Voi de la cine vă luați sfaturi economice?

Eu sunt unul din oamenii care țin la ideea că nu trebuie să îl întrebi pe Nea Gică de la pază dacă vaccinurile funcționează. Poți să îl întrebi de fotbal, de politică sau de alte treburi, dar nu chestii de genul ăsta.

Pe principiul ăsta iau medicamente în funcție de ce zice doctorul, chem instalatorul să îmi desfunde chiuveta și îmi iau sfaturile de economie de la economiști. Tocmai de aceea vă recomand să vă feriți de oameni aiurea de pe internet care vă dau sfaturi, inclusiv când vine vorba de economie.

De genul ăsta (sursă):

În ce este mai bine să ții economiile, în lei sau schimbați în euro? 

Răspunsul meu a fost mereu același: depinde de sumă și de cum procedezi cu schimbul valutar.

Nu chiar, depinde de dobânda la depozit (pozitivă în România azi, dar negativă în UE), inflație și costurile pe care le ai să convertești de 2 ori banii (RON către EUR apoi EUR către RON pentru a folosi banii).

Ce vreau să zic întâi este că n-am nici cea mai mică ideea despre cum va evolua cursul leu/euro în viitor. Mă aștept să se deprecieze în continuare, că economia noastră nu-i mai puternică decât a țărilor euro, dar nu știu dacă peste o lună de zile cursul va fi de 4,84 lei/euro sau de 5,2 lei/euro.

Deci nu are nici cea mai mică idee despre cum va evolua cursul, dar se așteaptă să se deprecieze. Erm…ce? Ăsta e punctul în care trebuie să vă opriți. Când vedeți fracturi logice de genul ăsta vă opriți și nu mai citiți.

Vă scutesc de restul articolului care e un șir lung de presupuneri și calcule care nu prea ajută pe nimeni.

De ce spun asta: pentru că singura modalitate prin care puteți alege o monedă sau alta eficient e să aveți un glob de cristal care prezice viitorul. Altfel, așa cum vă spuneam mai sus țineți cont de niște chestii:

  • majoritatea câștigați salariul în RON. A economisi în EUR înseamnă conversie RON către EUR. Apoi dacă vreți să folosiți banii conversie din nou EUR către RON. Pierdeți de 2 ori din diferența de curs valutar. Și nimeni nu vă schimbă bani la cursul BNR.
  • inflația în zona EUR nu e sub controlul României. O surpriză acolo vă poată devaloriza economiile la fel ca în economiile în RON.
  • comisioanele bancare sunt un cost important. Atât conturile în EUR cât și cele în RON au comisioane. Unele măricele.
  • dobânzile la depozite sunt mici pentru EUR. Sunt bănci care nici măcar nu mai oferă depozite în EUR deci retrageți mai puțin decât ați băgat dacă e să ținem cont și de comisioane.

Din cauza asta mă feresc să dau sfaturi financiare pe blogul acesta: nici eu nici alți oameni mult mai deștepți ca mine nu știm. În cel mai bun scenariu vă pot spune ce opțiuni sunt, dar nu mă simt ok să recomand o chestie cuiva. Lucrurile sunt mult prea complexe și prea puțin predictibile pentru a vă putea da un sfat care să nu aibă un disclaimer lung la fel.

Apropo de asta, câți dintre voi ați aruncat un ochi zilele astea pe pensiile voastre din Pilon II? Știți că s-a dus bursa în cap și odată cu ea și randamentele pensiilor voastre, nu?

Așa că atenție mare la sfaturile date aiurea pe internet. Un blogger care se pricepe la routere și burgeri nu neapărat bun și la economie.

P.S: Tot el publicase ieri un articol în care spunea că o marcă de purificatoare de aer ar putea filtra coronavirusul din aer.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rilache
3 months ago

Diverși, unii la cuțite (teoretic) cu alții.

De exemplu, nenea acesta nu-i suportă pe keynesiezi: https://www.youtube.com/watch?v=P3mgEttLTIU

anonim
3 months ago

În mod sigur nu iau sfaturi economice de la Adrian Vasilescu. Și nici de la mugur Isărescu.
În ce să ne ținem economiile? Ideal ar fi în de toate. Și cat mai mult. Și în lei. Măcar câteva zeci de mii. Și în euro. Si în bănci și la saltea. Câteva mii. Și în aur. Și în imobiliare. Și în terenuri agricole. Si in… Copii.

3 months ago
Reply to  anonim

Adrian Vasilescu da senzatia ca e pus acolo sa spuna lucrurile pe care ceilalti din BNR ar vrea sa le spuna, dar si-ar strica reputatia. Asa ca le zice el, ca si asa are un istoric de spus chestii din astea.

Andrei G
3 months ago

Cred ca una dintre cele mai echilibrate pareri de acest subiect le-am gasit in acest articol: https://lt3000.blogspot.com/2020/03/coronapocalypse-some-thoughts.html

Il recomand de altfel pe autor, mi se pare foarte rational si echilibrat in abordarile pe care le are, fara sa fie adeptul infocat al unui curent economic.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x