Chestii interesante 17-24

De ce nu le place românilor democrația

Românii și bârfitul despre colegi

IT-ul românesc nu inovează, ci lucrează pentru alții

Cum arată România la 99 de ani de la Marea Unire: o țară divizată politic, social și economic, în care Transilvania crește în timp ce Muntenia și Moldova scad de la an la an.


Documentaria e un site de documentare fotografice. Practic, nu e o poveste în care sunt aruncate și poze ci invers, sunt jurnale fotografice despre anumite subiecte, cu o poveste țesută în jurul pozelor (pe care trebuie să dați click pentru a le vedea în galerie). Două astfel de povești astăzi:

Povestea țiganilor care trăiesc la marginea orașului Baia Mare căutând prin deșeurile de pirită după metal pe care să îl vândă.

Cum își vând pepenii oltenii din Dăbuleni


În Munții Hymalayei trăiesc oameni care culeg mierea unei specii de albină sălbatică, uriașă și deosebit de agresivă. Nici mierea nu e una obișnuită ci conține neurotoxine și este folosită în ritualuri, dar și ca medicament. Un articol foarte bun cu poze fantastice și video 360, marca National Geographics

Venezuela trece printr-o criză financiară fără precedent. Oamenii mor de boli care se pot vindeca pentru simplul motiv că niciun spital sau farmacie din țară nu are medicamentele care să le salveze viața. Așa că oamenii apelează la vraci și alte leacuri din bătrâni. Un reportaj remarcabil tot de la National Geographics.


Povestea matematicianului Kurt Godel, un matematician extraordinar, dar și un om excentric: a descoperit o chichiță în Constituția SUA care ar permite unei persoane să ajungă dictator, chestie care era cât pe aci să îl facă să pice testul de cetățenie în SUA. Norocul lui a fost bunul său prieten Albert Einstein, care îl cunoștea pe judecătorul cu care a avut testul respectiv.

Povestea jocului Monopoly, inventat de o tipă pentru a demonstra cât de urât era capitalismul american în era marilor industriași.

Copii supra-dotați nu ajung genii. Din câte se pare cei pe care îi numim genii au fost doar copii lăsați să alerge după curiozitățile lumii lor și nu forțați spre un domeniu anume.

Un interviu cu omul care finanțează grupări rasiste din Statele Unite și a devenit un susținător puternic al lui Trump în timpul campaniei acestuia. Interviul merită citit pentru a înțelege cum funcționează mintea unui om care nu poate tolera oamenii de altă rasă lângă el, dar arată ca un om perfect respectabil și e un afacerist destul de bun.


Keynes despre Malthaus, un tip din secolul XIX care a zis că dacă oamenii se înmulțesc prea mult, omenirea va rămâne fără mâncare. Chestia interesantă e că, deși toată lumea face mișto de el acum, afirmația lui era adevărată atunci când a facut-o, dar și în 58 din 60 de secole de când avem dovezi scrise despre oameni.

Încă o dovadă că munca (L), ca și factor de producție își pierde însemnătatea în fața capitalului, de data prin prisma marjelor de profit ale marilor companii de tehnologie

Revenirea surprinzătoare a Microsoftului explicată sau cum încearcă o companie să își revină după ce a pierdut monopolul pe piața sistemelor de operare.


Artă: De data asta ceva mai ciudat, o serie de gif-uri în mișcare

Comic: Definiția unui croissant

Muzică (click pe versuri):

Ah, I’d love to wear a rainbow every day,
And tell the world that everything’s OK,
But I’ll try to carry off a little darkness on my back,
‘Till things are brighter, I’m the Man In Black

Video: Un tip s-a gândit că ar fi cool să facă un clip ceva mai neobișnuit

 

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments