Cineva la Facebook minte…iar

Facebook a lansat un fel de notificare sau link care îți poate spune dacă informațiile tale personale au fost ”culese” ca parte din scandalul Cambridge Analytica, despre care am mai scris si in trecut.

Puteți să vedeți și voi cum stați cu un click aici

În cazul meu textul zice așa:

Based on our available records, neither you nor your friends logged into „This Is Your Digital Life.”
As a result, it doesn’t appear your Facebook information was shared with Cambridge Analytica by „This Is Your Digital Life.”
”This is your life” e aplicația aia mizerabilă care a fost folosită pentru a culege datele.
Toate bune și frumoase, nu?…Nu prea!
Digi 24 a întrebat pe deștepții de la Facebook câte conturi din România au avut informațiile preluate:

78 de români şi-au instalat aplicaţia „This is your digital life”, cea care colecta datele personale şi le oferea apoi Cambridge Analytica.

Mai mult, alţi 112.343 de români, care erau în cercul de prieteni al celor 78, ar fi afectaţi de această problemă. Datele personale are acestora ar fi ajuns la firma de consultanţă britanică.

Știți care e problema cu afirmația asta? Că pare foarte puțin probabilă să fie adevărată!

Eu am cont pe  facebook de prin 2009 și am vreo 200 și ceva de prieteni. Nu prea dau add din proprie inițiativă așa că numărul a rămas la un nivel mic. M-am uitat de curiozitate pe la prietenii mei și majoritatea au undeva între 200 și 500 de prieteni.

Dacă 78 de oameni și-au instalat aplicația, dar 112.343 conturi au fost afectate, asta înseamnă că acei 78 de oameni au avut în medie 1.440 de prieteni! Și asta în cazul extrem în care niciunul din cei 78 nu aveau prieteni în comun!

M-am uitat un pic peste niște statistici și, la nivel mondial, media de prieteni pe facebook e 338! Iată ce zice Pew Research Centre:

Among adult Facebook users, the average (mean) number of friends is 338, and the median (midpoint) number of friends is 200. In other words, half of all Facebook users have more than 200 friends, and half have less than 200.

Ba mai mult, mediana (adică 50% dintre utilizatorii facebook la nivel mondial) au sub 200 de prieteni. Ceea ce mă face să mă întreb:

Cine sunt acele 78 de persoane cu un număr atât de mare de prieteni, mai ales având în vedere că facebook are o limită de 5.000 de prieteni / profil?

Sau, poate ar trebui să folosim de principiul numit: ”Briciul lui Occam”, care spune că nu trebuie să căutăm explicații complicate pentru anumite fenomene sau evenimente care au și explicații simple, pentru că, de cele mai multe ori, explicația cea mai simplă e și cea adevărată.

Mergând pe ideea asta putem să alegem între următoarele 2 explicații pentru numărul mare de oameni afectați:

  1. Acei 78 de oameni erau extrem de populari, un fel de mici vedete online, toți având mii de prieteni, ceea ce pare puțin probabil
  2. Datele au fost culese altfel decât prin mizeria aia de aplicație.

Aplicând briciul lui Occam eu tind să cred că a doua explicație e mai plauzibilă decât prima.

Ce înseamnă asta?

  1. Păi dacă un număr atât de mare de conturi au fost afectate deși doar 78 de oameni au instalat aplicația, eu tind să cred că mesajul facebook care îmi spune să stau liniștit e apă de ploaie. 
  2. Pare foarte puțin probabil ca 78 de oameni să fie capabili să ducă la pierderea informațiilor pentru 112.343 conturi având în vedere că numărul mediu de prieteni pe facebook e de 338 la nivel global.
Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x