Cum se dă PSD de gol cu taxa de solidaritate

Scriam într-o altă postare că PSD nu vrea taxă de solidaritate pentru săraci ci pentru bugetul de stat și că mergând pe logica premierului probabil Sebastian Ghiță ar trebui să fie cel mai mare cotizant la buget.

Și totuși oameni care au avut cel mai mult de câștigat de pe urma contractelor cu statul român nu vor plăti nici o taxă de solidaritate pentru că, din declarațiile de până acum, rezultă că noua taxă se adresează doar salariaților, nu și celor care câștigă bani din dividende, chirii sau alte minuni. Ba mai mult, taxa de solidaritate propusă de PSD nu are niciuna dintre caracteristicile sau structura taxelor de solidaritate din Europa.

Taxele de solidaritate sunt justificate de situații excepționale

În Italia a funcționat o taxă de solidaritate din 2011 până în 2016, perioadă în care italienii au avut probleme serioase cu bugetul, fiind nevoie de intervenția Băncii Centrale Europene pentru a evita un potențial faliment. În momentul în care s-au mai calmat apele în lumea finanțelor Italia a renunțat la această taxă.

Franța a introdus taxa de solidaritate ca urmare a presiunilor la care era supus bugetul de stat francez, justificarea fiind așadar similară cu cea din Italia. Taxa este în continuară în vigoare, dar există deja discuții cu privire la eliminarea ei.

În Germania a fost introdusă o taxă federală  după reunificarea Germaniei de Vest cu Germania de Est (RDG).  Guvernul a justificat introducerea taxei prin nevoia de a investi masiv în infrastructura Germaniei de Est, rămasă mult în urmă din toate punctele de vedere. Taxa de solidaritate era așadar justificată de nevoia de a plăti aceste investiții. Ca și detaliu, taxa de solidaritate e în continuarea în vigoare în Germania, acolo unde banii din această taxă merg în continuare spre dezvoltarea Germaniei de Est. Taxa ar trebui să fie eliminată în 2019, deși sunt șanse să fie păstrată, fără a i se schimba însă scopul.

Câteva întrebări:

 • Oare ce cheltuieli extraordinare vede guvernul PSD în viitor, cheltuieli punctuale care să necesite implementarea unei taxe speciale?
 • De ce nu spune nimeni din PSD: banii din taxa de solidaritate vor fi folosiți pentru a repara școli în mediul rural și a plăti profesori să predea acolo? Bănuiala mea e că banii din taxa de solidaritate nu au un scop anume ci se vor constitui bani la bugetul de stat și atât. De acolo…Dumnezeu cu mila.
 • De ce PSD scade TVA-ul, contribuțiile sociale, impozitul pe dividende, dar vrea să impună o taxă de solidaritate?

Ce impozitează taxele de solidaritate?

Asta e de fapt cea mai interesantă întrebare: ce anume impozitează alte țări în care există astfel de taxe și ce se impozitează în România (conform discuțiilor de până acum).

Franța – Se impozitează activele deținute de o persoană sau o familie care depășesc valoarea de 1,3 milioane euro. Deci nu vorbim de salariile din familia respectivă ci de bani, acțiuni, bijuterii, terenuri și multe alte active cu valoare economică. Există și excepții bineînțeles (obiecte de colecție, bunuri de patrimoniu etc).

Un exemplu: Dacă o familie sau individ deține terenuri de 5 milioane de euro, dar are zero venituri declarate (se întâmplă des pe la noi), taxa asta de solidaritate ar trebui să impoziteze diferența de 3,7 milioane de euro. E irelevant că nimeni nu are salariu, impozitul se plătește pe active.

Impozitul ține de asemenea cont de anumite tipuri de datorii pe care persoana în cauză le are: Spre exemplu nu are sens să impozitezi un imobil cumpărat prin credit pentru că activul (imobilul) nu valoarează cât pasivul (Datoria, dacă ai în vedere și dobânda).

De remarcat aici faptul că plafonul este suficient de ridicat încât să nu afecteze clasa de mijloc. Poți avea lejer o casă personală și o vilă de vacanță și să nu plătești impozit.

Sursă publică: Wiki

Germania – Se impozitează venitul din salarii, venitul din alte activități (ex: PFA), profitul companiilor, venituri cu reținere la sursă. Spre deosebire de modelul francez, nu se impozitează activele persoanelor fizice, dar se impozitează cam toate formele de obținere a venitului de către indivizi sau companii. Rețineți aspectul acesta pentru că e important!

Nu există un plafon de venituri deci taxa se aplică indiferent de cât câștigă individul sau compania (dacă e pe pe profit) și cam toată lumea o plătește.

Sursă: ANAF-ul nemților

Italia – În perioada cât a fost taxa în vigoare (2011 – 2016) a fost aplicată tuturor veniturilor brute ale indivizilor ce depășeau 300,000 euro (se impozita tot ce depășea plafonul acesta).

Când vorbim de venituri nu ne referim însă doar la venituri din salarii ci la venituri ale PFA-urilor, drepturi de autor, venituri din dividende și altele. De remarcat că spre deosebire de modelul german, sunt excluse companiile din schemă și există un plafon măricel care protejează clasa mijlocie.

Spre deosebire de modelul francez, dar similar cu modelul german, nu impozitează averea deja acumulată sub formă de active ci se merge pe ideea de impozitare suplimentară a veniturilor obținute de indivizi.

Sursă: PwC Italia

Dacă este vorba despre solidaritate, de ce este plafonul atât de jos? Modelul francez merge la un plafon de 1,3 milioane de euro active. Modelul italian impozita venituri brute de minim 300,000 euro, adică 25,000 euro pe lună. Modelul german se aplica tuturor, fără excepții. Curios lucru cum modelul PSD de taxă de solidaritate se aplică doar chiaburilor angajaților cu venituri de 14,500 RON, adică aproximativ 3,200 EUR venit brut pe lună (10,169 RON net adică 2,260 EUR). Cei care câștigă salarii de 10,169 RON trebuie să fie solidari cu statul, dar cei care câștigă de 10 ori mai mult din dividende sau din renumerații din consilii de administrație nu trebuie?

Și câteva alte întrebări:

 • De ce taxa de solidaritate propusă de PSD se oprește la veniturile din salarii și nu impozitează, de exemplu veniturile din dividende?
 • Câți dintre membrii PSD sunt salariați și ar fi afectați de această taxă?
 • De ce PSD nu merge spre un model de impozitare bazat pe active, precum în Franța?
 • Oare membrii PSD ar putea plăti o taxă de solidaritate în funcție de ce bunuri dețin?
 • De ce veniturile din dividende, drepturi de autor și altele asemenea nu sunt incluse în taxa de solidaritate?

Știți ce se poate deduce din analiza asta? Că taxa de solidaritate nu are nici o treabă cu solidaritatea socială sau bugetară, pentru că nimic din mediul macroeconomic sau bugetar nu indică necesitatea introducerii ei și că ea este, în principiu, o supraimpozitare a veniturilor salariale.

Cine va plăti taxa asta?

Pe scurt? Doar fraierii și cei care au neapărat nevoie de contract de muncă! Și știți de ce? Pentru că se lucrează la o soluție pentru a ocoli taxa asta, la care contribuie deja toate partidele politice (adică PSD, PNL, USR și celelalte): dividende la trimestru. Mai mult, există și clasicul PFA. Haideți să vi le explic pe rând:

PFA-ul – E o soluție clasică pentru a scăpa de impozitele pe salarii. Dacă taxa de solidaritate se va calcula și aplica la salarii, atunci pentru a scăpa de ea e suficient să îți faci un PFA și să facturezi firma la care lucrezi. Asta nu e consultanță, ca să fie clar, doar povestesc cum s-a evitat plata impozitului pe venit și a contribuțiilor pe venituri din salarii timp de mulți ani de zile. Exista bineînțeles riscul ca ANAF să vină în inspecție și să reclasifice veniturile obținute de PFA în venituri salariale.

Și știți ce au pățit cei care au făcut asta? Vă spun eu…Nimic…absolut nimic, pentru că în iunie 2015 s-a dat o amnistie fiscală pe subiectul acesta, astfel că, toți cei care făcuseră măgăria asta au scăpat fără să pățească nimic. Ce credeți că se va întâmpla cu cei care vor trece de pe contract de muncă pe PFA? Exact!

SRL-ul – O altă soluție clasică, dar ceva mai complicată la problema impozitelor și contribuțiilor salariale. Principiul era cam același ca la PFA, doar că banii nu prea puteau fi scoși din firmă decât la an. Altfel trebuia să te faci salariat (minim pe economie) și să scoți bani din casă prin alte măgării cam riscante. Dar stați liniștiți, parlamentarii vă ajută: Florin Cîțu de la PNL a venit cu o propunere, trecută deja prin Senat, prin care se oferă posibilitatea firmelor să distribuie dividende trimestrial, în loc de anual. Propunerea a trecut cu unanimitate, fiind votată de toate partidele! Am scris deja despre chestia și de ce cred că va duce la fraudă. Ei bine, cu dividende la trimestru, va fi foarte ușor pentru un salariat să se mute pe un SRL și să scoată banii sub formă de dividende. Știți cât e impozitul pe dividende? 5% în 2017. Se compară cu o taxă de solidaritate plus contribuții sociale? 16% impozit pe profit vs. 16% impozit pe venit? Bugetul de stat va încasa o lovitură serioasă din păcate.

Concluzii

 • Nu există o justificare economică pentru o taxă de solidaritate, care are de regulă un scop precis și caracter temporar (atingerea scopului înseamnă eliminarea ei).
 • Baza de impozitare a taxei de solidaritate varianta PSD este constituită din salarii, deși majoritatea statelor impozitează cel puțin venitul global al individului, cu modelul francez care extinde baza de impozitare și la active. Probabil că membrii de partid își iau dividende, nu salarii, ca săracii.
 • Toate elementele indică intenția de a impozita diferențiat salariile.
 • Evitarea taxei de solidaritate poate fi făcută relativ ușor și va duce la diminuări ale contribuțiilor sociale și impozitului pe venit. Fenomenul nu poate fi controlat pentru că ANAF nu are personal și resurse suficiente.
Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Carol
Carol
3 years ago

Mă bucur că guvernanții mă obligă să fiu ”solidar” cu țeparii furnizori de aparate care s-au dat rapid în insolvabilitate ca să nu îmi rezolve garanțiile, cu clienții care și-au tras câte 12 firme, toate puse rapid în insolvabilitate ca să nu își plătească furnizorii, cu marii „tunari” care au ales insolvabilitatea ca să nu își plătească enormele datorii la stat sau la furnizori, ei continuîndu-și afacerile prin noi firme!