De ce nu prea câștigă echipele de fotbal din capitale Liga Campionilor?

A trecut și finala Ligii Campionilor și cu prilejul acesta am aflat și eu de un fenomen ciudat din fotbalul european. Se pare că trofeul Ligii Campionilor și Cupa Campionilor Europeni (competiția predecesoare) sunt câștigate foarte rar de echipe din capitale europene.

Exemple:

  • În Anglia singura echipă din capitală care a câștigat Liga Campionilor e Chelsea. Iar asta s-a întâmplat o singură dată, după ce Abramovici a pompat enorm de mulți bani în echipă. În rest Anglia se laudă cu performanțele echipelor din afara capitalei: Liverpool, Manchester United, ba chiar și Nottingham Forrest (de 2 ori) și Aston Villa.
  • În Franța singura echipă care a câștigat Liga Campionilor e Olympique de Marseille. PSG, echipa Parisului, în ciuda faptului că are bani gârlă nu reușește să câștige trofeul.
  • În Germania Berlinul nu prea există pe harta fotbalului. La nivel de Liga Campionilor Bayern domină ca număr de trofee, dar pe lista câștigătorilor se află și SV Hamburg și Borussia Dortmund.
  • În Italia fotbalul în ultimii ani a fost dominat de Juventus Torino, dar dacă ne uităm pe lista câștigătorilor vedem că AC Milan e ca nr. număr de trofee peste ei. Pe lista câștigătorilor se mai află și Inter Milan. Roma nu are nici o echipă cu trofeu in schimb.

Sunt și excepții deși oarecum discutabile:

  • Spania e exemplul cel mai evident unde o capitală a dat în mod consistent o câștigătoare a Ligii Campionilor. Dar succesul Madridului e explicabil prin faptul că echipa din capitală a fost ajutată puternic de regimul lui Franco.
  • Portugalia e un alt exemplu, acolo unde Benfica Lisabona se află pe lista câștigătorilor Ligii Campionilor. Problema e că ambele trofee sunt obținute în anii 60 (1961 și 1962 mai exact). De atunci însă nimic, deși Liga Campionilor a fost câștigată de 2 ori de o altă echipă portugheză: FC Porto (1987 și 2004).
  • Olanda găzduiește un alt gigant al fotbalului european în materie de trofee: Ajax Amsterdam, echipă cu 4 trofee. Problema aici e următoarea: Amsterdam nu prea e capitala Olandei decât pe hârtie, majoritatea instituțiilor statului fiind situate în Haga. Dar Olanda a mai luat Liga Campionilor prin PSV Eindhoven și Feyenord Rotterdam.
  • România are pe Steaua București iar Iugoslavia pe Steaua Roșie Belgrad, două echipe fanion din două țări comuniste care au alocat resurse vaste pentru a sprijini cluburile din capitală.

Care e explicația?

Drept să vă spun nu am reușit să găsesc o explicație exactă pentru acest fenomen. Fenomenul e cunoscut de ceva timp și a fost discutat de multe ori, dar nu s-a putut ajunge la un consens.

Există însă o explicație care mi-a sărit în ochi și care aduce o idee foarte interesantă în discuție. Ideea a fost prezentată într-o carte numită ”Why England Loose” care discută fenomene fotbalistice ceva mai ciudate. Cred că am să cumpăr cartea pentru că pare interesantă. Dacă nu aveți chef să cumpărați cartea puteți citi un rezumat făcut de autorii cărții în Financial Times.

Oamenii ăștia vin cu o observație interesantă: mai toate cluburile care au dominat fotbalul din anii 50 până prin 2010 au o chestie în comun – sunt din orașe industriale vechi.

Anglia are Liverpool și Manchester, locuri unde revoluția industrială a și început de altfel. În Franța avem Lyon, Marseille, în Spania avem Barcelona ca și centru industrial. În Germania evident că vom avea Munchen în zona industrială a Bavariei (industria auto) și Dortmund în zona Rhin-Ruhr, faimoasă pentru industria metalurgică. În Italia avem Milano și Torino, ambele în nordul industrializat al Italiei, locație cu uriașe fabrici pe vremuri.

Ce treabă are industria cu fotbalul? Ei bine, nu e foarte clar de ce, dar mai toate cluburile cu tradiție au apărut în orașele industriale. Iar aceste cluburi au fost în permanență mai bine reprezentate în competițiile interne. E posibil ca succesul lor să se datoreze susținerii puternice venite din partea muncitorilor, prezenți în număr mare la stadion. Atenție, vorbim de o lume în care cei mai mulți bani nu veneau din drepturi de televizare sau tricouri ci din biletele plătite de fanii veniți la stadion. E o lume de dinainte de șeici arabi care cumpărau tot cu petrodolarii lor.

Dar de ce veneau mai mulți oameni la stadion în orașele industriale și mai puțin în capitală? Greu de spus, autorii acelei cărți spun că muncitorii erau in mare parte din oameni dezrădăcinați, veniți de la sat, aflați departe de familii și care simțeau nevoia de a se simți parte dintr-o comunitate. Iar cluburile de suporteri, galeriile și meciurile de fotbal le ofereau acel sentiment de a aparține unui grup.

Nu știu dacă asta e explicația, dar cert e că și în 2020 o echipă dintr-un oraș industrial a câștigat Liga Campionilor. Sunt curios cât va ține fenomenul acesta având în vedere forța financiară fabuloasă a unor orașe precum Paris sau Londra.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alex Petre
Alex Petre
1 year ago

Asta cu Real Madrid e partial adevarata, au 6 cupe pe vremea lui Franco si 7 altele multi ani dupa, ultimele 3 consecutive acum cativa ani. Benfica Lisabona are 2 cupe cu Eusebio si alte 7 finale pierdute, vezi blestemul lui Bela Guttman. Si acum sa fim seriosi, ce performante interne su AS Roma sau Lazio Roma vs. Juve, Milan si Inter sau echipele londoneze vs. Man United sau Liverpool? Ca sa nu mai zic ca PSG exista doar din anii ‘70. Pana prin ‘95 doar castigatoarele campionatelor sau aCupri Campionilor din anul precedent (cazul lui Nottingham Forrest cu 1 campionat in Anglia si 2 Cupe ale Campionilor) mergeau in Cupa Campionilor. Si acestea erau rar din capitala in majoritatea campionatelor tari. Iar Steaua Rosie Belgrad a luat Cupa in 1991 dupa caderea comunismului beneficiind de o generatie de fotbalisti (iugoslavi) exceptionala, iar Partizan Belgrad are o cupa pierduta in… Read more »