Câte femei sunt în facultățile cu profil de IT în România?

Văd des lume care se cearta pe internet pe diverse subiecte legate de IT. Subsemnatul a scris despre scutirea acordată IT-iștilor atât de bine încât s-a trezit cu articolul său enunțat idee cu idee de Ludovic Orban.

Ce mă surprinde însă când văd lume certându-se pe internet e că mai toți sunt bărbați. Luați articolul ăsta al lui Vali Petcu drept exemplu și numărați câte femei comentează acolo.

Situația pare destul de disproporționată în momentul de față când vine vorba de raportul femei vs. bărbați în IT, dar sunt și vești bune la orizont. Conform Eurostat România are unul din cele mai mari procente de femei care studiază în facultăți axate pe IT!

România e pe locul 2, cu 32%, după Belgia cu 37%. Cifrele sunt reprezentative pentru anul 2018. Dacă vreți să vedeți exact cifrele de școlarizare le găsiți la Eurostat.

Cu o floare nu se face primăvară însă. Deși procentele de mai sus arată bine, nu trebuie să uităm că România e una din țările din Europa cu cel mai mic număr de oameni cu studii superioare.

Așa că, peste câțiva ani de zile s-ar putea să nu mă mai cert cu atâția bărbați când spun că scutirea din IT ar trebui să dispară. Probabil mă voi certa (și atunci) tot pe tema asta, dar cu mai multe femei.