Bernie Sanders și miliardarii sau de ce Sanders nu va ajunge niciodată președinte

Vă recomand serios să urmăriți clipul de mai jos. Are doar 1 minut și un pic așa că nu vă ia mult.

Bun, acum sunt lucrurile mai clare referitoare la cine își permite să candideze pentru prezidențiale? Dacă 44 dintre donatorii unui viitor președinte sunt miliardari, credeți că acea persoană va pune presiune pe adoptarea unor măsuri de taxare a miliardarilor? Sau măsuri de limitare a influenței acelor miliardari?

Credeți că aceste donații au legătură în vreun fel cu contractele de miliarde câștigate de Elon Musk (gen ăsta) sau Jef Bezos (10 miliarde boss) și așa mai departe. Iar ăștia sunt miliardarii de care lumea a auzit, sunt alții mult mai discreți în spate.

În Rusia oamenii ăștia sunt numiți oligarhi, în România moguli. În SUA ei sunt miliardari și au ditamai mașina de presă și publicitate în spate (ex: Bezos a cumpărat Washington Post).

Sanders președinte?

Revenind la Sanders, genul acesta de onestitate nu îl ajută. Dar Sanders la rândul lui știe asta și am dubii că încă mai speră la a prinde președenția. Cel mai probabil încearcă să tragă cât mai multe voturi și apoi să negocieze ca măcar o parte din lucrurile menționate în campania sa să fie preluate de viitorul președinte. La schimb, acea persoană va primi ”endorsmentul” (adică susținerea) lui Sanders.

Pentru cei care nu știu, Bernie Sanders este un politician cu un istoric lung de activism. În anii 60 protesta împotriva segregării dintre albi și negri, ocazie cu care a fost și arestat de poliție (via Chicago Tribune):

Câți politicieni cunoașteți care au fost arestați sau bătuți de poliție în perioada când erau activiști? Nici eu.

Sanders e foarte popular în rândul tinerilor americani, în ciuda vârstei sale înaintate. De ce? Fix datorită momentelor de genul celui de mai sus: sinceritate debordantă, felul direct de a vorbi și faptul că nu se dă înapoi dintr-o dispută. De asemenea viziunea sa e una considerată de stânga (social-democrată) progresistă în SUA. Între lucurile promise (Berniesanders.com):

  • Asigurare medicală universală pentru toți cetățenii americani – adică toată lumea să poată merge la doctor, fără să fie refuzat în spital dacă nu are bani. Chestia asta e considerată radicală în SUA deși așa ceva se întâmplă de zeci de ani în tot Vestul Europei și majoritatea țărilor dezvoltate. Inclusiv România are ceva foarte similar.
  • Green New Deal – o serie de investiții în economia americană care să faciliteze tranziția spre o economie mai sustenabilă, care să genereze locuri de muncă pe măsură ce vechile locuri de muncă din industria tradițională dispar. De remarcat că, din nou, măsura e considerată radicală în SUA, deși Comisia Europeană (UE) a anunțat ceva similar.
  • Concediu de creștere a copilului plătit – sună socialist și radical? Așa cred americanii, dar în Europa și restul lumii dezvoltate concediu de creștere a copilului e plătit de stat. În SUA nu e în schimb.
  • Studii superioare gratuite – Sanders vrea ca studiile superioare să fie gratuite. SUA are o problemă din ce în ce mai mare cu datoriile masive acumulate de studenți pentru a putea plăti studiile făcute.
  • Impozitarea miliardarilor – Una dintre obsesiile stângii americane momentan e existența unui număr mare de miliardari. Sunt voci care spun că existența miliardarilor e un eșec al societății americane. Atât Sanders cât și alți candidați susțin impozitarea suplimentară a miliardarilor și a categoriei numite generic ”the 1%” adică cei mai bogați 1% din americani.

Nu am scris chestiile astea ca să îi fac publicitate lui Sanders. Vreau doar să vedeți ce e considerat ”radical” în SUA și apoi să comparați cu ce avem noi în România și ce e prin Vest.

Ceea ce pare radical într-o țară poate fi absolut normal și funcțional în altă țară. Așa că atunci când vă aruncați să vorbiți de socialiști în SUA și cum democrații americanii sunt de rahat, să vă aduceți aminte că faceți asta de la adăpostul unei facultăți plătite de stat, că aveți asigurare medicală și că voi sau partenerul de viață va putea crește copilul cu bani de la stat.