Câte femei sunt în facultățile cu profil de IT în România?

Văd des lume care se cearta pe internet pe diverse subiecte legate de IT. Subsemnatul a scris despre scutirea acordată IT-iștilor atât de bine încât s-a trezit cu articolul său enunțat idee cu idee de Ludovic Orban.

Ce mă surprinde însă când văd lume certându-se pe internet e că mai toți sunt bărbați. Luați articolul ăsta al lui Vali Petcu drept exemplu și numărați câte femei comentează acolo.

Situația pare destul de disproporționată în momentul de față când vine vorba de raportul femei vs. bărbați în IT, dar sunt și vești bune la orizont. Conform Eurostat România are unul din cele mai mari procente de femei care studiază în facultăți axate pe IT!

România e pe locul 2, cu 32%, după Belgia cu 37%. Cifrele sunt reprezentative pentru anul 2018. Dacă vreți să vedeți exact cifrele de școlarizare le găsiți la Eurostat.

Cu o floare nu se face primăvară însă. Deși procentele de mai sus arată bine, nu trebuie să uităm că România e una din țările din Europa cu cel mai mic număr de oameni cu studii superioare.

Așa că, peste câțiva ani de zile s-ar putea să nu mă mai cert cu atâția bărbați când spun că scutirea din IT ar trebui să dispară. Probabil mă voi certa (și atunci) tot pe tema asta, dar cu mai multe femei.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Malcolm
4 months ago

Mirarea ta e ca nu comenteaza femeile pe site-ul unui blogger tot mai putin relevant mediatic? „Ce mă surprinde însă când văd lume certându-se pe internet e că mai toți sunt bărbați.”- Cred ca aici se aplica teorema „vezi ceea ce vrei sa vezi”, eu pe la stiri politice vad mereu in top-commenturi cucoane la 40-50 de ani (si mai tinere, dar mai rar, astea tinere de obicei rasar pe chestii sociale) dandu-si cu parerea despre orice in ciuda cunostintelor destul de limitate (valabil si la barbati). Cat despre „vesti bune la orizont”, nu e nimic la orizont, e chestie foarte reala si se petrece de ani buni, nu e vreo noutate ca sunt tot mai multe fete care se baga pe profilul asta, parca acum doi ani tin minte stire ca la Poli erau mai multe fete decat baieti. Si eu cand am terminat aveam o gramada de fete… Read more »

Malcolm
4 months ago
Reply to  Daniel

Mie mi se pare din start pusa complet gresit problema la modul ca “va trebui sa treaca o generatie pana sa se echilibreze raportul asta”. De ce trebuie neaparat sa se echilibreze, de ce e asta un scop in sine? Nu mi se pare deloc in regula, oamenii sunt diferiti, poate femeile efectiv nu au un interes ridicat in ceea ce priveste IT-ul, ce faci, le fortezi tu sa lucreze in domeniu ca vrei sa iti dea bine raportul ala sa fii multumit ca faci lumea un loc mai bun? Am lucrat o perioada in IT, din nou, n-am facut raportul, dar erau mai putine femei si din ce in ce mai putine pe ce crestea nivelul de dificultate. Adica erau foarte multe femei in HR, QA, QC, dar nu foarte multe programatoare sau pe front-end. E o discutie mult mai complexa aici, dar din experienta personala, mie imi pare… Read more »

Malcolm
4 months ago
Reply to  Daniel

Ca idee, nici eu nu sunt de parerea ca IT-istii sunt vreo elita intelectuala a societatii actuale si daca ar fi dupa mine as taia si scutirea aia de impozit, a fost utila la vremea aia, azi e tinuta doar de teama ca se pierd voturi. E printre putinele lucruri la care rezonez cu Orban.

anonim
4 months ago

Ai un punct de vedere cam sexist cand iei punct de reper blogul lui zoso. De ce nu pe al andreei raicu (de exemplu).
Pe de alta parte uite aici doua articole interesante in care se vede ca incercand sa demonstreze ca femeile sunt „discriminate” in industria it cercetatorii afla ca de fapt informaticienii nu au nevoie de matematica ci de limbi straine… Unde dai si unde crapa.
https://www.fastcompany.com/90470552/surprising-study-reveals-what-makes-a-good-coder-and-its-not-math
https://www.washington.edu/news/2016/10/12/why-do-some-stem-fields-have-fewer-women-than-others-uw-study-may-have-the-answer/
Stii parerea mea despre „itistii” romani. Strungari digitali si asiatati sociali de lux. Departe de „hobbistii” lui bill gates de acu 45 de ani.

Combo
4 months ago

Nu mai știu unde dar am văzut că pe măsură ce nivelul de bunăstare al unei societăți crește, procentul femeilor în meserii tehnice scade. Iar idea la care ajunseseră oamenii ăia era că atunci când societatea e săracă, inginerie are șanse mai mari să îți asigure un trai bun. Când meserii mai sociale au aceiași șansă, femeile se îndreaptă mai degrabă către aceste meserii și scad procentele în inginerie.

Și empiric, din ceva sute de programatori în US, toate femeile erau din Rusia, România, Ucraina, India, China etc Americani aveam. Nici una din US. La marketing și hr era plin de americance.

Poate că oamenii nu vor neapărat să facă niște meserii doar să dea bine statistica de egalitate între sexe. 🙂

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x