Când piața nu le dă dreptate, libertarienii o ignoră

Florin Cîțu tot prezice apocalipsa de prin 2016 și tot spune că România se împrumută mai scump decât Grecia. Iar ăsta evident e un semn al dezastrului!

Ei bine, uneori mai apar și știri de genul ăsta (via Profit.ro):

Băncile comerciale s-au oferit să împrumute statul cu 2,53 miliarde de lei la licitația de titluri de stat de luni, prin care Ministerul Finanțelor dorea să împrumute doar 600 milioane de lei pe termen de cinci ani. Emisiunea, la care cererea băncilor a depășit de peste patru ori oferta statului, s-a adjudecat la o rată medie a cuponului de 4,5%. 

Ce spune asta? Spune că statul român s-a dus să se împrumute 600 milioane, dar a primit oferte pentru 2,53 miliarde. Asta înseamnă că dobânda propusă de 4,5% era foarte atractivă.

Conform BNR însă, undeva la 3% sau mai mult din acel 4,5% e inflație:

Așadar dobânda reală la care s-a împrumutat statul e undeva între 1% și 1,5%. Și pentru asta oferta a depășit cererea de 4 ori cererea! Așa arată un stat în care s-a instaurat apocalipsa economică? Așa arată un stat despre care piața crede că e aproape de a intra în faliment?

Și atenție, asta e vocea pieței, adică acel zeu venerat de libertarieni. Dar, ca orice altă religie, preoții acestei religii aud și aplică selectiv învățămintele zeului lor.

Piața zice că România nu se împrumută scump. Preoții ei se fac însă că nu aud! Dar dacă libertarienii nici de piață nu ascultă, atunci de cine ascultă?

Răspunsul e simplu: de mantra ”Statul e nașpa și ineficient așa că trebuie privatizat”. Atât! Nu de piață, nu de legile economiei sau altceva!

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rilache
Rilache
1 year ago

Conform BNR însă, undeva la 3% sau mai mult din acel 4,5% e inflație: Aici mă macină o treabă de câțiva ani, o suspectez dar n-am dovada (nici nu știu dacă eu aș putea să găsesc o asemnea dovadă) pentru existența ei. Vorbesc ipotetic (la fel de bine pot fi acuzat de Manole și ‘geniile’ lui că speculez sau afirm baliverne) dar o fac așa cu multă convingere; există două tipuri de inflație: inflația etatistă/etatistă-mixtă (BNR, ministerul finanțelor, piața de acțiuni, RA-APPS, cazinouri…) și inflația privată (firme, uzine, companii, corporații, multinaționale, samsari, furnizori ambulanți, locatori rentieri, chioșcari, dezvoltatori imobiliari, etc). Inflația privată se întâmplă atunci când ‘agenții economici’ (incluzând băncile comerciale) măresc prețurile, dobânzile, chiriile, redevențele, retribuțiile ș.a. chiar în situațiile când nu trebuie dar o fac, dar, fiindcă toți ambulanții economici au priceput că singurul lucru în capitalism înseamnă doar bust sau creștere continuă, ei nu știu niciodată stagnare… Read more »