A fost atac speculativ la adresa leului?

Ați auzit sau văzut sigur discuția despre atacul speculativ asupra leului care ar fi responsabil pentru devalorizarea acestuia. La mine în feed ideea asta era susținută de Florin Cîțu, ceea ce e ironic, având în vedere istoricul său:

După primul mesaj destul de direct și de dur a venit un al doilea ceva mai temperat:

Întrebarea e așadar: A fost sau nu atac speculativ asupra leului?

Cum e cu deprecierea leului

În decembrie 2018 când a apărut propunerea de OUG privind taxa pe lăcomie scriam pe blog:

Ideea de bază e că BNR nu poate controla simultan:

  1. fluxurile de capital,
  2. cursul de schimb,
  3. rata dobânzii.

Poți controla 2 din cele 3, dar nu pe toate 3. Chestia asta se numește ”trinitatea imposibilă”. Așa că:

 – Vom vedea ieșiri masive de capital din România. Odată ce a devenit membră a UE România a renunțat la posibilitatea de a controla fluxurile de capital. Asta înseamnă că dacă vor, băncile mamă din Franța, Germania, Austria etc. pot retrage capitalul alocat băncilor reținute în România. Nimic nu le poate opri să facă asta atât timp cât băncile stau ok din perspectiva acordului Basel III. Dar asta se poate atinge foarte ușor oprind brusc creditarea.

 – Cursul de schimb va deveni mult mai instabil – Retragerile de capital din România vor conduce inevitabil la o monedă națională mai slabă și la o depreciere a cursului. BNR nu are resursele necesare pentru a ține cursul stabil o perioadă lungă de timp.

Asta spuneam în decembrie 2018, înainte să înceapă nebunia asta. Din păcate ce spuneam atunci s-a adeverit destul de repede. Eu nu am doctorat în economie, nu lucrez la Ministerul de Finanțe sau în vreo bancă și totuși mi-am dat seama că deprecierea asta va avea loc!

Tot ce a trebuit să fac a fost să înțeleg că ieșirile de capital din România cauzată de ”taxa pe lăcomie” nu pot fi controlate (așa cum spuneam mai sus), ceea ce face BNR-ul să aleagă între o rată a dobânzii mai mare sau o depreciere a cursului. Așa cum spuneam mai sus, poți controla 2 din 3 deci BNR va trebui să aleagă între dobândă și curs. 

De ce nu a ales BNR o creștere a dobânzii? Simplu, pentru că o creștere a ratei dobânzii va duce la o creștere a ROBOR. Creșterea ROBOR în schimb:

  • va scumpi creditarea și va limita creșterea economică
  • va duce la creșterea taxei pe lăcomie la un nivel care poate scoate băncile de pe piață sau bloca creditarea.

BNR a arătat mai mereu că e mai interesată de o piață bancară stabilă decât de restul economiei. Așa că BNR are de ales între a permite o depreciere a monedei și creșterea ROBOR.

Repet, mi-am dat seama de treburile astea fără vreun fel de informație din sistem sau să am doctorate în economie luate. De ce tot repet treaba asta? Pentru că orice persoană care lucrează în domeniul financiar bancar și-a dat seama de treburile astea.

Când e și când nu e atac asupra monedei?

În luna august din fiecare an (de vreo 20 de ani) cursul de schimb EUR / RON se apreciază. De ce? Pentru că mulți români din străinătate vin în țară pentru a-și vizita rudele și a mai rezolva câte ceva prin țară. Ei schimbă EUR în RON așa că în perioada asta, de regulă, cursul se apreciază: să zicem că trece de la 4.55 RON / EUR la 4.45 RON / EUR

Scenariul 1

Dacă eu m-aș apuca să cumpăr EUR în luna august cu RON pe care îi am la un curs de 4.45 și apoi să vând EUR în septembrie / octombrie când cursul se duce înapoi la 4.55, putem spune că am atacat leul în septembrie? E absurd, nu? Nu fac altceva decât să merg în același ritm cu piața.

Scenariul 2

Pe de altă parte însă, hai să presupunem că avem un curs de 4.55 RON / EUR în luna mai și cineva cumpără masiv EUR timp de 2 zile la 4.55 RON / EUR. Acele retrageri de EUR îi sperie pe ceilalți actori de pe piață, care încep să facă același lucru de teamă să nu rămână cu RON devalorizat. Chestia asta împinge cursul la 4.85 RON / EUR. Acel cineva care a inițiat achiziția mizează pe intervenția băncii naționale pentru a stabiliza cursul însă. Înainte de a interveni banca națională însă acel misterios trader vinde EUR și obține 4.85 RON pentru 1 EUR. Banca intervine și duce cursul înapoi la 4.55 RON / EUR. Misteriosul nostru trader tocmai a făcut un profit de 0.3 RON pentru fiecare EUR tranzacționat.

Ăsta arată a atac speculativ? Parcă da, arată, pentru că deprecierea a fost pornită intenționat și traderul miza pe faptul că banca va interveni.

Am avut atac speculativ asupra leului?

Acum haideți să punem informația pe care o avem cap la cap:

  1. Pe de o parte era clar că ”taxa pe lăcomie” va duce la o depreciere a monedei. Anticipasem și eu treaba asta fără să lucrez în domeniu.
  2. Pe de altă parte a spune că a face tranzacții pe piața valutară în funcție de o tendință a cursului e atac speculativ (Scenariul 1) pare forțat.

Din punctul meu de vedere ce vedeți acum NU e atac speculativ ci traderi care înțeleg problema României și acționează în ton cu tendința. Cursul se depreciează pentru că anumite investiții nu se justifică la nivelul de taxare propus de taxa pe lăcomie. Banii aferenți acelor investiții ies de pe piață, de aia se depreciază moneda. Sunt traderi care profită de deprecierea asta? Mai mult ca sigur că da, dar cauza e taxa pe lăcomie, nu atacul speculativ.

Cât despre dl. Cîțu, dânsul cunoaște foarte bine situația, dar cu toate astea aruncă acuza de ”atac speculativ” așa cum alții au aruncat-o spre el acum niște ani de zile. Păcat…

Versiune de printat
Spune-le si altora

1
Leave a Reply

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Rilache

Piperea a scos la întâmplare (cică o căutare simplă pe Google) o discuție între traderi.
Ți-o las aici să spui mai târziu/când poți ce păreri ai de conversațiile ăstea: http://agf.ro/frames/cautah.php?place=b&keys=e&nrm=500&exact=off