ceva scutirea asta. Eu unul cred că scutirea ar trebui eliminată și vă explic mai jos de ce:

Care e efectul scutirii de impozit pentru IT-iști?

Scopul inițial al scutirii era de a încuraja dezvoltarea sectorului IT. Logica e simplă, eliminând impozitul pe venit (16%) costul angajatorului cu salariul programatorului scade, ceea ce face IT mai competitiv în comparație cu alte sectoare din economia României și mai competitiv raportat la alte țări din zona Europei Centrale și de Est.

O chestie importantă de notat e că nu are sens să dai o scutire dacă piața ar crește oricum chiar și fără ea.

A reușit această scutire să stimuleze dezvoltarea sectorului IT sau numărul de angajați urma să crească oricum, chiar și fără scutire?

Răspunsul oficial la întrebarea asta e: Nu știe nimeni! Au trecut aproape 14 ani de la introducerea acestei scutiri și cu toate astea nimeni nu s-a deranjat să facă un raport să vedem și noi dacă a avut vreun efect sau nu.

Chiar dacă nu avem informații oficiale putem să ne dăm seama dacă ne-a ajutat cu ceva uitându-ne la câți angajați în IT sunt în țările din Centrul și Estul Europei, unde condițiile nu erau semnificativ diferite în 2004.

Conform unui studiu polonez din 2017 România are al treilea număr de programatori din Europa Centrală și de Est după Polonia și Ucraina cu un număr estimat de 118.000 oameni. Datele provin de pe GitHub și par a fi în linie cu alte studii și rapoarte la capitolul număr de IT-iști.

Motiv de bucurie, nu? Îi depășim pe Cehi, Slovaci, Unguri și alte nații. Doar că nu prea e așa, pentru că acele cifre sunt proporționale în general cu populația țării: cu cât mai mare țara cu atât mai mare numărul de programatori. Polonia are o populație de 37,9 milioane de oameni, în timp ce Ucraina are 45 de milioane.

Ce ar trebui să ne intereseze e câți programatori avem raportat la celelalte meserii. Iată cum arată numărul de IT-iști raportat la restul meseriilor:

Vedeți cât de mic e numărul de IT-iști? E puțin mai mare decât în Belarus, dar mai mic decât în Grecia, care a trecut printr-o criză nasoală, mai mic decât în Polonia, Serbia (țară non-UE) sau Bulgaria. Nu mai vorbim de Slovacia, Estonia și Cehia.

Ce ne spune asta?

În principiu că acel stimulent fiscal e inutil! Dacă timp de 14 ani am acordat acel stimulent și totuși avem unul din cele mai mici procente de IT-iști raportat la restul meseriilor înseamnă că eficacitatea acelui stimulent e redusă sau inexistentă.

Uitați-vă câte țări stau mai bine la acest capitol decât noi! Și știți ce? Majoritatea dintre ele nu oferă stimulente fiscale. Oferă în schimb altceva:

  • educație mai bună nu doar în facultăți de profil (cibernetică, automatică și calculatoare etc.) ci încă de la nivel de școală generală.
  • studenți și IT-iști care nu părăsesc țara în rânduri atât de mari ca românii
  • politică mai coerentă de stimulare a pieței muncii
  • situație economică stabilă
  • mediu social și de dezvoltare profesională mai ok

Cum să ne facem că facem ceva

Chestia asta cu scutirea e un fel de ”uite că facem ceva”. Vedeți lista aia de mai sus? Lista aia presupune efort, presupune politici publice eficiente, presupune coerență și un plan pe termen lung. E în schimb considerabil mai ușor să arunci o scutire care nu produce efecte și apoi să spui: păi deja facem ceva, uite scutirea aici!

Poate dacă am elimina scutirea asta, firmele din IT ar pune și ele presiune pe Guvern să facă ceva pentru acest sector care chiar să ajute dezvoltarea lui.

Concluzii

Procentul de IT-iști din România e considerabil mai mic decât în alte țări din Europa Centrală și de Est deși scutirea există de 14 ani.

A ajutat la creșterea numărului de IT-iști din România? Statisticile zic că nu.

Ar trebui eliminată? Dacă nu ajută la creșterea numărului de angajați nu văd de ce ar trebui păstrată.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ciprian
2 years ago

Ok, scoatem scutirea si ce se intampla cu salariile celor care sunt scutiti acum? Cum vezi impactul asupra unui sector care intoarce cumva scutirea aia in economie mai bine decat ar cheltuii guvernul acei bani (asta este o parere personala, dar consider ca este sustinuta prin stirile zilnice despre scoli/spitale/drumuri sustinute/intretinute cu investitii minime/zero). In plus in conditiile actuale: euro creste (cresc diverse facturi), dobonzile cresc => ratele cresc, o parte din cei vizati au avut deja o scadere de 6%; Cum crezi ca vor primii si scaderea de inca 10% rezultata prin introducerea impozitului? Din fericire nu am rate, am avut doar o scadere de 6% din salariu, dar am multi colegi care au primit o scadere de salariu si o crestere a ratelor. Personal cu siguranta m-as descurca cu 10% in minus, dar restul? Acei 10% s-ar duce in conturile statului si in momentul de fata as face… Read more »

Ciprian
2 years ago

“Pe langa asta eu trag sperante ca in felul acesta oamenii din IT vor intelege ca trebuie sa lupte pentru banii pe care ii platesc ca impozite.”

Toti oamenii care muncesc si la finalul luni au un fluturas cu brut si net ar trebui sa lupte pentru diferenta aia pe care, din pacate, o platesc degeaba in momentul de fata.

