Bernie Sanders și miliardarii sau de ce Sanders nu va ajunge niciodată președinte

Vă recomand serios să urmăriți clipul de mai jos. Are doar 1 minut și un pic așa că nu vă ia mult.

Bun, acum sunt lucrurile mai clare referitoare la cine își permite să candideze pentru prezidențiale? Dacă 44 dintre donatorii unui viitor președinte sunt miliardari, credeți că acea persoană va pune presiune pe adoptarea unor măsuri de taxare a miliardarilor? Sau măsuri de limitare a influenței acelor miliardari?

Credeți că aceste donații au legătură în vreun fel cu contractele de miliarde câștigate de Elon Musk (gen ăsta) sau Jef Bezos (10 miliarde boss) și așa mai departe. Iar ăștia sunt miliardarii de care lumea a auzit, sunt alții mult mai discreți în spate.

În Rusia oamenii ăștia sunt numiți oligarhi, în România moguli. În SUA ei sunt miliardari și au ditamai mașina de presă și publicitate în spate (ex: Bezos a cumpărat Washington Post).

Sanders președinte?

Revenind la Sanders, genul acesta de onestitate nu îl ajută. Dar Sanders la rândul lui știe asta și am dubii că încă mai speră la a prinde președenția. Cel mai probabil încearcă să tragă cât mai multe voturi și apoi să negocieze ca măcar o parte din lucrurile menționate în campania sa să fie preluate de viitorul președinte. La schimb, acea persoană va primi ”endorsmentul” (adică susținerea) lui Sanders.

Pentru cei care nu știu, Bernie Sanders este un politician cu un istoric lung de activism. În anii 60 protesta împotriva segregării dintre albi și negri, ocazie cu care a fost și arestat de poliție (via Chicago Tribune):

Câți politicieni cunoașteți care au fost arestați sau bătuți de poliție în perioada când erau activiști? Nici eu.

Sanders e foarte popular în rândul tinerilor americani, în ciuda vârstei sale înaintate. De ce? Fix datorită momentelor de genul celui de mai sus: sinceritate debordantă, felul direct de a vorbi și faptul că nu se dă înapoi dintr-o dispută. De asemenea viziunea sa e una considerată de stânga (social-democrată) progresistă în SUA. Între lucurile promise (Berniesanders.com):

  • Asigurare medicală universală pentru toți cetățenii americani – adică toată lumea să poată merge la doctor, fără să fie refuzat în spital dacă nu are bani. Chestia asta e considerată radicală în SUA deși așa ceva se întâmplă de zeci de ani în tot Vestul Europei și majoritatea țărilor dezvoltate. Inclusiv România are ceva foarte similar.
  • Green New Deal – o serie de investiții în economia americană care să faciliteze tranziția spre o economie mai sustenabilă, care să genereze locuri de muncă pe măsură ce vechile locuri de muncă din industria tradițională dispar. De remarcat că, din nou, măsura e considerată radicală în SUA, deși Comisia Europeană (UE) a anunțat ceva similar.
  • Concediu de creștere a copilului plătit – sună socialist și radical? Așa cred americanii, dar în Europa și restul lumii dezvoltate concediu de creștere a copilului e plătit de stat. În SUA nu e în schimb.
  • Studii superioare gratuite – Sanders vrea ca studiile superioare să fie gratuite. SUA are o problemă din ce în ce mai mare cu datoriile masive acumulate de studenți pentru a putea plăti studiile făcute.
  • Impozitarea miliardarilor – Una dintre obsesiile stângii americane momentan e existența unui număr mare de miliardari. Sunt voci care spun că existența miliardarilor e un eșec al societății americane. Atât Sanders cât și alți candidați susțin impozitarea suplimentară a miliardarilor și a categoriei numite generic ”the 1%” adică cei mai bogați 1% din americani.

Nu am scris chestiile astea ca să îi fac publicitate lui Sanders. Vreau doar să vedeți ce e considerat ”radical” în SUA și apoi să comparați cu ce avem noi în România și ce e prin Vest.

Ceea ce pare radical într-o țară poate fi absolut normal și funcțional în altă țară. Așa că atunci când vă aruncați să vorbiți de socialiști în SUA și cum democrații americanii sunt de rahat, să vă aduceți aminte că faceți asta de la adăpostul unei facultăți plătite de stat, că aveți asigurare medicală și că voi sau partenerul de viață va putea crește copilul cu bani de la stat.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Malcolm
9 months ago

Ai fost foarte selectiv in ceea ce priveste trecutul lui Sanders. Sunt chestii mult mai spumoase de atunci pe care puteai sa le prezinti, gen simpatiile lui comuniste, sandiniste s.a.m.d. Sunt videoclipuri cu el venit din vizite din URSS prezentand situatia excelenta de acolo desi lumea murea de foame. Parca a venit si pe la noi la un moment dat, cu acelasi discurs, nu mai stiu exact. Sigur ca dupa ’90 nu a putut sa ramana comunist declarat cand sistemul esuase cam peste tot, asa ca s-a “transformat” in social-democrat. E o vorba cu lupul si parul in sensul asta. Mie unul mi-e greu sa cred ca a avut el o epifanie si a realizat ce gresit a fost comunismul cat timp discursul lui cu ura pe bogati a continuat chiar si dupa ’90 cand capitalismul era in apogeu si nu erau problemele de astazi. E considerat radical pt ca… Read more »

Malcolm
9 months ago

Asta ca persoana Bernie Sanders e irelevanta pt articol nu cara apa, ma scuzi. In politica persoana e mereu relevanta pt meserias, in cazul de fata politician, aici nu e arta sa spui ca nu conteaza convingerile politice ale cantaretului cat timp el bucura masele, aici conteaza cine ce spune. Sanders are ideea asta de cand era ridicat de militienii aia din poza, ura de clasa fata de bogati, e convingerea lui de o viata inclusiv cand capitalismul ridica oamenii din negura comunismului. Acum doar profita de faptul ca sunt din ce in ce mai multi nemultumiti de limitele sistemului capitalist, mai ales printre tineri care sunt si mai usor influentabili plus ca la americani e un intreg conflict intre generatii parca mai aprins decat in alte parti. Ok, accept ca sunt probleme serioase in SUA cu asigurarea medicala, de altfel am si zis ca sunt de acord cu punctul… Read more »

Malcolm
9 months ago

In orice caz, Craciun fericit, ca am uitat sa adaug!

Rilache
9 months ago

Dupa un razboi mondial devastator Europa a avut nevoie de mai putin de 10 ani pt a se reinarma masiv si a declansa al Doilea Razboi Mondial. Da, e corectă afirmația. Necesită clarificarea asta: dezastrul din Primul Război Mondial nu a afectat structurile economice (industrie grea, ușoară și celelalte) în felul cum a afectat Al Doilea Război Mondial. După 10 ani de la Războiul Mare, ieuropenii s-au înarmat din nou, lejer, fără probleme. După 10 ani de la Al Doilea Război Mondial, Europa nici nu a apucat să-și repare 50% din daune; nu mai zic de industria războiului, din fiecare țară, care a trebuit să se demobilizeze din cauza sărăciei lucie. La +70 de ani de la Al Doilea Război Mondial, UK, Franța, Germania, Italia, Spania, Olanda și altele nu mai au capacitatea imperială pe care o aveau în interbelic… și asta [le] doare. Noi românii, noi rămânem constanți: ori… Read more »

Rilache
9 months ago
Reply to  Rilache

Ah, scuză-mă! Nu am dat ‘Răspunde’ la comentariul lui Molcom, să răspund pe linie.

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x