Bitcoin e o calamitate pentru mediul înconjurător

Mă fascinează și oripilează în același timp Bitcoin și armata de fani a lor. Am mai scris despre Bitcoin, nu vreau să mă repet, dar din când în când mai dau peste câte o informație interesantă pe tema asta. Cum ar fi de exemplu treaba asta:

Bitcoin uses more electricity annually than the whole of Argentina, analysis by Cambridge University suggests. (sursă)

Cei de la Cambridge au făcut o pagină care prezintă estimări în timp real al cantității de energie consumată de mineritul de bitcoin. Iată câteva chestii:

O fi mult, o fi puțin? Haideți să vedem:

Cică minatul de bitcoin ar consuma aproximativ 0,53% din totalul de energie la nivel global. Adică o chestie virtuală care nu prea ajută la nimic consumă 0,53% din electricitatea totală din lume. Tot nu vă e clar dacă e mult sau puțin? Haideți să comparăm cu niște țări:

Așadar bitcoin consumă mai multă energie într-un an decât toată Olanda și aproape la fel de mult ca Norvegia sau Pakistanul. Apropo, România a consumat în jur de 55 TWh în 2019, deci bitcoin consumă într-un an de 2 două ori cât toată România. Atenție, nu vorbim de cât consumă românii, vorbim de toată țara adică inclusiv cu industrie.

Tesla a cumpărat niște bitcoin

Poate ați auzit de asta, dar Tesla (firma de făcut mașini a lui Musk) a cumpărat niște bitcoin. Cam 1,5 miliarde de dolari mai exact. Ei bine, o chestie pe care poate nu o știți e că Tesla primește o gălăgie de bani de la statul american sub formă de subvenții pentru că vinde mașini ”verzi”, adică din alea care nu ard benzină sau motorină, deci nu omoară planetă.

Dar așa cum remarcă și tipul ăsta practic Tesla a băgat toți banii luați în 2020 de la stat pentru că vinde mașini ”verzi” într-o chestie virtuală care arde electricitate generată în mare parte prin arderea de cărbune sau combustibili fosili:

“Tesla got $1.5bn in environmental subsidies in 2020, funded by the taxpayer.

“It turned around and spent $1.5bn on Bitcoin, which is mostly mined with electricity from coal. Their subsidy needs to be examined.” (sursă)

Cred că e destul de clar cât de tare îi pasă lui Elon de planetă.

Altfel da, mișto bitcoin ăsta, nu îl poți folosi pentru a cumpăra chestii, nu îl poți lipi de fruntea unui lăutar, omoară și planeta…nu știu, mie nu îmi place.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
anonim
anonim
2 months ago

Vezi ca vei fi taxat drept negationist/conspiraționist. Cum adică, viitorul digital și electric poluează? Automobilul electric e curat ca de-aia îl subvenționam. Moarte lui diesel și Otto!

anonim
anonim
2 months ago
Reply to  Daniel

Uite ca Elon musk o tine pe a lui
https://www.reuters.com/article/cryptocurrency-musk/elon-musk-says-bitcoin-is-slightly-better-than-holding-cash-idUSL4N2KP0XV (via Hotnews).
Ma rog, eu sunt probabil unul dintre aia “fool” care încă mai crede în frumusețea cărămizii de parai și a lingourilor de aur (ma rog, asta e vis). Dar am trecut și prin experiente gen “dormi liniștit, fni lucrează pentru tine”. https://m.youtube.com/watch?v=1Bt4aXhLi6k
Cat despre economia “verde” e se întâmplă acum în Texas ne arata la ce aberații ecologice se poate ajunge