Subiectul si propunerea ta sunt corecte, dar nu pentru situatia actuala din Romania.

Vlad p
2 years ago

Ar fi interesant de numărat it-istii care au emigrat din țările de mai sus, daca schimba statisticile in vreun fel.

Domnule Daniel, ați putea scrie un follow-up al acestui articol ?

George
2 years ago

Am pierdut 6.5%…ratele au crescut…sotiei mele i-a scazut subventia de crestere a copilului de cateva luni…deja eu vad destule motive sa plec dintr-o tara condusa de oameni corupti care incearca sa-mi fure din ceea ce castig prin munca in fiecare zi tot mai mult…si spun fura pentru ca imi iau si nu primesc inapoi nimic…oare daca s-ar scoate reducerea de impozit pentru cati din situatia mea ar fi cireasa de pe tort?…oare nu ar fi mai bine sa platesc acele taxe intr-o tara care sa ma respecte?…vad ca toti se impiedica de acea scutire ca si cum asta e singurul minus din economia tarii…mai bine cu 10% mai putin decat nimic…

George
2 years ago

Din toata inima as plati impozitul si nu comenta nimic daca s-ar face ceva cu ei…faptul ca tu lucrezi in anglia e decizia ta…de ce ai plecat din tara?…de ce ai ales sa platesti 40% si 1000 pe chirie…poate ca, chiar si cu acele cifre traiesti mai bine ca in romania?….poate ca tu poti merge la spital fara frica ca te intorci cu alte 10 boli…poate ca ai drumuri si autostrazi…poate ca nu toti membrii parlamentului din anglia nu sunt cercetati penal…poate ca iti poti trimite copilul la scoala si cuiva ii pasa de el…daca esti asa inversunat de ce tu nu cotizezi in tara?…poate daca nu pleca nimeni si toti luptau aveam mai multe…desi …cred ca acel grup infractional avea mai multe…atunci cand participi cu noi ai dreptul la opinie…pana atunci opinia ta conteaza in tara in care cotizezi

George
2 years ago

Corect…nu ma tine nimeni in Romania..asa am ales eu, sa incerc sa schimb ceva…din pacate nu cred ca ai nimerit-o..cel putin cu mine nici cu cotizatiile tale imense fata de ale mele…nici cu prezenta la vot si in nici un caz cu implicarea mea in activitati civice…intr-adevar eu nu sunt specialist in economie…dar in prostia mea economica cred ca taxele ce le-ar fi putut plati in tara cateva milioane de oameni care au plecat ar aduce mult mai mult decat cei 10% din impozitul redus…invata sa nu vorbesti in necunostinta de cauza si sa te lauzi cu salariul tau imens(sau cel putin tu il consideri asa)…imi place ca vorbesti de distorsiuni in economie..puteai sa scrii un articol legat de noua lege a salarizarii

George
2 years ago

1.”Si daca fac un calcul sumar cred ca am platit mai mult in 10 ani decat ai sa platesti tu in 20 de ani si probabil mai mult decat plateste un roman obisnuit in 40.” asta ai scris mai sus Taxele sunt procentuale ceea ce implica si aroganta unui salar superior. 2.Am inceput prin a scrie un comentariu in care am descris situatia mea actuala si asa cum ai spus si tu a multor alti oameni din aceeasi situatie iar acei 10% fiind adaugati peste toate celelalte ar fi o lovitura economica prea mare pentru un anumit sector.Aceasta replica a mea ai intampinat-o cu agresivitate. Ai postat PUBLIC acest articol iar daca nu accepti pareri contrarii cu ale tale poti sa iti scrii articolele pe o foaie de hartie si sa le lipesti pe frigider, asa nu iti comenteaza nimeni 3.”Si legat de activitatea civica hai să îți cum îmi… Read more »

George
2 years ago

renunt greu 🙂 1.Stiu si de celelalte impozite, platesc si pe casa si pe masina si pe celelalte joburi pe care le am in paralel si TVA-ul care se duce la stat pe ceea ce cumpar sau accizele incluse in anumite categorii 3.Am iesit pentru copilul meu in strada, am iesit pentru mine si pentru cel din Vaslui. In politica nu ma implic.Nu vad ce as putea sa fac in plus civic pentru acei oameni de care spui daca eu am iesit in strada si am votat si pentru el iar lui nu i-a pasat…dragoste cu forta nu se poate 5.La acest punct am gresit cand am bagat in aceeasi oala pe toata lumea…sunt de acord ca medicii, profesorii,pompierii, politistii sa aiba salarii decente sau chiar mari…dar la noi e fix invers ..Maricica din Dorohoi trage acea medie in sus iar profesorii o trag in jos In rest toate bune…multumesc… Read more »

Gigi
1 year ago

Daniel nu stiu unde muncesti tu dar sper ca nu te ocupi cu analize de date ca habar nu ai despre ce vorbesti, de comentarii/ raspunsuri nici nu mai zic. Daca vrei sa analizezi cu adevarat statistic ar trebui sa vezi cresterea pe ani de cand s-a implementat scutirea nu doar sa te uiti la datele pe un an.. si nici atunci nu ai fi 100% sigur ca scaderea/cresterea sau orice rezultat ai obtine este cauzat stric de aceasta scutire de impozit. Mai pe intelesul tau, faptul ca noi avem 1.2 per 100 in 2017 nu inseamna ca nu am crescut. Poate in 2014 aveam 0,1, iar asta ar insemna ca am crescut de 12 ori si chiar si in cazul de fata nu poti stii cat de mult a influentat scutirea aceasta crestere. Ar trebui sa te uiti la ce crestere anuala aveam inainte de aplicarea scutirii si daca… Read more »

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x