Comunicarea politică la PLUS: Episodul Oana Bogdan

A fost ceva scandal recent la nou înfințatul partid al lui Dacian Cioloș, PLUS. Motivul scandalului a plecat de la niște chestii spuse de un membru PLUS, Oana Bogdan, pe Facebook la un moment dat.

Ce s-a întâmplat?

Puteți citi declarațiile ei la G4Media, cei care au luat subiectul din social media și l-au împins în presă. Aparent internetul a luat foc în ideea că PLUS vrea desfințarea proprietății private. Am ignorat subiectul la acel moment pentru că mi s-a părut că nu trebuie să îmi pese mie ce visează o arhitectă legat de economie.

Mi s-a părut un pic de scăpare totuși faptul că Oana Bogdan, având o funcție destul de importantă în PLUS se pronunță pe astfel de subiecte…sensibile să le spunem. ”Nu aș vrea să fiu în locul celor de la PLUS care se ocupă de comunicare mi-am zis atunci” și am lăsat subiectul să moară ca multe alte subiecte înaintea lui.

Doar că Oana Bogdan nu a vrut să lase subiectul să moară și a venit cu un răspuns foarte lung în care relua ideile stranii menționate în comentariile inițiale.

Iarăși m-am întrebat atunci cum se face că nimeni din echipa de comunicare a PLUS nu i-a spus Oanei Bogdan că e o idee proastă să reia toate acele argumente. De ce e o idee proastă? Pentru că argumentele ei referitoare la proprietate se bazează pe niște chestii care nu sunt, din păcate pentru ea, adevărate (vezi mai jos). Poate a ignorat recomandările echipei de comunicare m-am gândit. Dar se pare că nimeni de la PLUS nu bagă în seamă echipa de comunicare pentru că lista de gafe de comunicare a crescut atunci când a ieșit și Dacian Cioloș cu un răspuns referitor la scandalul acesta:

O să încep să îi chem la tribunal pe oamenii ăștia care fac afirmații nefondate, care răspândesc astfel de zvonuri și de minciuni ca să văd care sunt dovezile. Pentru că asta aud de câteva săptămâni, de când am înființat partidul, unii lideri politici cărora le este teamă de ceea ce ar putea să reprezinte PLUS și de ceea ce ar putea să reprezinte Alianța 2020 USR – PLUS care nu au alte motive de care să ne acuze și astfel inventează tot felul de lucruri”

Straniu cum Dacian Cioloș decide să o apere pe Oana Bogdan pe un subiect pe care e clar că membra PLUS e în offsaid, riscându-și capital politic printr-o amenințare clară cu datul în judecată. În punctul acesta am început să mă întreb dacă PLUS are o echipă de comunicare. Nu am tratat subiectul în speranța că va dispărea de la sine. În fond e o non-problemă și un non-subiect. Dar, dar, dar… PLUS nu se lasă și Oana Bogdan revine pe același subiect cu un nou răspuns, de data asta sub forma unui interviu pentru G4Media.

Ce aflăm din acest interviu?

De exemplu, asta încercam să vă explic mai devreme, în vest oamenii se raportează deja altfel la proprietate. Nu sunt aşa ataşaţi. Sunt dispuşi să o împartă sau chiar să renunţe la ea. Îşi doresc să fie chiriaşi, nu mai vor să fie proprietari. Cei tineri, la fel, au o cu totul altă… nu vor să aibă autoturism. Nu îşi fac carnet de conducere. Nu vor să, înţelegeţi? Este o altă raportare. Autoturismul este manifestarea individualismului. E foarte puternic individualismul atunci când ai o maşină. Deci despre asta este vorba. Tinerii nu mai vor să aibă treaba asta, nu-i interesează. Asta spun, sunt nişte transformări în societate…

De ce? De ce ai ieși în public să spui chestia asta după ce le-ai spus de 2 ori înainte și lumea a reacționat negativ. De ce ai spune aceleași lucruri în același fel a treia oară? Care sunt șansele ca de data asta să se schimbe ceva?

Are PLUS echipă de comunicare? Dacă da îmi pare rău pentru ei. Dacă ei au avut ideea să o trimită pe Oana Bogdan la un nou interviu în care să spună același lucru atunci au făcut o mare greșeală politică.

Iarăși nu înțeleg de ce Dacian Cioloș își riscă din capitalul politic pentru Oana Bogdan. Când George Gima l-a acuzat pe Avram Fițu că are opinii de extremă dreaptă Dacian Cioloș s-a grăbit să îi forțeze pe amândoi să își dea demisia din Consiliul Național pentru a stinge scandalul.

Stranie strategie de comunicare are PLUS: în unele scandaluri se lasă cu demisii forțate inclusiv pentru cei care au demascat o problemă, în alte scandaluri ideile problematice sunt plimbate pe la interviuri.

Despre ideile Oanei Bogdan

Nu m-a deranjat faptul că Oana Bogdan a făcut niște gafe (am ignorat povestea) cât m-a deranjat că insistă cu acele gafe și crede că lumea e rea. Îmi pare că trebuie să o spun, dar Oana Bogdan nu înțelege conceptul de ”sharing economy”. Ea nu vrea eliminarea proprietății private așa cum înțeleg alții ci folosirea la comun a unor resurse. Ea are impresia că acel ceva la comun e proprietate comună. Ei bine…nu e. Dacă faci car sharing mașina aia aparține cuiva, tu doar primești dreptul de a o folosi o perioadă. Acel drept nu e gratuit însă ci vine la pachet cu obligația de a plăti o sumă de bani sau a da ceva la schimb. Cui îi plătești oare suma aia de bani? Păi…Proprietarului evident! Cine e acel proprietar? Păi fie o persoană care pune la dispoziție mașina sau apartamentul contra-cost fie o companie.

Valabil și pentru apartamente sau alte chestii care fac parte din ”sharing economy”. Ce nu înțelege Oana Bogdan e că minunatul ”sharing economy” duce la apariția monopolurilor și practici neconcurențiale. Iar monopolurile stabilesc prețurile cum vor ele, pentru că nu mai există concurență pe piață. La asta vom ajunge în 10-20 de oameni cu sharing economy-ul. Iar pe mine ca economist mă doare pentru că știu că prețurile UBER de exemplu vor crește odată ce UBER va acapara piața.

Din păcate ea nu pare să înțeleagă acest concept și se afundă mai rău în niște idei false. Asta a devenit clar atunci când a răspuns criticilor inițiale printr-un mesaj foarte lung în care a reluat ideile greșite referitoare la proprietate:

Acum zece ani plăteam pentru a citi un articol, azi se promovează tot mai mult sursele libere, enciclopediile online, softurile cu acces liber. Airbnb și Uber sunt platforme prin care oamenii își transformă proprietățile în bunuri împărtășite și servicii comune – vorbim de „sharing economy”. Tot mai multe orașe adoptă ideea de transport în comun gratuit, pentru a diminua tocmai poluarea și aglomerația cauzate de circulația mașinilor private. Tot mai mulți oameni preferă să platească pentru servicii de mobilitate, nu pentru un autoturism, pentru lumină, nu pentru un bec, pentru dreptul la locuire, nu pentru o locuință – vorbim de economia circulară.

În Vest numărul de proprietare e în scădere din cauza faptului că noua generație (millenials) nu își permite case, nu pentru că le-ar face plăcere să stea în chirie. Chestia asta se vede cu ochiul liber dacă locuiești pe aici, dar și în grafice. Iată în SUA cum a scăzut procentul celor care dețin case:

 

Cei tineri sunt SĂRACI! Cei tineri NU își permit case și mașini noi pentru că la 21 – 23 de ani când termină facultatea au deja 20,000 – 30,000 de lire sau dolari datorie. De unde vine datoria? Din faptul că facultatea e pe bani în Vest! Iar acei bani încep să fie rambursați cu dobândă (de multe ori) odată ce se angajează.

Chiria e mare, salariile sunt mici, de unde bani de mașini sau apartamente? Iată costul cu chiria:

Citind replicile dintre Dan Tăpălagă și Oana Bogdan din interviu îmi vine să mă iau cu mâinile de păr! Răspunsuri insuficient argumentate (deși era clar că acesta va fi subiectul nr. 1) și reluarea ideilor greșite de mai sus.

Repet: de ce oamenii pe comunicare de la PLUS o lasă să vorbească din nou despre chestiile astea dacă sunt greșite? Și nu o zic doar eu, aveți graficele de mai sus, mai aveți economiști și sociologi din Vest care spun același lucru, așa cum puteți citi de exemplu aici, aici sau aici.

De ce nu se putea un răspuns de genul: ”Părerea mea e una strict personală și nu reprezintă viziunea partidului”. De ce nu a fost băgat disclaimerul ăsta pe nicăieri? De ce trebuie să își asume PLUS opinia Oanei Bogdan pe bucata asta? De ce oamenii de la comunicare au permis așa ceva?

Vreau să votez alianța USR – PLUS, îmi doresc asta. Dar ei se străduie să îmi facă viața alegerea teribil de grea împingând în față oameni care se exprimă pe subiecte pe care nu le stăpânesc.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments