Competiția la școală și ”piața liberă”

Mi-a sărit în ochi recent un articol despre educația din România despre cum școala românească nu e ok pentru că pune copiii în competiție unul cu altul:

În Belgia, la 12 ani copiii încheie ciclul primar, care a durat șase ani, și trebuie să se înscrie în ciclul secundar, care durează și el 6 ani, până la terminarea liceului. […]

Spre surpriza mea, ajuns în situația de a pregăti un asemenea dosar de înscriere, printre criteriile de distribuire a copiilor în ciclul secundar nu se regăsește cel al notelor. Nicăieri, până la sfârșitul liceului, notele nu fac parte dintre criteriile de distribuire sau selectare a copiilor în anumite clase sau școli mai bune. Calitatea școlilor nu e dată de notele elevilor, ci de calitatea profesorilor. Mai mult, în niciun moment copiii nu se află în concurență unii cu ceilalți. În schimb, toți copiii sunt evaluați, printr-un anumit număr de teste și examene, în fiecare semestru vreme de șase ani. Adică fiecare copil se află într-o singură competiție, una benefică pe termen lung: aceea cu el însuși.

Acum faza e în felul următor: eu nu am nimic împotriva sistemului belgian. Chiar nu sună rău pentru mintea mea de profan într-ale educației să te concentrezi pe dezvoltarea elevului nu pe a face elevul să concureze cu alți elevi. Excepție aici fac olimpiadele, unde competiția e voluntară.

Dar aici e o nuanță pe care văd că oamenii care shareuiesc articole de genul ăsta nu o sesizează: piața liberă!

Piața liberă și competiția în educație

Faza e următoarea, nu poți să te plângi de lipsă de spirit antreprenorial în România iar apoi să dai share la articole de genul ăsta! Antreprenoriatul pune față în față oameni în piața liberă și îi pune să concureze.

A nu se înțelege că ce zice tipul mai sus e rău! Nu asta spun, ce spun e că ar trebui înțeles un concept foarte simplu: piața liberă se bazează pe oameni care intră în competiție cu alți oameni. Dacă aștepți până la 18 ani pentru a introduce unui om conceptul de ”competiție cu alți oameni” atunci treaba asta va lovi destul de rău.

Iar românii au un fetiș pentru ”piața liberă”, un concept pe care nu îl prea înțeleg. Dar ce e important e că socialiștii și comuniștii urăsc conceptul de ”piață liberă” iar românii urăsc socialismul și comunismul. Pe sistem dușmanul dușmanului meu îmi e prieten, românii au îmbrățișat ”piața liberă”, fără să știe concret ce reprezintă.

E totuși de înțeles reacția, comunismul lui Ceaușescu a reușit să livreze foamete, frig și un sentiment de mizerie morală. Din păcate comuniștii au reușit și să șteargă din mentalul colectiv înțelepciunea populară. Altfel românii și-ar fi adus aminte de vorba aia din popor care spune că ”ai fugit de dracu și ai dat de mă-sa”. Capitalismul sălbatic, mascat sub conceptul de ”piață liberă” produce aceeași foamete, frig și sentiment de mizerie morală cum a reușit comunismul lui Ceaușescu.

Și totuși ”piața liberă”, competiția și dezvoltarea personală a individului merg mână în mână dacă acceptăm câteva chestii:

  • Competiția nu e întotdeauna ceva util în societate sau poate fi chiar contra-productivă (ca în exemplul de mai sus).
  • Piața liberă nu e chiar atât de liberă și competitivă atât timp cât unii au resursele necesare pentru a se dezvolta personal iar alții nu. De aceea un sistem de genul celui de mai sus ar putea fi bun în educația publică (nu sunt specialist, dar e o idee care a fost explorată deja și aparent funcționează).
  • Poate că secretul unei societăți funcționale nu e competiția între indivizi ci colaborarea și cooperarea, așa cum susținea chiar și Adam Smith, cel care e citat atât de des de fanii ”pieței libere” și a competiției

Competiția ca soluția la orice

Mi-ar plăcea ca românii să ia o pauză de la fetișul acesta al ”pieței libere” și competiției, care e soluția pentru orice problemă.

  • ”Vreți servicii educaționale mai bune? E nevoie de mai multă competiție! Avem nevoie de școli private!” zic unii. Eu aș zice să ne concentrăm pe a face sistemul de stat mai bun și a oferi tuturor șansa unei educații bune.
  • Vreți servicii medicale mai bune? E nevoie de mai mai multă competiție! Avem nevoide de spitale private!” zic unii. Ce ar fi dacă am lua măsuri împotriva celor care de ani de zile sifonează bani din sistemul public? Cooperare, îmbunătățire, nu competiție

Efectiv pentru orice problemă a societății românești avem o clasă politică de dreapta care vrea privatizare și competiție. Uneori asta e o soluție, dar sunt sectoare de activitate unde competiția nu va rezolva nimic.

Cooperare, nu competiție!