Bitcoin e o investiție proastă

Citeam zilele trecute un articol din Financial Times despre noua nebunie din jurul Bitcoin. Pentru cei care nu știu bitcoin trece period prin cicluri în care fie crește prețul masiv fie scade masiv. Momentan e pe creștere așa că lumea a început să bage bani în așa ceva.

În fine, ce vream să spun e că am dat peste două chestii foarte interesante în articolul respectiv pe care probabil ar trebui să știți și voi în cazul în care vă bate gândul să investiți.

Bitcoin e un oligopol

Cei de la Financial Times susțin că până în prezent au fost ”minați” 18,6 milioane de bitcoini. Din acești 18,6 milioane se estimează că 20% din ei au fost pierduți și nu pot fi recuperați niciodată. Cel mai probabil oameni care au cumpărat, dar au pierdut parola de la cont. Fără parola banii aceia nu se pot recupera…vreodată.

Rămân așadar 14,9 milioane de bitcoini disponibili pe piață. 95% din aceștia sunt deținuți de 2,8% din utilizatori.

Din totalul de 18,6 milioane de bitcoini 63% nu au fost tranzacționați în ultimul an. Aici sunt incluși cei 20%. Dacă îi eliminăm pe ei din calcul atunci aflăm că mai mult de jumătate (53%) din bitcoinii disponibili pe piață nu au fost tranzacționați în ultimul an.

Vă imaginați cum ar fi dacă jumătate din cantitatea de bani aflați în circulație dintr-o monedă nu ar fi folosiți deloc timp de un 1 an de zile? Ar muri complet acea economie!

Ce încerc să spun e că un număr mic de oameni dețin o cantitate uriașă de bitcoini și nu îi folosesc, pur și simplu stau cu ei fără să facă absolut nimic. Dacă sperați vreodată că vor putea fi folosiți la ceva…ei bine slabe șanse.

Mai uscat ca în deșertul atacama

Haideți să presupunem că totuși vă băgați și cumpărați bitcoin când e jos. Crește prețul și vreți să vindeți. Vă uitați la preț, e numai bun. Doar că dacă vreți să vindeți un pic mai mult atunci dați de o mică problemă: nu prea e interesat nimeni să cumpere cât vindeți voi. Nu glumesc, se pare că pe fondul actualului puseu de creștere s-au vândut 150 de bitcoini în același timp. Știți ce s-a întâmplat? Uite asta (sursă):

Dacă nu vă prindeți ce zice graficul vă traduc eu: vânzarea a 150 de bitcoini a dus la scăderea prețului bitcoin cu 10%. Atenție, sunt 14,9 milioane de bitcoini pe piață. 150 de bitcoini înseamnă 0,001% din bitcoinii de pe piață.

De ce s-a întâmplat asta? Pentru că după ce s-au vândut 150 de bitcoini nu au mai rămas suficienți bani pe piață și interes pentru a cumpăra la prețul de 33K/bitcoin USD. Prețul s-a stabilizat undeva sub 31K USD / bitcoin. Asta înseamnă că nu prea e lichiditate pe piață, adică nu prea se fac tranzacții cu bitcoini, lumea îi cumpără ca să țină de ei. De altfel cumpără și nu fă nimic e filozofia pasionaților de bitcoin (nu glumesc, vedeți HODL).

Acum încercați să vă imaginați ce s-ar întâmpla dacă s-ar vinde 1,500 de bitcoini adică de 0,01% din bitcoinii de pe piață dacă de la 150 a picat piața cu 10%. Ați vrea să vă vindeți bitcoinii după o vânzare de genul ăsta?

Ce înseamnă asta?

Înseamnă că singurul motiv pentru care prețul bitcoin e sus e pentru că sunt câteva conturi mari cu un număr mare de bitcoini care țin piața artificial fără lichiditate. E ca și când mâine toți producătorii de pitici de grădină din lume ar decide că de acum încolo vor produce doar 20 de milioane de pitici de grădină care fumează din pipă.

20% din piticii de grădină care fumează s-ar sparge de-a lungul timpului, iar din restul de 80% majoritatea ar fi deținuți de un număr foarte mic de oameni (2,3%). Acești 2,3% din oameni ar depozita cantități uriașe de pitici de grădină în depozite și nu i-ar pune pe piață decât foarte rar și greu.

Daniel, dar de ce dracu folosești ”pitici de grădină care fumează” ca exemplu? Ce treabă are asta cu bitcoin? Păi bitcoin și piticii de grădină care fumează sunt extrem de similari:

  • poți trăi fără bitcoin la fel de bine cum poți trăi fără pitici de grădină care fumează
  • majoritatea planetei îi consideră niște chestii absolut cretine
  • singurul motiv pentru care sunt rari e pentru că sunt puțini
  • în afară de a te lăuda cu ei nici bitcoin nici piticii de grădină care fumează nu au vreo utilitate.

Nefind ancorat de vreun activ din lumea reală prețul bitcoin poate scădea foarte ușor cu 80%, 90% doar din capriciile vreunui băiat care vrea să scape de bitcoini rapid.

Sincer să fiu mi se pare o idee mai bună să joci bani la poker online decât să îi bagi în bitcoin. La poker măcar contează cât de cât cum joci, la bitcoin e noroc și cam atât.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fish
Fish
3 months ago

Sursa ta este un tweet cu o poza de la un om cu numele TrollyMcTrollFace. Cred ca asta zice tot.

Faptul ca pe un exchange este lichiditate mica nu zice nimic despre bitcoin. Dura efectiv 5 minute sa te informezi putin mai mult, sa intri pe un exchange mai mare si sa vezi cate buy orderuri sunt puse.

Nu scriu asta ca sa te conving sa cumperi bitcoin, eventual nu o sa ai de ales.