Care sunt proprietățile benefice ale cepei?

Ceapa este un aliment cu o istorie străveche: originară din Asia, a fost cultivată în Italia încă din Evul Mediu și apreciată atât pentru gustul său, cât și pentru proprietățile sale nutritive și curative, cunoscute chiar și de strămoșii noștri. După cum vom vedea, de fapt, această legumă are caracteristici inflamatorii și dezinfectante și acționează eficient pentru a rezolva diverse probleme din organismul nostru.

Există numeroase varietăți: pe lângă celebra ceapă albă, există cea roșie – cum ar fi Tropea – și cea blondă, iar numai în Italia există peste 20 de tipuri diferite, dintre care multe sunt protejate și de prezidiul Slow Food, cum ar fi ceapa Certaldo, Cavasso și Giarratana.

Astăzi, să aprofundăm împreună particularitățile și proprietățile cepei, pentru a descoperi și pentru ce afecțiuni este un aliat valabil și cum să o facem mai digerabilă.

Proprietățile nutriționale ale cepei

Ceapa (denumirea științifică Allium Cepa) face parte din aceeași familie cu usturoiul, arpagicul și prazul, alimente care sunt, de fapt, similare atât ca formă, cât și ca gust.

Ceapa, așa cum am menționat, are foarte puține calorii, deoarece este compusă în principal din apă, și are proprietăți pozitive remarcabile , deoarece conține

  • apă
  • enzime
  • proteine
  • carbohidrați
  • zaharuri solubile
  • grăsimi, în cantități foarte mici
  • sodiu, sulf, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fosfor, crom
  • vitaminele A, B1, B2, B3, C, E
  • flavonoide în procente ridicate
  • glucochinină, un hormon vegetal.

Proprietățile benefice ale cepei

Elementele enumerate au un efect pozitiv asupra organismului nostru: în special, după cum vom vedea imediat, ceapa are proprietăți antiinflamatoare, depurative și antibiotice, normalizează flora intestinală, ajută funcțiile metabolice și purifică organismul.
Să vedem mai îndeaproape care sunt beneficiile promovate de consumul lor și ce boli și tulburări pot fi contracarate datorită acestor legume.

Proprietăți antihistaminice, antihipertensive, antibacteriene, antiinflamatoare și antiseptice

Ceapa este un aliat valoros pentru a preveni și contracara congestia nazală și respiratorie, de exemplu în cazul alergiilor, pentru a combate răcelile și dacă în organism sunt prezente diverse inflamații.

Fluidifică sângele și ajută la combaterea hipertensiunii

Proprietățile de fluidificare a sângelui ale cepei ajută la îmbunătățirea condițiilor cardiovasculare și la contracararea hipertensiunii și a problemelor conexe. Supa de ceapă, de exemplu, se numără și printre rețetele prietenoase cu inima, recomandate pentru prevenirea infarctului.

Acțiune diuretică

O altă proprietate benefică a cepei, datorită conținutului ridicat de apă, este acțiunea diuretică: această legumă poate ajuta la prevenirea – și vindecarea – infecțiilor urinare și a problemelor de retenție a apei.

Hipocolesterolemiantă și hipoglicemiantă

În plus, ceapa ajută la scăderea colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge: ea este, prin urmare, un bun aliat pentru cei care suferă de diabet, dar și pentru a combate ateroscleroza.

Ele întăresc oasele

Aceste alimente, fiind bogate în calciu, acționează pozitiv și asupra oaselor, ajutând scheletul nostru să se întărească și combătând astfel problemele legate de vârstă, precum osteoporoza.

Ele purifică pielea și curăță organismul

Așa cum am menționat, ceapa are și o puternică acțiune purificatoare legată de proprietățile sale diuretice: de aceea, consumul de ceapă ajută la purificarea pielii, făcând-o astfel mai luminoasă, și la eliberarea organismului de bacterii și toxine.

Ceapa: ce contraindicații?

În general, ceapa, datorită numeroaselor sale proprietăți benefice, acționează ca un excelent energizant și echilibrant: consumul regulat al acestui aliment poate ajuta, prin urmare, la un mai bun control metabolic și, în general, la mai multă luciditate și energie.
Cu toate acestea, ceapa nu este recomandată – sau este recomandată o utilizare foarte limitată – în cazuri de

  • aciditate puternică a stomacului
  • hernie hiatală
  • probleme intestinale
  • meteorism.

În plus, merită să ne amintim că în timpul alăptării, deși nu este descurajată, ceapa poate da un gust neplăcut laptelui.

Cum să gătești ceapa pentru a o face mai digerabilă și a combate respirația urât mirositoare

Ceapa este o legumă cu adevărat portentoasă: după cum știm, totuși, nu este întotdeauna ușor de digerat, nu în ultimul rând din cauza gustului său puternic, înțepător și foarte persistent, care, printre altele, poate duce adesea la episoade de respirație urât mirositoare.

De fapt, ceapa nu este greu de digerat în sine, dar poate fi prost tolerată în funcție de caracteristicile fiecărui organism și de cât de deranjat este de mirosul pe care îl lasă în urmă.
În general, se pot lua anumite precauții pentru a trata acest aliment și a elimina, cel puțin parțial, mirosul și aciditatea:

  • în primul rând, este indicat să nu se folosească ceapă încolțită, ci cea proaspătă și parfumată, deoarece este mai digerabilă;
  • de asemenea, este bine să nu tăiați leguma paralel cu fibrele, ci să o rupeți în direcția opusă, astfel încât fibrele în sine să rămână intacte și să fie astfel mai bine asimilate.

Există, de asemenea, câteva „remedii ale bunicii” care vizează reducerea acidității:

  • Înainte de gătit, puteți încerca să înmuiați ceapa în apă rece timp de aproximativ o jumătate de oră, schimbând apa de câteva ori: acest lucru va reduce gustul și mirosul. De asemenea, puteți adăuga o lingură de oțet alb la înmuiere.
  • Alte metode similare sunt tamponarea cepei cu sare fină și apoi punerea ei în apă, sau tăierea ei în felii și așezarea lor între câteva cuburi de gheață.
  • Ceapa poate fi înăbușită înainte de a fi gătită într-o oală cu lapte sau bulion.

Dacă, pe de altă parte, am mâncat deja ceapă și suferim de respirație urât mirositoare, putem mesteca câteva cuișoare, sau o frunză de mentă sau pătrunjel, sau ronțăi un bob de cafea.

Cum se folosește ceapa: mai bine crudă sau gătită?

Pentru ca ceapa să își păstreze toate proprietățile nutritive, cel mai bine este să o consumăm crudă, deoarece în timpul gătitului se pierd sulfurații și flavonoidele, substanțe care nu rezistă la căldură. Dacă, totuși, gustul cepei crude nu este tolerat sau dacă vă este teamă să nu o digerați corect sau să suferiți de respirație urât mirositoare, puteți urma indicațiile de mai sus sau să blanșiți ușor această legumă într-o tigaie sau în cuptor.
Să analizăm împreună câteva sfaturi pentru a crea rețete folosind ceapă pentru toate gusturile: crudă, gătită sau doar scaldată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *