PSD, aurul BNR și dreapta politică

Eu am o teză pe care o tot repet pe blog de ceva vreme, dar puțină lume pare să o bage în seamă: PSD nu mai e un partid de stânga de mulți ani!

Iar discuția cu repatrierea aurului BNR atinge unul din subiectele clasice ale discuțiilor stânga vs. dreapta.

PSD și aurul BNR

Povestea o știți sigur: PSD vrea să aducă în România tot aurul BNR depozitat în afara României. Au apărut tot felul de discursuri și teme în spațiul public, dar în principiu ideea cam asta ar fi. Momentan intenția e pusă pe pauză, dar ultima oară când s-a discutat despre subiect propunerea de repatriere avea șanse mari de a trece de Parlament (via Hotnews):

Comisia de buget, finanţe a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport favorabil proiectul iniţiat de parlamentarii social-democraţi Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate.

Ei bine PSD-ul nu a inventat ideea de repatriere a aurului, e de fapt o chestie întâlnită pe la toate regimurile de dreapta din Europa (via Newstatesman):

A few years later, the far-right leader Marine Le Pen launched a campaign to return French gold deposits kept in New York. The gold bars “do not belong to the state, nor the Bank of France, but to the French people,” she announced. Last month, Italy’s Deputy Prime Minister Matteo Salvini called gold the “property of the Italian people” and threatened to plug a gap in the budget by selling off Italy’s gold deposits.  Gold has also caught the attention of far-right politicians further eastwards. In 2018 Poland began stockpiling gold; Hungary, under the leadership of Viktor Orbán, has multiplied its gold reserves tenfold.

Așadar:

  • Le Pen în Franța (dreapta extremă, militantă pentru ieșirea Franței din UE) vrea repatrierea aurului
  • Salvini în Italia (dreapta extremă, militant al ieșirii Italiei din UE) vrea repatrierea aurului pentru a acoperi deficitul bugetar.
  • Guvernul polonez (acuzat și denunțat ca fiind de dreapta extremă) a început să aducă aurul înapoi în Polonia
  • Viktor Orban în Ungaria (acuzat și denunțat ca fiind de dreapta extremă) a mărit și el rezerva de aur internă a Ungariei.

PSD nu face nimic altceva decât să dea copy și paste de la ce fac cei de dreapta prin Europa. A se observa că nici un partid de stânga sau centru din UE nu are treabă cu rezervele de aur, doar cele de dreapta!

Care e totuși motivul pentru repatriere?

Probabil le intuiți și voi, dar le las aici pentru posteritate:

PSD spune că acel aur e al României și nu ar trebui depozitat în afara țării. De ce? Nu spun clar, dar sugerează că ni-l vor lua străinii. Altă motivație e un patriotism lipsit de logică: aurul nostru să stea în România.

Dacă te gândești un pic însă nu prea are sens să depozitezi tot aurul în România în condițiile în care suntem atât de aproape de o Rusie care se reînarmează. Dacă România e invadată e bine ca Rusia să ne ia toată rezerva de aur? Nu prea…

Chestia cea mai interesantă e însă alta:

Dreapta extremă e de regulă de factură libertariană iar libertarienii venerează pur și simplu aurul! De ce? Pentru că libertarienii sunt adepții intervenției minime (dacă se poate chiar deloc) a statului în economie. Pentru ei faptul că banca poate crea monedă din nimic e un sacrilegiu.

Așa că majoritatea libertarienilor sunt susținători ai ”etalonului aur”. De ce? Pentru că libertarienii și dreapta economică consideră aurul ca fiind mai ”adevărat” decât banii de hârtie.

Ce face PSD-ul deci e să copieze doctrina economică a dreptei europene, axată în principal pe fundamente economice libertariene.

PSD e plin de oameni de dreapta

Da, ai auzit bine, PSD-ul de acum e plin de oameni cu idei de dreapta, începând cu actualul ministru al finanțelor, Eugen Teodorovici. Nu știu dacă ați fost atenți, dar omul zicea în trecut că vrea să dea afară bugetari și să restricționeze dreptul românilor de a pleca la muncă în afara țării. Astea numai măsuri de stânga (social democrate dacă vreți) nu sunt!

Și au mai făcut chestii din astea, inclusiv oferind scutiri de taxe, tăieri de taxe, schimbarea legislației pentru a ajuta samsarii imobiliari, au limitat posibilitatea celor săraci de a beneficia de ajutare sociale, au făcut ca PFA-urile să fie mai rentabile fiscal decât salariile, au vrut să bage un impozit care îi favoriza pe bogațiși așa mai departe.

Iar cu chestia asta cu aurul dovedește, încă odată, că doctrina economică a PSD e de dreapta, nu de stânga!

Repatrierea aurului și Opoziția

Apropo de chestia asta cu repatrierea aurului: câți oameni din Opoziție ați văzut luând poziție împotriva acestei idei de repatriere? Așa că puțini spre deloc? Nu vi se pare ciudat?

Explicația e simplă: PNL și USR sunt pline de libertarieni, oameni care au fix aceiași doctrină și părere despre aur. Ori, așa cum explicam mai sus (și detaliez mai jos) libertarienii sunt fani aur și ”etalonul aur”. Prin urmare sunt șanse mici să vedeți cele două partide mari de opoziție având o poziție foarte clară sau vehementă împotriva acestei măsuri.


Pentru cei curioși

Fac o paranteză pentru că am presimțirea că discuția asta va fi reluată peste ceva timp:

Ce e etalonul aur?

Aveți mai multe informații în link, dar foarte pe scurt ”etalonul aur” presupune ca statul să nu poată emite monedă care nu e acoperită de aur.

Pe românește: se stabilește de exemplu că 1 RON = 1 gram de aur. Asta înseamnă că oricând te poți duce la BNR și poți schimba 1 RON pe 1 gram de aur. În același timp asta înseamnă că nu poți tipări mai multă monedă decât ai aur.

Asta înseamnă că dacă România ar avea rezerve de aur de 100 de tone atunci ar putea tipări 100 milioane RON (1 tonă = 1 milion grame).

Toți banii din economia României ar fi 100 milioane RON. Atât! Dacă BNR ar vrea să tipărească mai multă monedă ar trebui să cumpere mai mult aur!

Ok, și ce e rău în faptul că statul nu poate tipări bani după cum vrea? Nu e o chestie bună? Păi…

De ce s-a renunțat la etalonul aur?

Pentru că, deși sună bine, în practică nu prea merge. De fapt, prima oară ar trebui să vă întrebați de ce nimeni nu mai folosește etalonul aur. E o conspirație mondială la mijloc sau pur și simplu există modalități mai bune de a gestiona economia?

Etalonul aur din păcate nu înseamnă că dispare inflația. Nu, pur și simplu că ea nu mai e creată de stat. Adică în loc să tipărească statul bani (ceea ce poate duce la inflație), inflația sub etalonul aur vine de exemplu:

  • prin intrarea pe piață a unei cantități prea mari de aur. De exemplu se poate descoperi un zăcământ nou de aur, populația începe să își vândă aurul din bijuterii, o țară fură aurul altei țări.
  • Inflația sub etalonul aur apare și atunci când are loc o criză economică majoră care duce la scăderea drastică a activității economice. Altfel spus, e prea mult aur și prea puțină activitate economică.

În afară de asta experiența practică a arătat că statele care au rămas pe etalonul aur în perioada dintre cele două războaie mondiale au ieșit mult mai greu din criză (aia nașpa din 1929) și au reușit mult mai greu să își repună pe picioare economiile după război. De ce? Pentru că sub etalonul aur trebuie să lucrezi cu cantitatea finită de bani din economie. Ori statele care au abandonat etalonul aur au putut să injecteze bani în economie. Asta a însemnat că au avut bani pentru a reconstrui economia țării!

De asta mai toată lumea a renunțat la etalonul aur: economia funcționează mai bine fără el!

Poza din cover: Kotivalo [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments