Cum poate Romania să revină la masa celor puternici

Sigur ați auzit de vizita lui Klaus Iohannis la Washington, ocazie cu care a discutat timp de 1 oră cu Donald Trump. Nu mă bag în analize docte ale momentului pentru că deja îmi e silă de comentariile din social media pe subiect (zău, nu e ok să desconsideri momentul, doar pentru că acum te-ai înscris în alt partid sau susții pe Barna).

Citeam însă în Washington Post că Trump e mai interesat de relația cu Estul Europei decât de cea cu Berlin și Paris:

Ahead of the meeting, a senior administration official said Trump is highlighting “the importance of Central Europe to the United States, both as allies and security partners, and as business and commercial partners for the future.”

The president has met with the leaders of Austria, the Czech Republic, Slovakia, Turkey, Hungary and Poland. Iohannis is the seventh from Central or Eastern Europe.

De ce? Pentru că Trump vrea mai multă implicare militară a Franței și Germaniei, dar sub conducerea SUA. Ba la un moment dat i-a și amenințat pe Germani că retrage trupele SUA de pe teritoriul lor, chestie care s-ar putea întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat. Am scris pe larg despre problema Germaniei cu politica lui Trump dacă sunteți curioși.

De remarcat o chestie aici: Ungaria, Polonia, Austria și Cehia sunt conduse de eurosceptici, oameni cu care axa Berlin / Paris nu sunt în relații nemaipomenite. Turcia e cu un picior out din NATO. Între țările astea din zonă România e cam singura care are relații bune cu Berlinul și Parisul:

 • Cu Berlinul prin Iohannis, sas la origini.
 • Cu Parisul prin Cioloș și afilierea PLUS / USR la ALDE Europa.

Cei dintre voi care știu un pic de istorie înțeleg unde bat:

Rebelul Estului

Pe 21 August 1968 Armata Roșie intra în Praga și punea capăt primei mari rebeliuni împotriva URSS-ului, așa numita ”Primăvară de la Praga”. Alături de Armata Roșie erau și armatele celorlalte țări comuniste aliniate Moscovei, cu o excepție notabilă: România. Ca și paranteză, au mai lipsit Albania și armatele RDG.

Nicolae Ceaușescu, într-un act de sfidare la adresa Moscovei a refuzat să participe la invazia Cehoslovaciei. Ba mai mult a și condamnat evenimentul, chestie care i-a adus o popularitate imensă în Vest. Iar Ceaușescu a știut să se folosească de popularitate, o oportunitate pe care diplomația din România a exploatat-o aproape perfect.

Practic, printr-o strategie diplomatică uluitor de bună (comparativ cu cea din prezent), România a reușit să devină astfel căsuța poștală între Vest și Est. Gândiți-vă la următoarea situație:

Erai un președinte american care vrea să discute o chestie nasoală cu sovieticii? Aveai două posibilități:

 1. Vorbeai personal prin canalele oficiale cu sovieticii. Dar sovieticii erau dușmanii așa că o atitudine prea conciliatoare era privită rău de public și ușor de exploatat de rivalii politici.
 2. Vorbeai cu Ceaușescu, liderul cool al unei țări comuniste, dar care era rebel și nu se dădea în vânt nici el după sovietici. Ceaușescu discuta apoi problema cu sovieticii…așa, ca între comuniști.

Folosindu-se de mecanismul acesta diplomat și de poziția asta unică între țările comuniste, România a ajuns să joace un rol considerabil mai important decât i-ar fi permis armata sa, economia sa ori resursele sale în general.

O nouă oportunitate

România are din nou oportunitatea de juca la masa celor bogați. În momentul de față Washington-ul se concentrează pe Estul Europei. Ori, în momentul de față, România e singura țară din zonă cu relații bune atât cu SUA cât și cu axa Paris / Berlin.

Dacă diplomația românească reușește să mențină echilibrul acesta atunci poate juca din nou rolul de căsuță poștală. Mizele nu sunt la fel de mari, dar oportunitățile sunt în continuare acolo.

Dar e o fereastră de oportunitate care poate dispărea dacă:

 1. Donald Trump pierde președinția sau alegerile din 2020.
 2. În Polonia forțele politice eurosceptice pleacă de la putere. Între România și Polonia Vestul va prefera Polonia.

Sunt sigur că oamenii din staff-ul Președintelui înțeleg oportunitatea asta și probabil încearcă să acționeze pe cale de consecință.

Epoca de aur a comunismului românesc (final de anii 60 și anii 70) nu ar fi fost posibilă fără banii Vestului. Iar acei bani au venit ca urmare a rolului ei în diplomația dintre Est și Vest.

Dacă știm să jucăm bine, putem să ne așezăm iarăși la masă cu marile puteri.

Foto din cover: Official White House Photo by Shealah Craighead

Spune-le si altora

12 Comments on "Cum poate Romania să revină la masa celor puternici"

 1. „Ba la un moment dat i-a și amenințat pe Germani că retrage trupele SUA de pe teritoriul lor, chestie care s-ar putea întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat.”

  Nici gând: https://www.deutschland.de/en/germany-year-usa-20182019-new-us-military-hospital-in-weilerbach

  Rebelul Estului

  Istoria spune altceva (și regret că n-m sursa s-o pun, sunt 100% convins de ce am citit eu): Sovieticii nu aveau încredere în Ceaușescu dinainte să invadeze Cehoslovacia. Evident, nu l-au informat că vor invada. Ceaușescu a tratat asta ca pe o oftică personală și și-a propus să joace cu soarta țării, punându-și ego-ul în prim-plan. În fond, de-aia au fost create „Gărzile patriotice”. Toată țara, în noaptea aia, n-a dormit de frică că ne vor invada sovieticii, fiindcă Ceaușescu s-a ofticat că n-a fost invitat la invazie.

  … România a ajuns să joace un rol considerabil mai important decât i-ar fi permis armata sa, economia sa ori resursele sale în general.

  Da, așa cum stă în fibra xenofilă românească de tributar la Înalta Poartă sau servant de grofi, România a decis (cu Ceaușescu în frunte, fără să-l contrazică nimeni) să transforme țara într-o struțocămilă caraghioasă asemeni unui clovn.
  Ce bine ne-a prins asta, retrospectiv vorbind, după 1979-1981… foaaarte bine ne-a prins…

  Cum poate Romania să revină la masa celor puternici

  „România are din nou oportunitatea de juca la masa celor bogați.”

  Bun, hai să stabilim ceva odată pentru totdeauna: dacă nu ești puternic, nu contezi. Deloc. Dacă vrei să participi la masa bogaților/puternicilor, înseamnă că ești dispus să devii clovnul pauzei dintre sesiuni.
  Nu devii puternic/bogat, jucând la masa altora, din poziția de clovn.

  Din moment ce securiștii și nomenclatura au în fibra lor gena de torționar obedient subordonat altora, „fereastra” asta nu e o altă cale decât să se prezinte la vânzare, care e mai dispus să se prefacă într-o prostituată la cules, din râvna perversă românească (xenofilă) ca străinul să te bage în seamă.

  Pe scurt?
  Mă lasă rece fereastra dechisă lu’ pește prăjit fiindcă e o altă metodă pentru xenofilii, cozile de topor, de aici să se vândă la străini, pentur beneficiul lor & neamului lor.

 2. Alexandru Petre | 23/08/2019 at 11:55 | Răspunde

  Prima insubordonare notabila in Europa de dupa Cortina de Fier a fost in Ungaria 1956. Tot respectul pentru analizele economice ( fiscale) de pe blog.

  • Corect, prima a fost cea din Ungaria, iar Romania (cu Dej) a ajutat la reprimarea ei. Dar nu insubordonarea e importanta aici ci faptul ca Ceausescu s-a folosit de Primavara de la Praga pentru a isi cladi o imagine de rebel iar diplomatia romaneasca a stiut la randul ei sa se alinieze cu imaginea asta.
   Sunt unii care afirma ca insubordonarea lui Ceausescu a fost doar o fatada (vezi Orizonturi Rosii a lui Pacepa), altii care spun ca a fost pe bune. Pana nu se desecretizeaza documente din arhivele de stat nu vom stii niciodata (poate nici atunci).

   Cert e ca Romania a ajuns sa joace un rol urias in diplomatia mondiala ca urmare a acestei strategii. Prezenta lui Trump la Washington si relatiile lui Iohannis / Ciolos ar putea facilita o strategie similara.

   Mersi pentru compliment, sper sa citesti cu placere articole aici si pe viitor.

 3. Alexandru Petre | 24/08/2019 at 10:50 | Răspunde

  Sigur ca o sa citesc blogul si pe viitor chiar daca de destule ori nu sunt de acord cu postarile abordand teme politice. Oricum pentru mine ramai o sursa de incredere IMPARTIALA si mi-am impus sa privesc si dincolo de bula la mea (de curand am facut pasul spre o anume alianta politica). Foarte bune si recomandarile de lectura, cu un plus pentru “Factfulness” pe care datorita tie am citit-o si eu si inca vreo 5 colegi. Salutari si Dianei! Spor! Alex

 4. Cum poate Romania să revină la masa celor puternici – Romania este deja pe masa celor puternici dar aia puternici nu s-au decis cate felii să ia din ea…
  Intr-adevar incepe de-globalizarea

 5. Pentru că, de exemplu 5G.
  Până acum Trump s-a arătat interesat aproape exclusiv de aspectele economice ale politicii mondiale. Convocarea lui kwi la casa albă are strict rolul de a aduce aminte că interesele americane in Romania sunt un primul rând economice.

  • Nu pui ditamai sistemul de aparare anti racheta in Romania din motive economice. SUA nu e in top 3 parteneri comerciali ai Romaniei si asta nu se va schimba prea curand. SUA are interese economice in Romania, dar alea sunt irelevante comparativ cu cele militare.
   Licitatiile 5G valoreaza cateva miliarde pt statul roman, dar piata 5G de la noi nu exista momentan. Discutia cu 5G momentan e tot militara din cauza faptului ca producatorul nr. 1 mondial de echipament 5G e Huawei. Un backdoor bine pus in echipamentul 5G iti poate pune in cap toata reteaua de comunicare (atat civila cat si militara).

Leave a comment

Your email address will not be published.


*