Ce citesc

 

Citesc mult și citesc din domenii care nu au neapărat legătură cu economia. Dar sunt unele surse de informații la care revin des și cărți care m-au ajutat să înțeleg mai bine lumea în care trăiesc.

Pe internet

Pe internet totul e relativ și e ușor să cazi pradă știrilor false sau opiniilor eronate (intenționat sau nu). Tocmai de aceea fac destul de mult research înainte de a ma baza pe o anumită sursă de informații atunci când încerc să îmi formez o opinie. Site-urile de mai jos nu m-au dezamăgit până acum:

Alphaville – Blogul celor de la Financial Times este o adevărată comoară când vine vorba despre informații din lumea finanțelor și a macro-economiei. Blogul este gratuit, dar trebuie să vă faceți cont pentru a putea citi. Nu se cer informații personale, doar un e-mail și parolă.

Stratechery – Un blog de opinii fenomenal al lui Ben Thompson pe partea de tehnologie. Nu am citit nicăieri pe internet analize mai bune decât ale lui. Actualizează mai rar, dar și când o face postările lui au conținut consistent.

Paul Krugman – Blogul lui Paul Krugman gazduit de New York Times este o sursă excelentă de informații în principal pe partea de macro-economie.

Techcrunch – Website ceva mai serios cu știri despre tehnologie.

New York Times – Probabil cel mai bun ziar din lume din punct de vedere al calității articolelor.

The Economist – Din păcate au un paywall care e uneori enervant, dar analizele lor pe partea de economie și politică sunt foarte bune.

Reddit – un website cu mai multe forumuri pe teme ce variază de la tehnologie, istorie și politică până la gif-uri cu MASH sau pisici.

Zoso – citesc blogul lui Vali Petcu pentru articolele despre social-media, pentru știrile zilnice și sfaturile despre blogging pe care le oferă.

Cărți

Cu cărțile e ceva mai greu. Sunt multe cărți bune în lumea asta, dar puține îți pot schimba felul în care privești lumea.

Avuția națiunilor – Adam Smith

Ar trebui să fie punctul de început și prima lectură a oricărei persoane care vrea să înțeleagă economia. Adam Smith a fost primul economist în adevăratul sens al cuvântului din punctul meu de vedere iar cartea sa explică foarte bine, chiar și acum, principiile de bază ale economiei: Nu bunăvoința ne pune pe masă mâncarea, ci interesul fiecăruia de a câștiga ceva dintr-o tranzacție.

Pledoarii imposibile – Walter Block

Nu sunt libertarian, dar „Pledoarii imposibile” a lui Walter Block este o carte ce trebuie citită indiferent dacă ești inginer, economist, avocat sau muncitor pe șantier. Cartea asta te învață înainte de toate să privești lucrurile dintr-o perspectivă utilitaristă, lipsită de prejudecățile pe care societatea ți le bagă în cap. O recomand ca punct de plecare pentru orice persoană care vrea să înțeleagă economia. Atenție însă, unele exemple sunt duse la extrem nu neapărat din convingere ci pentru a demonstra o idee, aceea că nu orice lucru despre care majoritatea oamenilor cred ca e rău, chiar e rău. Cartea poate fi citită gratuit în limba română în limba engleză, după preferințe.

Teoria generală a ocupării forţei de muncă, a dobânzii şi a banilor – John Maynard Keynes

Cartea care a influențat cel mai puternic politica economică a secolului XX și care nu are nevoie de alte introduceri. O carte mai greu de citit, scrisă ca un tratat de economie. Dacă nu ai răbdare să o citești există rezumate foarte bune ale ei disponibile online Fie că ești de acord sau nu cu concluziile lui Keynes, cartea trebuie citită.

Conștiința unui liberal – Paul Krugman

O carte de bază pentru a înțelege ce înseamnă neokeynesismul, liberalismul și progresismul în Statele Unite, atât ca doctrină politică, cât și ca principii economice.

Libertatea de a alege – Milton Friedman

O carte mai ușor de citit și care apelează mai mult la sentimente decât la logică decât cea anterioară, dar care explică foarte bine de ce un sistem economic egalitarian, precum cel comunist este sortit eșecului. Totuși, cartea trebuie citită și înțeleasă într-o notă ponderată, dat fiind că a fost scrisă în anii 70 când keynesismul începuse să își arate limitele.

Psihologia mulțimilor – Gustave le Bon

O carte de referință pentru a înțelege cum funcționează politica modernă și de ce mulțimile sunt ușor de manipulat. Concluzile lui Gustave le Bon mi se par și mai relevante în contextul răspândirii social-media printre persoanele cu venituri medii și mici.

Etica protestantă și spiritul capitalismului – Max Webber

O carte buna pentru cei care vor să înțeleagă cum apariția protestantismului a marcat și începutul capitalismului și a supremației anglo-saxone în lume.

P.S: Ca să nu fie discuții, eu nu câștig nimic de pe urma linkurilor postate. Dacă găsești cartea mai ieftin în altă parte, be my guest 🙂