Brexit: Calul troian Nord-Irlandez

Dacă vreodată aveți impresia că doar politicienii români sunt habarnaviști atunci e suficient să deschideți un site de știri britanic și veți avea parte de un șoc. Exemplul cel mai la îndemână e felul în care clasa politică a tratat Brexitul de dinainte de referendum și până în prezent.

Trecând peste gargara clasică cu imigranții și cum Marii Britanii i-ar fi mai bine în afara UE, o problemă spinoasă, dar în permanență evitată la nivel de declarații a fost ce se va întâmpla cu granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord, singura frontieră terestră a Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

Înainte de a vă explica problema cu granița trebuie să știți câteva chestii importante:

Piața Unică – În interiorul Uniunii Europene, din care face parte și România, nu există controale la frontieră pentru bunuri iar oamenii pot trece granița fără să aibă nevoie de viză sau alte complicații. Asta înseamnă că o firmă poate să își vândă bunurile în altă țară fără să fie nevoie să stea cu ele blocate pe la graniță sau să obțină aprobări dacă ele nu sunt cerute și pentru localnici. Asta e ceea ce numim Piața Unică a Uniunii Europene iar Marea Britanie vinde marfă de zeci de miliarde de euro către alte țări din UE. Dacă Marea Britanie iese din UE, atunci bunurile sale vor trebui vămuite, vor avea nevoie de aprobări și va mai greu să facă comerț.

Istoria graniței dintre Marea Britanie și Irlanda

Irlanda a făcut parte din Marea Britanie o perioadă lungă de timp iar irlandezii nu au avut parte de un tratament prea grozav. După ce partea de sud a insulei și-a declarat independența, partea de nord a refuzat să i se alăture, pentru că nord-irlandezi sunt preponderent protestanți (spre deosebire de cei din sud care sunt catolici) și mulți dintre ei sunt descendenți ai britanicilor veniți în Irlanda ca și coloniști.

Istoric, acea granița a fost văzută ca un obstacol împotriva unirii tuturor irlandezilor într-un singur stat, fiind unul dintre motivele pentru care au existat conflicte armate între mișcări pro-uniune și cele care i se opuneau. Totul s-a schimbat atunci când atât Irlanda cât și Marea Britanie (inclusiv Irlanda de Nord) au intrat în Uniunea Europeană. Din acel moment granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord a devenit doar o formalitate pentru că în practică, oamenii și bunurile se puteau mișca fără probleme între cele două părți ale insulei.

Ca să înțelegeți ce înseamnă formalitate, cam așa arată granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord(sursă):

Brexitul

Acesta e și motivul de altfel pentru care Nord Irlandezii au votat predominant pentru rămânerea în UE în timpul referendumului pentru Brexit, doar că votul lor nu a fost suficient.

Ei bine, după votul de la referendum Theresa May și cabinetul ei au tot promis că nu va fi reintrodusă o graniță între Irlanda de Nord și Irlanda, deși știa foarte bine că lucrul acesta e imposibil dacă Marea Britanie decide să părăsească Piața Unică.

Ei bine, UE a așteptat propuneri venind din partea Marii Britanii pe problema graniței, dar nu a primit nimic, așa că a luat inițiativa și a venit cu propriile propuneri care zic cam așa:

Irlanda de Nord rămâne în Piața Unică și respectă regulile Pieței Unice, dar introduce controale vamale pentru bunurile și oamenii venind din restul Marii Britanii.

Bineînțeles că propunerea nu a fost foarte bine primită de britanici, deși propunerea asta e cam singura modalitate practică în care nu ar fi nevoie de o graniță.

Problemele cu granița

O analiză foarte bună a unui economist irlandez explică problema cu granița nord-irlandeză:

  • sunt multe bunuri care se plimbă între cele două părți ale insulei ca parte a procesului de producție, chestie care ar fi mult îngreunată dacă ar exista o graniță
  • o graniță formală între Irlanda de Nord și Irlanda ar duce la o scădere drastică a comerțului dintre cele două părți ale insulei.
  • diminuarea comerțului ar însemna locuri de muncă pierdute și scădere economică de ambele părți
  • ar fi aproape imposibil să se introducă controale la frontieră eficiente ceea ce ar duce la o creștere substanțială a traficului ilegal de bunuri și evaziune.

Calul Troian

Dacă Marea Britanie va ieși din Piața Unică, dar Irlanda de Nord va rămâne, atunci acea graniță lipsă va fi calul troian care poate rupe Irlanda de Nord de Marea Britanie. De ce spun asta? Pentru că Irlanda de Nord este deja foarte integrată în economia insulei Irlanda. Dacă propunerea ar fi acceptată și s-ar institui controale de frontieră la intrarea bunurilor din restul Marii Britanii în Irlanda de Nord, dar fără să existe o graniță între Irlanda de Nord și Irlanda, atunci integrarea economică a celor două părți ale insulei va crește și mai mult.
Mai mult, e posibil ca multe companii britanice să se folosească de Irlanda de Nord pentru a putea avea acces în continuare la Piața Unică, chestie care ar impulsiona și mai tare economia insulei Irlanda.
Integrarea economică e calul troian aici: cu cât comerțul dintre cele două părți ale insulei e mai intens, cu atât cele două părți ale insulei se comportă ca o uniune iar influența Londrei asupra Irlandei de Nord scade din punct de vedere politic, iar Uniunea Europeană știe chestia asta și se poate folosi foarte abil de ea pentru a negocia cu Marea Britanie.
Ah, și ca idee: Marea Britanie are până vineri să răspundă dacă e de acord cu propunerea de care vă ziceam mai sus pentru eliminarea graniței dintre Irlanda de Nord și Irlanda, dar cu control vamal între Irlanda de Nord și restul Marii Britanii.

Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments