Cine câștigă și cine pierde din Referendum

Cu Referendumul proaspăt încheiat cred că putem să tragem niște concluzii despre câștigătorii și perdanții acestei stranii acțiuni politice. Începem cu prezența la vot pentru contextul necesar discuției:

Prezența la vot

Undeva la 20% din câte se pare, atât din ce zice Biroul Electoral Central cât și din numărătoarea paralelă a USR. Dezamăgire pentru unii, bucurie pentru alții. Pe mine sincer mă interesa mai puțin procentul și mai mult numărul de oameni care au mers să voteze la Referendum. În momentul în care scriu chestia asta BEC spune că votaseră 3.731.704 milioane de români. 3 milioane de semnături au stat la baza cererii ca acest Referendum să aibă loc. Referendumul nu doar consfințește existența acestor 3 milioane, dar împinge numărul lor aproape de 4 milioane. Ce reprezintă acești 3,7 milioane de oameni? Al cui electorat e? Vă explic mai jos:

Referendumul e o înfrângere de imagine pentru BOR

Actualul șef al Bisericii Ortodoxe Române a înregistrat o lovitură puternică și va fi probabil principalul pierzător în povestea asta. BOR păstorește teoretic aproximativ 16,7 milioane de credincioși în România, conform recensământului din 2011. Din acești 16,7 milioane aparent se poate baza pe cel mult 3,7 milioane, adică aproximativ 22%. Și când zic ”cel mult” sunt generos pentru că acest număr include și protestanții și catolicii care au ieșit la vot (deși nu sunt informații disponibile cu privire la prezența lor la vot). Cu o astfel de marjă va fi mai greu pentru BOR să negocieze bani și voturi în viitor. Asta nu înseamnă că politicienii nu se vor mai duce la BOR pentru voturi. Mai de grabă înseamnă că prețul plătit de politicieni pentru voturi către BOR va scădea ca urmare a acestui Referendum. De asemenea e o indicație clară a faptului că BOR e într-o poziție fragilă și că scandalurile din ultima vreme au mușcat puternic din popularitatea lor. Pe de altă parte s-ar putea ca BOR să aibă probleme în viitor dacă nu își potolește ambițiile politice, pentru că PSD și PNL nu doresc concurență din partea BOR ci cooperare. BOR nu are capacitatea de organizare a PSD sau PNL, motiv pentru care nu a știut cum să mobilizeze oamenii. Spera probabil să o facă PSD și PNL, dar nefiind an politic și neavând ce da la schimb acestora, BOR s-a trezit singură…și a dat greș. Sper să pot discuta în zilele viitoare despre opțiunile pe care le are BOR în momentul acesta.

Referendumul nu e o înfrângere pentru PSD

Știu, ai citit peste tot că Referendumul e o lovitură fatală pentru PSD, că partidul s-a prăbușit în sondaje, că nu sunt în stare să strângă oameni și așa mai departe. Dar hai să facem un pas în spate și să încercăm să ne detașăm un pic. În primul Referendumul nu spune nimic despre PSD. Știu, a fost convocat de un guvern PSD (cu Dragnea ca lider de facto), dar din câte înțeleg la nivel local a fost liniște cam peste tot. Altfel spus, sunt șanse mari ca mașina electorală a PSD să nu fi fost pornită cu ocazia Referendumului. Am citit mai multe ipoteze referitoare la cauzele probabile, dar eu sincer văd două majore:

 1. Lipsa mobilizării – O cauză importantă a rezultatului e lipsa unui semnal clar de mobilizare dat de Liviu Dragnea, care a fost destul de discret în timpul Referendumului. Așa cum explic mai jos Referendumul nu pare să fi fost interesant pentru el. Pe lângă asta ar mai fi și motive strategice pentru care PSD a stat deoparte.
 2. Lipsa banilor – Aud de la mai mulți oameni care lucrează pentru diverse instituții publice că nu ar mai fi bani pentru nimic și multe instituții publice taie ce pot și de pe unde pot. Totul e la nivel de zvonistică, dar ar explica apatia asta la un referendum convocat de PSD.

PSD nu a vrut să se bage în Referendum cu resurse iar aparentul eșec al Referendumului nu spune nimic despre electoratul PSD sau preferințele la vot ale românilor. De aceea aș spune clar și răspicat: Nu vă faceți iluzii, Referendumul NU e o înfrângere pentru PSD!

Referendumul și Liviu Dragnea

Încă nu îmi e clar care a fost intenția lui Dragnea cu Referendumul ăsta. Multă lume se aruncă să ne spună că Dragnea e terminat, că asta e o înfrângere decisivă pentru el că…bla bla bla. Dragnea a fost înfrânt decisiv de atâtea ori, dacă e să ne luăm după presă, încât publicul probabil nu înțelege cum de mai e șef al PSD. A fost Referendumul acesta o înfrângere decisivă pentru Liviu Dragnea? NU, nu văd nici un motiv pentru care ar fi. A fost Referendumul o înfrângere pentru Liviu Dragnea? E greu de spus pentru că nu e clar care a fost intenția lui Liviu Dragnea cu Referendumul acesta. BEC zice că în Teleorman prezența la vot a fost de 22,63%. Realist vorbind, dacă Liviu Dragnea ar fi fost interesat de Referendum, ar fi fost capabil de un scor mai bun în Teleorman, nu? Poate în celelalte județe nu se înțelege cu liderii PSD, poate a fost o revoltă în PSD și așa mai departe. Dar la el în județ putea să scoată mai mult dacă ar fi vrut asta!  Mie chestia asta îmi spune că Referendumul a avut alt scop, gen:

 • a fost paravan pentru niște negocieri,
 • poate că spera să treacă legea aia cu exploatarea zăcămintelor offshore în perioada asta
 • poate că spera la un OUG,
 • poate a vrut să facă uitat 10 august.

Nu știu ce a vrut să facă, dar îmi e clar că NU a fost interesat de Referendum altfel decât ca modalitate de a scăpa de presiunea publică. Cu ce scop? Asta e o întrebare la care era fain să răspundă ziariștii de investigații din România. Dar e liniște din câte văd pe frontul ăsta. Eu aș spune că folosind acest Referendum a reușit cel puțin să facă uitat 10 august 2018. Și doar pentru asta convocarea Referendumului și luna de zile de discuții pe subiect au fost o victorie pentru Dragnea.

A fost înfrânt CpF la Referendum?

Așa cum am explicat într-o postare de dinainte de Referendum, CpF nu a fost interesat de modificarea Constituției:

Au reușit să aducă în agenda publică subiectul și îl vor exploata la maxim, inclusiv în cazul unei înfrângeri. Odată certificate cele 3, 4, 5 sau mai multe milioane de voturi ”DA” CpF va avea grijă să anunțe pe toată lumea că 99% (sau 97% sau 95% sau cât va fi procentul) dintre români au votat DA. Nu va conta că nu s-a atins cvorumul minim, ei se vor fi ales cu publicitate. Până la urmă la asta se rezumă Referendumul: o campanie de marketing uriașă pentru CpF.

Tot cu ocazia asta putem să mai bifăm o realizare pentru CpF: au confirmat că acele 3 milioane de voturi sunt reale. Iată și un comunicat al lor (via Hotnews):

​Cred că trăim o zi istorică chiar dacă țelul nostru e neîmplinit și nu am putut revizui Constituția. Data viitoare vom reuși. (…)  Nimeni nu va mai putea spune că sunt doar niște semnături. E vocea unei părți a poporului român și această voce trebuie să cântărească. (…) Să fim bucuroși pentru această zi. Acest vot creștin există. Există o parte acestui popor de patru milioane care a trecut peste campania de dezinformare. Nu se mai poate legifera împotriva unei astfel de voci

Semnalul politic din text e clar: Acele semnături au fost transformate în voturi!  CpF a demonstrat că 3,7 milioane de oameni votează religios iar ei sunt capabili să aducă acele voturi. Da, era fain dacă ieșeau mai mulți oameni la vot, era și mai fain dacă atingeau pragul, dar orice vot peste cele  3 milioane e un câștig pentru CpF. CpF a ieșit mai puternică din Referendum: Religia și doctrina conservatoare are o voce în România, iar acea voce e CpF! 

Concluzii

 • BOR iese șifonată din povestea asta cu Referendumul
 • CpF va deveni mai puternică din Referendum
 • Referendumul NU e o înfrângere pentru PSD
 • Referendumul NU e o înfrângere nici pentru Liviu Dragnea.

În zilele următoare sper să îmi pot face timp să mai scriu câteva chestii despre Referendum:

 • Ce ne spune Referendum despre conservatori și progresiști în România
 • De ce a votat Iohannis la Referendum și cum trebuie citit acel vot
 • De ce nu s-au băgat PSD și PNL în susținerea Referendumului
Versiune de printat
Spune-le si altora

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of