Câteva gânduri despre USR

Nicușor Dan (ND să îi zicem) a decis astăzi să își facă seppuku în urma deciziei membrilor USR de a adopta o poziție oficială în privința referendumului. Subiectul e amplu dezbătut în presă și pe facebook așa că nu vreau să insist foarte mult, dar cred totuși că merită punctate câteva chestii pentru posteritate:

  • Nicușor Dan dă dovadă de imaturitate politică – asta e impresia mea și a multor oameni. Poate știe el ceva și noi nu, dar altfel pare că se comportă ca un copil care își ia jucăriile și pleacă. O atitudine constructivă ar fi fost să își dea demisia din funcția de președinte, dar să rămână membru USR.
  • O poziție oficială în privința referendumului e non-subiect astăzi – Aici Nicușor Dan (ND să îi zicem) are dreptate, România are probleme mai grave decât acel referendum. Justiția e aproape în genunchi, Guvernul se tot răzgândește în privința planurilor, copiii României mor pe capete pentru că nu există vaccinuri în spitale, dar problema nr. 1 al partidului cu al 3 scor din România e referendumul.
  • Drepturile minorităților sexuale, globalizare vs. naționalism, religios vs. laic, progresism vs. conservatorism sunt temele viitorului – Aici adversarii lui ND au dreptate, partidul nu poate trăi doar pe spatele faptului că ei nu sunt PSD și au nevoie de o identitate comună. A se poziționa drept un partid progresist poate fi deci baza ideologică a unui partid fără ideologie. Asta înseamnă însă renunțarea la probleme concrete pentru a putea capitaliza asupra diferențelor de ideologie.
  • USR se va rupe – Asta cred că e clar pentru toată lumea și e consecința firească a faptului că în USR sunt și persoane cărora progresismul nu le inspiră lucruri bune. Rămâne de văzut cât de gravă va fi ruptura însă și unde se vor duce acei oameni.
  • Nu cred că Cioloș va veni în USR după plecarea lui ND – Știu că la asta visează mulți în USR, dar Cioloș e un politician abil și nu va risca să intre într-un partid care riscă să nu prindă următoarele alegeri. Cred că va aștepta să se liniștească apele apoi va vedea cum stă USR în sondaje și ca potențial de dezvoltare. Dacă USR de peste un an va arăta mai coerent decât în prezent cred că vor exista șanse de cooperare cu Cioloș, în partid sau în afara sa.

Cum zic cei de la Utopia, cam ăsta e traseul politic al lui ND în USR:

 


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Versiune de printat
Spune-le si altora

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of