Companiile IT americane vor fi taxate suplimentar în Vest

Companiile IT americane se pregătesc pentru impozite suplimentare. În cazul în care nu știați, cât timp România e ocupată cu glumele cu Dăncilă președinte iar presa românească ia bani de la patronate ca să le plângă pe umăr pentru pierderi fictive, în Europa de Vest se muncește.

De exemplu, în Marea Britanie se pregătește o nouă taxă pentru companiile IT americane:

From April 2020, the government will introduce a new 2% tax on the revenues of search engines, social media platforms and online marketplaces which derive value from UK users.

Detalii sunt de pe gov.uk și reprezintă un draft de lege.

Franța are și ea niște planuri similare pentru companiile IT americane (via Vatglobal):

The French Senate and the National Assembly have approved legislation which now means companies are liable for a 3% digital services tax when their digital revenue exceeds €750 million ($850m; £670m) worldwide and more than €25 million being generated through French revenue.

Austria vine și ea cu ceva similar (via KPMG):

The Austrian proposal would have provided for a digital tax to be imposed at a rate of 5% on the turnover from advertising services rendered in Austria, provided that the service provider has a global turnover of at least €750 million and a turnover in Austria (from online advertising services) of at least €25 million.

De ce vor să taxeze companiile IT americane?

Multe dintre marile companii IT americane și-au făcut subsidiare în Irlanda, care are un regim de impozitare favorabil. Firmele astea din Irlanda prestează servicii către companii din restul UE. Din cauza regulilor neadecvate de impozitare veniturile lor nu sunt impozitate în aceste țări în cea mai mare parte.

De ce? Pentru că actualele reguli de impozitare sunt scrise în anii 90. Schimbările tehnologice nu au fost însoțite însă și de schimbări în legislație.

Atunci când au fost scrise acele reguli internetul nu era teribil de dezvoltat. Dacă erai o companie din Irlanda și vreai să vinzi reclame către companii sau omuleți din Franța de exemplu nu prea puteai să o faci fără să ai un server în Franța. Dacă încercai să faci asta cu un server din Irlanda sau SUA ar fi mers prost. Așadar nu avea sens economic să faci asta și îți luai server în acea țară.

Așa că regulile de impozitare scrise în anii 90 au mers și ele pe același principiu. Ele ziceau ceva de genul: dacă ești din altă țară și faci bani din vânzarea de servicii electronice la noi în țară plătești impozit pe profitul obținut din țara noastră dacă ai un server aici.

Explicația ceva mai tehnică e că dacă ai server în acea țară generezi un sediu permanent care atrage după sine obligația de înregistrare în acea țară. Odată înregistrat urmai aceleași reguli de impozitare ca o firmă franceză.

Ce s-a schimbat?

Pe scurt: Tehnologia.

În anul 2019 nu trebuie să ai neapărat serverul în Franța ca să poți presta servicii electronice către francezi. Tehnologia de azi e suficient de bună pentru a permite unui server din SUA sau Irlanda să facă treaba asta.

Ba mai mult, dacă folosești servicii cloud (Amazon AWS de exemplu) atunci nici măcar nu știi unde sunt serverele tale.

Regula asta cu impozitarea doar dacă ai server în acea țară nu prea mai are sens deci. Dar a rămas în legislație pentru că taxarea între țări e reglementată prin tratate a căror negociere durează ani de zile. Iar țări ca Irlanda de exemplu nu vor accepta o renegociere care să le fie defavorabilă.

Așa că țările mari au început să ocolească aceste tratate internaționale și în loc să ceară bani din impozit pe profit introduc taxe noi. Practic, decât să renegocieze o grămadă de acorduri internaționale preferă să introducă o taxă nouă.

Cum arată taxa asta nouă?

Fiecare țară face lucrurile ușor diferit, dar ținta e aceeași:

  • În Marea Britanie taxa se aplică veniturilor obținute de motoare de căutare (ținta e Google), platforme social media (ținta e Facebook) și marketplace-uri (ținta e Amazon)
  • În Franța taxa se aplică platformelor care facilitează vânzarea de bunuri și servicii către clienți (ținta e Amazon, dar și Google sau Apple cu app store-urile lor). Pe lângă ele vor fi impozitate rețelele social media care obțin venituri din vânzarea de reclame sau managementul de date personale (Facebook e ținta evidentă)
  • În Austria taxa se aplică asupra serviciilor de vânzare de reclame digitale (țintele aici sunt Facebook și Google în special).

A se observa numele care se repetă: Facebook, Google peste tot, apoi Amazon în cazul Franței și Marii Britanii.

Ați auzit de ceva similar în România? În nici un caz, dimpotrivă atât PNL cât și USR au în plan reduceri de taxe. Ar fi buni banii ăia? Ar fi. Mai vorbim în 2021 când va fi foamete mare la Guvern.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments